current views are: 5

8 Ιανουαρίου 2020
Δημοσίευση13:32

Κόντρα για τη συνάντηση Τραμπ-Μητσοτάκη – Βαρβιτσιώτης: «Η επίσκεψη εκκινεί μαραθώνιο» – Κατρούγκαλος: «Υποχώρησαν οι διπλωματικές θέσεις της χώρας»

Είναι χαρακτηριστικό ότι εκεί που οι βουλευτές της ΝΔ τόνιζαν την σημασία της επίσκεψης αλλά την επιτυχή παρουσία του κ. Μητσοτάκη στην άτυπη συνέντευξη Τύπου, οι συνάδελφοί τους του ΣΥΡΙΖΑ, έκαναν λόγο για υποχώρηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

Δημοσίευση 13:32’

Είναι χαρακτηριστικό ότι εκεί που οι βουλευτές της ΝΔ τόνιζαν την σημασία της επίσκεψης αλλά την επιτυχή παρουσία του κ. Μητσοτάκη στην άτυπη συνέντευξη Τύπου, οι συνάδελφοί τους του ΣΥΡΙΖΑ, έκαναν λόγο για υποχώρηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

Σε αντιπαράθεση μεταξύ της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης αναφορικά με τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού με τον αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό οίκο, εξελίχθηκε η συνεδρίαση του νομοσχεδίου για το Brexit στην επιτροπή Άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εκεί που οι βουλευτές της ΝΔ τόνιζαν την σημασία της επίσκεψης αλλά την επιτυχή παρουσία του κ. Μητσοτάκη στην άτυπη συνέντευξη Τύπου, οι συνάδελφοί τους του ΣΥΡΙΖΑ, έκαναν λόγο για υποχώρηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Αναλυτικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός των Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Δήλωσε πως ο πρωθυπουργός σε μια δύσκολη περίοδο για τα εθνικά μας θέματα και ευρύτερα την περιοχή της Ν. Ανατολικής Μεσογείου, απέδειξε με τη στάση του ότι έχει «λόγο και ρόλο». «Λόγο γιατί θέτει με παρρησία παρότι είχε κατηγορηθεί ότι δεν υπερασπίζεται κυριαρχικά μας δικαιώματα, φαίνεται ότι τα υπερασπίζεται σε κάθε επίπεδο και κάθε τρόπο και έχει πλέον καταστεί και ο ίδιος όπως και η χώρα αξιόπιστος εταίρος και για τους υπερατλαντικούς φίλους και τους ευρωπαίους εταίρους», είπε και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε στη φάση που ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να δηλώσει μεταμέλεια για όσα είπε κατά του Τραμπ όπως ο κ. Τσίπρας. Αντιθέτως είμαστε σε περίοδο που οι βασικοί άξονες της εξωτερικής μας πολιτικής είναι η  προάσπιση των εθνικών δικαιωμάτων, η ανάδειξη της χώρας σε πυλώνα σταθερότητας στη περιοχή αλλά και η σταθερότητα που υπηρετούμε με τις στρατηγικές μας σχέσεις με τις ΗΠΑ».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης έψεξε και όσους ανέμεναν όπως είπε μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών μια θεαματική ανατροπή του παγκόσμιου σκηνικού, σημειώνοντας που «καλλιεργούσαν φρούδες ελπίδες». Σημείωσε δε πως οι σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ είναι στρατηγικές και πολυεπίπεδες, προσθέτοντας: «Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από τον κ. Τραμπ από αυτά που είπε ο εκπρόσωπος Στέϊτ Ντιπάρτμεντ. Νομίζω ότι όσοι θέλουν να δημιουργήσουν εικόνα κατώτερη προσδοκιών επίσκεψη ξεχνούν την αστάθεια στη περιοχή και ότι η επίσκεψη δεν είναι απομονωμένη στο διεθνές σκηνικό αλλά σε διπλωματικό μαραθώνιο της χώρας».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, έκανε λόγο για υποχώρηση της διπλωματικής θέσης της χώρας από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό οίκο. «Έγιναν σημαντικές παραχωρήσεις στην άλλη πλευρά όπως η υποστηρικτική δήλωση για την εκτέλεση Σουλεϊμανί και την προσχώρηση στις θέσεις των ΗΠΑ για το 5G, χωρίς να πάρει υποστήριξη για τις κινήσεις της Τουρκίας και τον αγωγό EastMed. Είμαστε υπεύθυνη και πατριωτική δύναμη δεν ασκούμε δημαγωγία όμως αισθανόμαστε να επισημαίνουμε ελλείψεις και αδυναμίες για να διορθωθούν! Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα επαναληφθεί αυτό που είδαμε χθες αν το αντιπαραβάλουμε σε σχέση με την πολύ επιτυχημένη επίσκεψη που είχε κάνει ο Τσίπρας», είπε.

Από κοντά και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου που μίλησε για μια επίσκεψη «κατώτερη των προσδοκιών» και της στρατηγικής που εκφράζεται από τη χώρα. Όπως είπε ο πρωθυπουργός βιάστηκε να πάρει θέση για την εκτέλεση Σουλεϊμανί η οποία ξεπερνά την συντηρητική θέση που έχουν πάρει οι ηγέτες της Ευρώπης.

«Δεν είναι σκόπιμο να παριστάνουμε τους παρατηρητές για την επίσκεψη πριν καν ενημερωθούν οι ηγεσίες των κομμάτων. Υπερβαίνουμε τα όρια και γινόμαστε σχολιαστές τηλεοπτικών φαινομένων», απάντησε με νόημα η Μ. Γιαννάκου από τη ΝΔ, με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο να υπερθεματίζει: «στη χθεσινή εξαιρετικά δύσκολη, ευαίσθητη συγκυρία, σε μια συνέντευξη καυτή πατάτα καθώς ήταν η πρώτη φορά που ο Τραμπ εμφανίστηκε ενώπιων δημοσιογράφων για να τεθούν τα ζητήματά. Επέβαλαν την ατζέντα αμερικανοί και όχι έλληνες και αν ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είχε την αντίληψη, την γλωσσομάθεια, την εμπειρία και την άνεση δεν θα είχε καταφέρει στην θέση του άλλος ούτε να κλέψει 2-3 φορές τη μπάλα ώστε να θέσει ζητήματα όπως τα f35 ή τα ζητήματα της παραβίασης των ελληνικών εθνικών δικαιωμάτων στη περιοχή από τη Τουρκία όπως στη ψευδοσυμφωνία Τουρκίας- Λιβύης. Απαιτήθηκε ιδιαίτερη αντίληψη, τέχνη και αποφασιστικότητα που ευτυχώς είχε ο έλληνας πρωθυπουργός».

 «Η εξωτερική πολιτική είναι πολύ σοβαρό θέμα για να εξαντλείται σε τερτίπια και σοβαροφάνειες! Η Εξωτερική Πολιτική δεν είναι θέμα γλωσσομάθειας γιατί τότε ο Ερντογάν δεν θα μιλούσε με κανένα! Η χθεσινή παρουσία έτσι όπως την είδαμε η ταύτιση και αφοσίωση που εκφράστηκε στον Τραμπ ειδικά σε ότι αφορά μια δύσκολη περίοδο και δύσκολη κατάσταση στη περιοχή, δεν ήταν από τις φωτεινές στιγμές της Εξωτερικής Πολιτικής της χώρας», είπε η Σ. Αναγνωστοπούλου, με τον Κ. Ζαχαριάδη να σημειώνει: «η πρώτη εικόνα είναι κατώτερη περιστάσεων! Υπήρξε σαφής καταδίκη της συμφωνίας Τουρκίας Λιβύης; Όχι! Ρητή στήριξη του EastMed; Λέμε ότι είμαστε προβλέψιμοι και δεδομένοι! Με ποια ανταλλάγματα;».

«Δεν έχει ολοκληρωθεί το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αμερική και δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα», είπε ο Ν. Μανωλάκος από τη ΝΔ και έσπευσε να προσθέσει: «Ένιωσα περήφανος που κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων άδραξε την ευκαιρία ο πρωθυπουργός και με 5 λόγια ανέφερε την τουρκική προκλητικότητα στη περιοχή μας και έθεσε την προάσπιση δικαιωμάτων μας». «Αναρωτιέμαι αν κάποιος άλλος θα είχε την επάρκεια να τοποθετηθεί στα αγγλικά και να υπερασπιστεί τα συμφέροντά μας!», σημείωσε με νόημα η Ζ. Μακρή.

Τέλος ο Ν. Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ τόνισε πως μόνο ανησυχία γεννούν τα αποτελέσματα της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τραμπ για τον οποίο τόνισε πως «γίνεται φανερός ο ρόλος που επιφυλάσσει για την Ελλάδα. Ένα ορμητήριο μέσω της επέκτασης της συμφωνίας με τις ΗΠΑ που διαπραγματεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και υπέγραψε ΝΔ, στην υλοποίηση νατοϊκών σχεδιασμών στην περιοχή. Εκκωφαντική η σιωπή για την επιθετικότητα της Τουρκίας που έχει λογική να μην διαταραχθεί η συνοχή του ιμπεριαλιστικού κέντρου του ΝΑΤΟ αλλά και ταυτόχρονα να επιταχυνθεί η διαδικασία συνδιαχείρισης στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο».


σχετικα αρθρα