current views are: 11

10 Ιανουαρίου 2020
Δημοσίευση05:06

Το ραντεβού των πολιτικών αρχηγών – Στόχος η συναίνεση για τα εθνικά θέματα – Σκληρό πόκερ για εκλογικό νόμο και ΠτΔ

Οι σημερινές συναντήσεις θα πυροδοτήσουν πολιτικές εξελίξεις που θα σημαδέψουν τον επόμενο τρίμηνο

Δημοσίευση 05:06’

Οι σημερινές συναντήσεις θα πυροδοτήσουν πολιτικές εξελίξεις που θα σημαδέψουν τον επόμενο τρίμηνο

Ξεκινούν σήμερα, Παρασκευή, οι προγραμματισμένες συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς στο γραφείο του στη Βουλή προκειμένου να τους ενημερώσει για τα ελληνοτουρκικά, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στις ΗΠΑ καθώς και η προοπτική της προσφυγής στο δικαστήριο της Χάγης για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

Στις 12:00 αναμένεται να προσέλθει στο γραφείο του πρωθυπουργού, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στις 13:00 θα συναντηθεί με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, στις 17:00 με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο και στις 18:00 με τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη. Η συνάντηση με τον Γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 11:00 διότι λείπει σε ταξίδι.

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να υπάρξει ένα μίνιμουμ συναίνεσης στα εθνικά θέματα κάτι που μάλλον θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο παρά το «πολεμικό» κλίμα που πυροδότησε η συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι ήταν απροετοίμαστος και ότι «τα έδωσε όλα».

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει τις ξεκάθαρες θέσεις της αμερικανικής ηγεσίας που στηρίζουν την Ελλάδα, με έμφαση στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, αλλά και στην παραγωγική συνάντησή του με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τη Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι.
O κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει την ανάγκη εθνικής ενότητας ενώπιον των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά και τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο παρήγαγε αποτελέσματα παρά τη νευρική αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και τη βιαστική ανακοίνωση περί «φιάσκου», ο Τραμπ έδειξε να κατανόει τα προβλήματα που δημιουργεί ο Ερντογάν.

Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη περί διπλωματικής πρωτοβουλίας των ΗΠΑ, επιβεβαιώθηκαν από τα πιο αρμόδια χείλη: Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ τις κινήσεις που προτίθεται να κάνει η Ουάσιγκτον το αμέσως προσεχές διάστημα και πήγε ένα βήμα παραπέρα. Όπως είπε, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ των ΗΠΑ αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Μάθιου Πάλμερ θα μεταβεί τον επόμενο μήνα στην Τουρκία για διαβουλεύσεις αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, ενώ έχει προγραμματίσει και ταξίδι προς τη χώρα μας τον Μάρτιο. Μάλιστα, ο Πομπέο προανήγγειλε πως εάν οι συνομιλίες πάνε καλά, θα εμπλακεί και προσωπικά ο ίδιος στο ανώτατο επίπεδο.
Από τα σημαντικά οφέλη του πρωθυπουργικού ταξιδιού στις ΗΠΑ είναι η ανάδειξη της σημασίας της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στη περιοχή. Σε μια συγκυρία όπου όλα στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μέχρι και το Ιράν είναι ρευστά και απρόβλεπτα, η αμερικανική πλευρά αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα αποτελεί πιστό και σταθερό σύμμαχο και πόλο σταθερότητας.

Σημαντικό γεγονός αποτελεί η δημόσια προβολή από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει. 

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, έχει επαναλάβει ότι δεν πρόκειται να υψώσει τους τόνους για τα εθνικά θέματα, όμως φέρεται αποφασισμένος να επιμείνει στην ανάγκη σύγκλισης συμβουλίου πολιτικών αρχηγών όπου, μεταξύ άλλων θα συζητηθούν, η αύξηση της πίεσης προς τις ΗΠΑ να αναλάβουν ξεκάθαρες πρωτοβουλίες για να «μαζευτεί» ο Ερντογάν και σε επόμενο στάδιο να εξετασθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και – αν αποτύχουν – προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι οι διευκολύνσεις προς τις ΗΠΑ πρέπει να είναι το διαπραγματευτικό χαρτί της Αθήνας.

Σε αντίθεση με την προηγούμενη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με του πολιτικούς αρχηγούς, τον περασμένο Οκτώβριο, η οποία ήταν «μονοθεματική» και αφορούσε την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, αυτή τη φορά, είναι προφανές ότι η συζήτηση δεν πρόκειται να περιοριστεί στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής αλλά θα περιλαμβάνει τόσο τον εκλογικό νόμο όσο και το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και την οικονομία και τη λεγόμενη «κοινωνική ατζέντα». 

Εδώ μπορούν να υπάρξουν μόνο επιμέρους συναινέσεις καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι δεν κάνει βήμα πίσω σε ό,τι αφορά την απλή αναλογική την οποία χαρακτηρίζει «εμβληματική», έχει μάλιστα τονίσει σε δημόσιες τοποθετήσεις του ότι οι «επόμενες εκλογές θα γίνουν με το σημερινό εκλογικό σύστημα» προσθέτοντας μάλιστα ότι «δεν θα γίνουν διπλές εκλογές διότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση».

Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά δηλώνει ότι το Κίνημα Αλλαγής, θα παρουσιάσει τις δικές του θέσεις, «μακριά από παζάρια και συμψηφισμούς». 

«Λέμε ‘ναι’ στην πολιτική σταθερότητα. Αλλά με ένα πιο δίκαιο και ουσιαστικά αναλογικότερο εκλογικό νόμο, που δίνει την δυνατότητα ισχυρών κυβερνήσεων προγραμματικής συνεργασίας» τονίζει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ πράγμα που σημαίνει ότι συμφωνεί στην αλλαγή του σημερινού νόμου αλλά δεν πρόκειται να υπερψηφίσει έναν εκλογικό νόμο που θα μοιάζει με τον προηγούμενο, ο οποίος έδινε το θηριώδες μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.

Με δεδομένη την άρνηση και των μικρότερων κομμάτων να συμφωνήσουν σε έναν εκλογικό νόμο που θα πριμοδοτεί υπέρμετρα τα δύο μεγάλα κόμματα, σε βάρος τους, το πιο πιθανό είναι ο νόμος ο οποίος θα κατατεθεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου να λάβει μόνο τις 158 ψήφους της Νέας Δημοκρατίας.

Περιορισμένες όμως είναι και οι πιθανότητες συναινέσεων σε ο,τι αφορά το όνομα του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας. Σύμφωνα τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στην επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου με το επιχείρημα ότι ήταν ένας επιτυχημένος Πρόεδρος και ότι διαθέτει το θεσμικό εκτόπισμα που απαιτείται για τις περιστάσεις, στα εθνικά θέματα. Ξεκάθαρη όμως είναι και η Φώφη Γεννηματά η οποία δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να στηρίξει υποψήφιο ο οποίος δεν θα προέρχεται από την Κεντροαριστερά

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην τελική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ποιός θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μία απόφαση η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ήδη ειλημμένη και θα ανακοινωθεί άμεσα και επισήμως καθώς θεωρούν ότι η ονοματολογία δεν μπορεί να «σέρνεται» για μεγάλο διάστημα. Το ερώτημα είναι αν το «άμεσα» αφορά τη σημερινή ημέρα ή τις επόμενες εβδομάδες.

Η Κουμουνδούρου, θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει προσφορά-πακέτο στη Φώφη Γεννηματά, προτείνοντας έναν υποψήφιο από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς με αντάλλαγμα την συναίνεσή της στον εκλογικό νόμο. Από την πλευρά του, τόσο το Μαξίμου, όσο και η Χαριλάου Τρικούπη διαψεύδουν ότι μπορεί να υπάρξει τέτοιο «παζάρι» το οποίο θα υποβίβαζε πολιτικά και τα δύο εγχειρήματα.

Το πιθανότερο πάντως είναι πως κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί θα εξέλθουν σοφότεροι, σήμερα, από το πρωθυπουργικό γραφείο. Και είναι απολύτως βέβαιο ότι οι σημερινές συναντήσεις θα πυροδοτήσουν πολιτικές εξελίξεις που θα σημαδέψουν τον επόμενο τρίμηνο. Ισως δεν και ολόκληρη την τετραετία.


σχετικα αρθρα