current views are: 5

14 Ιανουαρίου 2020
Δημοσίευση12:31

Λιβύη: «Μπουρλότο» στη Μόσχα, ελπίδες για λευκό καπνό στο Βερολίνο – Ρωσικό υπ. Άμυνας: Ζήτησε διορία ο Χαφτάρ – Δεν θα συμμετάσχει στη συνδιάσκεψη η Ελλάδα

Αίτημα συμμετοχής στη διάσκεψη του Βερολίνου έχει διατυπώσει η Ελλάδα 

Δημοσίευση 12:31’

Αίτημα συμμετοχής στη διάσκεψη του Βερολίνου έχει διατυπώσει η Ελλάδα 

Εντείνεται το παιχνίδι των ισορροπιών στη διπλωματική σκακιέρα μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στη Μόσχα και την αποχώρηση του Χάφταρ από το τραπέζι του διαλόγου, δείχνοντας με το δάχτυλο τον Ταγίπ Ερντογάν. Η Τουρκία, από την πλευρά της, αφήνει για λίγο στην άκρη τον ρόλο του… ειρηνοποιού και με σύμμαχο τον Σάρατζ ξεκαθαρίζει ότι θέλει να έχει ενεργό ρόλο στην περιοχή της Λιβύης, με τις δύο φρεγάτες της να παραμένουν από τις αρχές του έτους στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των λιβυκών αρχών και το Πολεμικό Ναυτικό να βρίσκεται σε επιφυλακή.

Η Άγκυρα συνεχίζει απτόητη τις προκλήσεις εκδίδοντας NAVTEX νότια της Κρήτης και συγκεκριμένα στην περιοχή που επιχειρεί να κάνει γεωτρήσεις, βάσει της συμφωνίας με τη Λιβύη! Ο απρόβλεπτος Ερντογάν, θέτει σε επιφυλακή το ελληνικό επιτελείο, προκειμένου να είναι άπαντες σε ετοιμότητα μπροστά στο ενδεχόμενο ο Τούρκος πρόεδρος να στείλει ερευνητικό πλοίο στην περιοχή.

Είναι ξεκάθαρο πως στόχος της Τουρκίας είναι η πάση θυσία διατήρηση της συμφωνίας η οποία προβλέπει ότι λιβυκή και τουρκική ΑΟΖ συνορεύουν σβήνοντας ουσιαστικά από τον χάρτη τη Ρόδο, την Κάρπαθο, το Καστελόριζο και κυρίως την Κρήτη.

Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της, τόσο εντός όσο κι εκτός (ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ), ξεκαθαρίζει τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας και τη βούληση της χώρας να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με όποιον τρόπο κρίνει ως πιο πρόσφορο.

Όπως όλα δείχνουν, μετά το ναυάγιο της Μόσχας το «παιχνίδι» πλέον θα παιχτεί στο Βερολίνο, στη διάσκεψη για τη Λιβύη που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου. Αξίζει να σημειωθεί πως η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε και επίσημα την διεξαγωγή της συνάντησης. Εκτός από τους Χάφταρ και Σάρατζ, στη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου θα συμμετάσχουν επίσης αντιπροσωπείες από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Κίνα, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αίτημα συμμετοχής έχει διατυπώσει η Ελλάδα, ωστόσο, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Καγκελαρίας, τελικά δεν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη η χώρα μας.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, κατά  τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε ερώτηση σχετικά με «απουσία της Ελλάδας από τις διπλωματικές πρωτοβουλίες για τη Λιβύη», απάντησε πως «κανείς δεν μπορεί να πει ότι η Ελλάδα είναι απούσα αλλά αντίθετα βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων. Θέλουμε να συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία στο επίπεδο αναζήτησης πολιτικής λύσης».

Διευκρινιστικά, για ζητήματα που συζητήθηκαν κατά το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι συνολικά η χώρα μας βλέπει μία διαδικασία αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας και γίνονται κινήσεις σε αυτήν την κατεύθυνση και συμπλήρωσε ότι υπάρχει προγραμματισμένη επίσκεψη του υφυπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, στη χώρα μας μέσα στον Μάιο.

Πάντως ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ ζήτησε δύο ημέρες για να συζητήσει με τους αρχηγούς των φυλών, που υποστηρίζουν τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ), το τελικό κείμενο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στην Μόσχα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.


σχετικα αρθρα