ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική - «Βόμβες» Ράικου: Μιλάει για συμβόλαιο θανάτου εις βάρος της - «Εγώ είπα ότι ο Παπαγγελόπουλος είναι ο "Ρασπούτιν"»

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 14 Ιανουαρίου 2020, 16:00 / Ανανεώθηκε 21 ώρες
Προανακριτική - «Βόμβες» Ράικου: Μιλάει για συμβόλαιο θανάτου εις βάρος της - «Εγώ είπα ότι ο Παπαγγελόπουλος είναι ο "Ρασπούτιν"»
Facebook Twitter Whatsapp

Η κατάθεση της Ελένης Ράικου

 

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος της κατάθεσης της πρώην εισαγγελέα κατά της διαφθοράς Ελένης Ράικου στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Ράικου φέρεται να κατήγγειλε ότι δεχόταν εκβιασμούς από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Η κατάθεση θα συνεχιστεί στις 11 το πρωί της Τετάρτης.

Οι χειρισμοί της Ράικου στην υπόθεση Novartis

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές της Νέας Δημοκρατίας, η κ. Ράικου φέρεται να κατέθεσε πως στις 16/12/2016 της διαβιβάστηκε από τον τότε υπουργό δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή η υπόθεση Novartis. «Πώς δυο υπάλληλοι πήγαν ΗΠΑ και κατήγγειλαν αθέμιτες πρακτικές. Πως κατέθεσαν οι δυο για χρηματισμούς κλπ. για διευκολύνσεις στην εταιρεία. Δεδομένου πως η Novartis ήταν υπότροπη και σε άλλες χώρες και της είχαν επιβληθεί κυρώσεις εστιάσαμε με τους επίκουρο τους εισαγγελείς στην υπόθεση ώστε η χώρα να πάρει κι αυτή αποζημιώσεις. Στείλαμε αίτημα δικαστικής συνδρομής στις ΗΠΑ για να μας στείλουν όλα τα στοιχεία», φέρεται να υποστήριξε κατά τις ίδιες πηγές η κ. Ράικου και συνέχισε κατά πληροφορίες:

«Κατόπιν [οι εισαγγελείς] πήραν στοιχεία από υπολογιστές και ζήτησαν από τις ΗΠΑ στοιχεία. Οι Αμερικανοί έστειλαν δυο έγγραφα. Κυρίως για ένα συνέδριο στο Βερολίνο που είχαν πάρει μέρος υπάλληλοι υπουργείου Υγείας (11-12 άτομα) με συμμετοχή εταιρειών του Βουλκίδη και του Μαυρίκου κλπ. Για το συνέδριο αυτό είχε γίνει έρευνα και του υπουργείου όμως χωρίς να υπάρξει απόδοση ευθυνών. Δώσαμε λοιπόν εντολή στην Παπασπύρου ώστε να δούμε εάν υπάλληλοι που ήταν στην τιμολόγηση φαρμάκων είχαν σχέση με το συνέδριο. Ζητούσαμε στοιχεία για πιθανή ζημιά του Δημοσίου. Θέλαμε αναλυτική έκθεση για όλα αυτά. Αυτή την παραγγελία δώσαμε και κατόπιν δημιουργήθηκε κλιμάκιο έρευνας των υπερτιμολογήσεων. Επίσης διενεργήθηκαν κατ’ οίκον έρευνες σε 33 νομικά και φυσικά πρόσωπα».

Συνεχίζοντας να περιγράφει τους αρχικούς χειρισμούς της για την υπόθεση, η κ. Ράικου φέρεται να υπογράμμισε πως «κατασχέσαμε εγγράφων και υπολογιστών. Όλα πήγαν στις υπηρεσίες μας. Έγινε κι εργαστηριακή εξέταση σε βάθος. Τον Φεβρουάριο 2017 μας επισκέφτηκαν δυο Αμερικανοί εισαγγελείς και τρεις βοηθοί τους. Η συνάντηση έγινε στο γραφείο της εισαγγελέας εγκλημάτων κατά διαφθοράς».

Κάνει λόγο για «συμβόλαιο θανάτου»

Κατά τις ίδιες πηγές η κ. Ράικου φέρεται να τόνισε πως πρότεινε να γίνει κοινή ομάδα όμως οι Αμερικανοί αρνήθηκαν. «Τους έκανα αίτημα δικαστικής συνδρομής και ζήτησα ικανοποίηση του αιτήματος. Από την πλευρά τους ζήτησαν να δώσουμε αντίγραφα κατασχεθέντων. Στο αίτημα μας όμως είπαν πως δεν μπορούν να δώσουν αντίγραφα έως να ολοκληρώσουν τη δική τους έρευνα» φέρεται να είπε και συνέχισε κατά τις ίδιες πληροφορίες: 

«Τον Φεβρουάριο 2017 με επισκέφθηκε δημοσιογράφος και ρωτούσε αν υπάρχουν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα. Άλλοι δημοσιογράφοι δεν είχαν ρωτήσει κάτι τέτοιο καθώς η έρευνα ήταν σε αρχικό στάδιο. Η εν λόγω δημοσιογράφος όμως μου είπε όμως πως ...υπάρχουν. Μετά με πήρε κι ο Παπαγγελόπουλος. Ρωτούσε τα ίδια. Η δημοσιογράφος με ξαναπήρε τον Μάρτιο. Ρωτούσε τα ίδια. Όταν της είπα πως δεν υπάρχει κάτι μου είπε πως "για Βενιζέλο και Πικραμμένο δεν βγαίνει κάτι"; κι άρχισε να μιλά για off shore Παναγιωτάκη και Βενιζέλου . Εξεπλάγην και της ζήτησα τα στοιχεία. Αν τα έχει να τα φέρει. " φεύγω τώρα να στα φέρω". Την κάλεσα μετά και της ζήτησα τα στοιχεία. Απέφυγε να φέρει οτιδήποτε».

Στη συνέχεια κατά τις ίδιες πηγές φέρεται να κατέθεσε: «Λίγες ημέρες μετά με πήρε ο Παπαγγελόπουλος. "Ακόμα να στείλεις τη δικογραφία στη Βουλή"; "εγώ δεν είμαι αυτής της σχολής" απάντησα. "Κάτσε και θα δεις" είπε. Αισθάνθηκα πως εκβιάζομαι».

Στη συνέχεια η κ. Ράικου κατά τις ίδιες πηγές από τη Νέα Δημοκρατία φέρεται να κατήγγειλε πως εκτελείται συμβόλαιο θανάτου σε βάρος της: «Κατόπιν έψαξα τράπεζες. Από την Alpha Bank βρέθηκε έμβασμα 28 εκατ ευρώ. Η χαρά μας ήταν μεγάλη . Ήλθαν κι αλλά αποτελέσματα. Τα συνολικά εμβάσματα της Novartis ήταν 118 εκατ ευρώ. Την πρώτη λίστα τη χωρίσαμε. Κάποιοι έψαχναν εταιρείες κάποιοι άλλοι φυσικά πρόσωπα. Στην ενιαία αρχή πληρωμών στείλαμε έγγραφο για συνδρομή ως προς τα φυσικά πρόσωπα. Να δούμε εάν μισθοδοτούνται από Δημόσιο για να διερευνήσουμε τις σχέσεις με τη Novartis. Στείλαμε έγγραφο και ΑΑΔΕ ζητώντας έναν υπάλληλο για βοήθεια. Έψαξα ειδικά τον κύριο Παναγιωτάκη όμως είχα κατηγορηματική άρνηση . Δεν υπήρχε έμβασμα προς αυτόν. Κάποιος δημοσιογράφος τότε με πήρε τηλέφωνο και μου είπε πως κατηγορούμαι η ίδια για απόκρυψη στοιχείων από κάποια κυρία Ζαμανίκα. Κατόπιν υπήρξε εναντίον μου δημοσίευμα. Κατάλαβα τότε πως υπήρξε συμβόλαιο θανάτου επειδή αρνήθηκα να συνεργαστώ  με τον Παπαγγελόπουλο! Θυμήθηκα την Τσατάνη που της είχαν βάλει εκρηκτικό μηχανισμό. Αισθάνθηκα διωκόμενη και θεσμικά απροστάτευτη. Αισθάνθηκα ότι εκτελούνταν συμβόλαιο θανάτου σε βάρος μου από τον Παπαγγελόπουλο. Μετά την άρνηση μου να ενδώσω στο να στείλω φάκελο για πολιτικούς χωρίς να έχω στοιχεία και το δημοσίευμα εφημερίδας ξεκίνησαν σειρά πειθαρχικών διώξεων εναντίον μου».

Πάντως πηγές του Κινήματος Αλλαγής απέδιδαν ελαφρώς διαφορετικά το εν λόγω απόσπασμα των όσων φέρεται να κατέθεσε η κ. Ράικου: «Τον Φεβρουάριο 2017 ήρθε στο γραφείο μου δημοσιογράφος και με ρώτησε εάν έχω στοιχεία εναντίον πολιτικών. Η Ερώτησή της με ξάφνιασε γιατί κανένας άλλος δημοσιογράφος δεν μου την είχε κάνει. Όταν της είπα όχι, απόρησε. Λίγες μέρες αργότερα με πήρε ο κ.Παπαγγελόπουλος και με ρώτησε εάν έχω βρει στοιχεία για πολιτικούς. Και σε εκείνον αρνήθηκα. Στις αρχές Μαρτίου με ξαναεπισκέφτηκε η δημοσιογράφος και πάλι μου είπε για πολίτικους. Αρνήθηκα. Φυσικά δεν της άρεσε η απάντηση και επέμεινε. “Πώς δεν έχεις; Και τα στοιχεία για τον Βενιζέλο και τον Πικραμένο; Για τον Πικραμμενο το βίντεο που παίρνει χρήματα;” μου είπε. Αιφνιδιάστηκα και της είπα πρώτη φορά ακούω τέτοια πράγματα. Μου λέει: “Φεύγω, πάω τώρα να στα φέρω. Θα τα βρω και θα στα φέρω”. Δεν έφερε τίποτε και όταν της τηλεφώνησα για τα στοιχεία μου είπε ότι δεν τα έχει βρει. Και δεν ξαναήρθε ποτέ. Ίσως γιατί ήξερε ότι θα της έπαιρνα κατάθεση. Λίγες μέρες αργότερα μου τηλεφώνησε ο κ.Παπαγγελόπουλος με άσχημο τόνο μου τηλεφώνησε και με ρώτησε γιατί δεν έστειλα την υπόθεση στη Βουλή. Όταν του είπα πως δεν έχω στοιχεία μου είπε: Έχεις και παραέχεις. Στείλτε και θα τα βρουν οι παρακάτω. Του απάντησα ότι εγώ δεν είμαι αυτής της σχολής. Και εκείνος μου είπε ”μείνε με τη σχολή σου και θα δεις τί θα πάθεις”. Τότε ένιωσα για πρώτη φορά την κοινή εκβίαση σε βάρος μου. Αισθάνθηκα ότι το σχέδιο εκτέλεσής μου ήταν ήδη σε τελική φάση.  Όταν είδα και το πρωτοσέλιδο εφημερίδας εναντίον μου τον Μάρτιο του 2017 αισθάνθηκα τί θα πει συμβόλαιο θανάτου και πώς είναι να είσαι θεσμικά απροστάτευτη. Μέσα σε φόβο και ανασφάλεια έγραψα στις τρεις τα ξημερώματα την επιστολή με την οποία ζητούσα την αντικατάστασή μου. Επειδή είχα καταλάβει τί συμβαίνει έδωσα την επιστολή αυτή στη δημοσιότητα. Από τότε και μέχρι σήμερα για πρώτη φορά στη ζωή μου ακολούθησε μια σειρά πειθαρχικών διώξεων».

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πηγές του κυβερνώντος κόμματος η κ. Ράικου φέρεται να είπε: «με κάλεσε ο προϊστάμενος μου στο τμήμα δικαστικών συνδρομών και μου είπε πρέπει να με αλλάξει για το δικό μου καλό. Του είπα "κατάλαβα σας πηρέ ο Παπαγγελόπουλος" και μου χαμογέλασε και μου απάντησε "δεν θα έκανα το χατίρι κανενός αλλά είναι για το καλό σου».

«Το 2018 μου έκανε πειθαρχικό [έλεγχο] η κ. Δημητρίου για ποιο λόγο είχα ολοκληρώσει γρηγορά δικογραφίες. Τον Οκτώβριο του 2018 είδα δημοσιεύματα σε εφημερίδες που ανέφεραν τον σύζυγο μου ως "πρωταγωνιστή στο σκάνδαλο Novartis ". Παρόμοια πράγματα είχε πει και δημοσιογράφος σε ραδιοφωνικό σταθμό. Οι εφημερίδες ανακάλεσαν με δημόσιες επανορθώσεις. Διάβασε τα σχετικά δημοσιεύματα», φέρεται να είπε επίσης.

Κατά τα άλλα, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές της Νέας Δημοκρατίας, η κ. Ράικου φέρεται να κατέθεσε αναφερόμενη στη διαρροή για τον «Ρασπούτιν» και τον Παπαγγελόπουλο, πως ήταν αυτή που αποκάλεσε τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης «Ρασπούτιν» και φέρεται να υποστήριξε: «Ειλικρινά απορώ πως τον στήριζε [σ.σ. τον κ. Παπαγγελόπουλο] η τότε κυβέρνηση. Λειτουργούσε με τρόπο εκβιαστικό σε βαθμό που απορούσα πως τον στηρίζει η τότε κυβέρνηση, έστηνε δημοσιεύματα με παρακρατικές μεθόδους. Έφτιαχνε ιστορίες και διέσυρε αθώους ανθρώπους».

Κατά πληροφορίες από πηγές του ΚΙΝΑΛ το ίδιο απόσπασμα αποδίδεται ως εξής: «Στόχος των συκοφαντικών δημοσιευμάτων ήταν να πλήξουν το κύρος μου αλλά και να ενισχύσουν την αξιοπιστία της Τουλουπάκη. Ότι δήθεν εγώ προστάτευα πολιτικούς ενώ εκείνη έδινε στοιχεία. Τότε κάλεσα κάποιους δημοσιογράφους του δικαστικού ρεπορτάζ και τους ενημέρωσα για τον Ρασπούτιν εννοώντας φυσικά τον Παπαγγελόπουλο. Εκείνοι για να μην γράψουν το όνομά μου είπαν ότι τα είπαν οι κύκλοι Ράικου. Εγώ τα είχα πει. Τον Παπαγγελόπουλο εγώ έτσι τον καταχώρησα. Ως σκευωρό. Από το 2005 που ήταν προϊστάμενος στην εισαγγελία Αθηνών και συνυπηρετούσαμε αποκαλούσε τον εαυτό του ο ίδιος ο κ.Παπαγγελόπουλος “Ρασπούτιν”. Από τότε θυμάμαι να το λέει. Όσο ήταν Υπουργός λειτουργούσε παραθεσμικά ο Παπαγγελόπουλος. Έστηνε δημοσιεύματα εναντίον αθώων ανθρώπων».

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Ράικου φέρεται να κατέθεσε πως «τον κ.Παπαγγελόπουλο δυστυχώς τον στήριζε το τότε κυβερνητικό κόμμα.  Δεν κατήγγειλα τότε τον κ.Παπαγγελόπουλο γιατί δεν είχα θεσμική προστασία. Υπήρχε απόκλιση από τα συνηθισμένα στον Άρειο Πάγο που με έκαναν να νιώθω άβολα. Που να αναφερθώ; Στην κυρία Δημητρίου άμα πήγαινα ήξερα τί θα γίνει. Η κυρία Δημητρίου ταυτιζόταν με την κυβέρνηση. Γι αυτό δεν απολάμβανα τη θεσμική προατασία που χρειαζόμουν. Ο Παπαγγελόπουλος δεν ορρωδούσε προ ουδενός. Έπαιρνε τηλέφωνα και υποδείκνυε τί να κάνουμε σε συγκεκριμένες υποθέσεις. Είχε άποψη και ήταν ο ορισμός της παρεμβατικότητας. Ήταν υποθέσεις που ενδιέφεραν τον ίδιο. Όχι μόνο για πολιτικούς αλλά και για επιχειρηματίες. Για τη Novartis έλεγε να ασκήσουμε ποινικές διώξεις και θα τα βρει παρακάτω η ανάκριση. Γνώριζε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα όμως απαιτούσε να κατασκευάσω στοιχεία όπως έκανε στη συνέχεια με την Τουλουπάκη. Εγώ είπα πως χωρίς στοιχεία δεν διώκω κανέναν. Ήθελε να κατασκευάσω μάρτυρες που να έλεγαν ότι έγραφαν οι εφημερίδες. Η ροή πραγμάτων αποδεικνύει ότι ήθελε τα πέρασε μετά με την Τουλουπάκη που την προετοίμαζε για αντικαταστάτρια μου, εάν δεν συνεργαζόμουν, όπως έγινε. Στόχος μου ήταν να αποκαλύψω σκάνδαλο, να τιμωρηθούν οι ένοχοι».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώην εισαγγελέας φέρεται να κατέθεσε ακόμα: «Τον Ιανουάριο του 2017 μας διαβιβάστηκε η αναφορά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με συνημμένο το πόρισμα για την τράπεζα Αττικής και την δανειοδότηση σε 100δες επιχειρηματίες χωρίς να τηρούνται τα τραπεζικά κριτήρια. Ο Παπαγγελόπουλος με πηρέ τηλέφωνο και μου ζήτησε να την κρατήσω και να μην την προχωρήσω και του είπα δεν γίνεται».

Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν πως σχετικά με το έγγραφο για τα εμβάσματα, η κ. Ράικου φέρεται να κατέθεσε τα εξής: «Οι γιατροί έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν μέρος σε δεκάδες έρευνες. Όπως και ο άνδρας μου, ο οποίος έλαβε 1020 ευρώ. Αναγνωρίζω μόνο το δεύτερο έμβασμα στις 27/9. Το πρώτο δεν υπάρχει, δεν το ξέρω, δεν το αναγνωρίζω. Και αυτό το έγγραφο είναι δημιούργημα του Παπαγγελόπουλου».

Καταγγέλλουν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ την Τουλουπάκη για επιλεκτική αποστολή εγγράφων

Νωρίτερα σημειώθηκε ένταση, γιατί σύμφωνα με πληροφορίες, η Νέα Δημοκρατία δια του μέλους της επιτροπής Θ. Πλεύρη, διαμαρτυρήθηκε γιατί, γιατί όπως υποστηρίζει η πλειοψηφία, η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη, δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα αποστολής εγγράφων της πλειοψηφίας κι απέστειλε μονάχα έγγραφα που ζήτησε ο Σπύρος Λαππας και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αντίστοιχη καταγγελία κατά τις ίδιες πηγές, προχώρησε και το Κίνημα Αλλαγής δια του Βασίλη Κεγκέρογλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Προανακριτικής φέρεται να χαρακτήρισε τη στάση της κ. Τουλουπάκη προς την επιτροπή «έως και προσβλητική», ενώ φέρεται να τόνισε πως θα σταλεί έγγραφο προς την εισαγγελία και τους επόπτες.

Τα έγγραφα αυτά που διέρρευσε ο ΣΥΡΙΖΑ φέρονται να αφορούν σε 3 εμβάσματα συνολικού ύψους 5.000 ευρώ από την Novartis, σε λογαριασμό του συζύγου της κ. Ράϊκου με συνδικαιούχο την ίδια. Πρόκειται για γνωστά έγγραφα για τα οποία η κ. Ράικου έχει απαντήσει πως αποτελούν αποζημίωση για μελέτη που έκανε ο σύζυγός της για την εταιρία.

Ακόμα, σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή διαβιβάστηκε το αίτημα δικαστική συνδρομής προς τις ΗΠΑ με την οποία ζητούνται στοιχεία από τις αμερικανικές αρχές για λογαριασμό και οικία του γιου του Δημήτρη Αβραμόπουλου στη Βοστώνη.