current views are: 6

15 Ιανουαρίου 2020
Δημοσίευση09:49

Με απόφαση του πρωθυπουργού δημιουργείται υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου – Ορκίστηκε υπουργός ο Μηταράκης

Με δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, γνωστοποίησε την απόφαση του πρωθυπουργού να δημιουργηθεί υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Δημοσίευση 09:49’

Με δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, γνωστοποίησε την απόφαση του πρωθυπουργού να δημιουργηθεί υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Νέο υπουργείο αποφάσισε να δημιουργήσει η κυβέρνηση μετά την έλλειψη συντονισμού και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το τεράστιο πρόβλημα του προσφυγικού/μεταναστευτικού.

Επικεφαλής του υπουργείου θα είναι ο Νότης Μηταράκης, ο οποίος θήτευε μέχρι πρότινος ως υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο κ. Μηταράκης ορκίστηκε νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης στο προεδρικό Μέγαρο

Η ανακοίνωση της κυβέρνσης αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, ακολούθησε διαφορετική πολιτική στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό ζήτημα.

Με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που βασίζεται σε τέσσερις άξονες:

–         Φύλαξη των συνόρων μας.

–         Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου.

–         Αυξημένες επιστροφές.

–         Κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. 

Και όλα αυτά, προωθώντας παράλληλα την αποσυμφόρηση των νησιών που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος στην υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, αλλά και με τη διεθνοποίηση του προβλήματος σε όλα τα διεθνή fora.

Αυτό που απαιτείται είναι η ταχύτερη υλοποίηση αυτού του σχεδίου.

Με απόφαση του Πρωθυπουργού δημιουργείται Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με Υπουργό τον βουλευτή Χίου κ. Παναγιώτη Μηταράκη.

Ο κ. Μηταράκης, μέχρι σήμερα Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, ολοκλήρωσε έναν κύκλο προετοιμασίας του νέου ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες.

Τις μέχρι σήμερα αρμοδιότητές του, αναλαμβάνει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης.

Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τοποθετείται ο βουλευτής B1 Βόρειου Τομέα Αθηνών και μέχρι σήμερα Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.

Η ορκωμοσία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και του Αναπληρωτή Υπουργού, θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας στο Προεδρικό Μέγαρο».

Η κατάργηση και η… επαναλειτουργία

Μπορεί αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έδωσε την αρμοδιότητα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καταργώντας το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που είχε ιδρύσει επί κυβερνήσεώς του ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο βλέποντας ότι το πρόβλημα δεν συρρικνώνεται αλλά γιγαντώνεται, λόγω των συνεχών μεγάλων ροών από πλευράς Τουρκίας, αποφάσισε να μεταφέρει την αρμοδιότητα στον Αλκιβιάδη Στεφανή.

Το σκηνικό στην πορεία δεν άλλαξε, τουναντίον οι αντιδράσεις έγιναν όλο και περισσότερες για να φτάσει στο σημείο που συντονισμένες, οι δημοτικές αρχές των νησιών του βορείου Αιγαίου, ετοιμάζουν δραστικές κινητοποιήσεις, οι οποίες αναμένεται ότι θα φτάσουν μέχρι το κέντρο της Αθήνας, ενώ αντιδράσεις υπάρχουν και σε πολλές περιοχές της ενδοχώρας.

Οι αντιδράσεις

Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου αποφάσισαν γενική απεργία την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, προκειμένου οι νησιώτικες κοινωνίες να διαμαρτυρηθούν για την ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.

Στη Λέσβο, συνεδρίασε τη Δευτέρα το Επιμελητήριο ενώ αναμένεται η απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, ώστε να κλείσουν εκείνη τη μέρα και οι επιχειρήσεις.

Στις 22 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι αποφασίστηκε ταυτόχρονα να πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και στα τρία νησιά.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου, επιτροπή υπό τον περιφερειάρχη θα μεταβεί στην Αθήνα, προκειμένου να υπάρξει διαβούλευση για το θέμα με τα αρμόδια υπουργεία.

Επίσης ελήφθη απόφαση για:

  • Γενική κινητοποίηση όλων των φορέων των νησιών του Βορείου Αιγαίου με συμβολικό κλείσιμο και των αεροδρομίων και των λιμένων της περιφέρειας Β. Αιγαίου.
  • Διερεύνηση της δυνατότητας κινητοποιήσεων στην Αθήνα.
  • Συμβολική κατάληψη του κτηρίου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη.
  • Υποβολή, σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης, μηνύσεων κατά παντός υπευθύνου ενώπιον του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για τα αδικήματα παράβασης διατάξεων που αφορούν τη δημόσια υγεία και τη δημόσια ασφάλεια «από τον εσφαλμένο χειρισμό του ζητήματος» του μεταναστευτικού.
     

Ένταση και επεισόδια

Επεισόδια έξω από το Δημαρχείο της Χίου σημειώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια της άφιξης του Υφυπουργού Εργασίας Νότη Μηταράκη στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου όπου συνεδρίαζε εκτάκτως με μοναδικό θέμα τις εξελίξεις μετά τις εξαγγελίες του Υφυπουργού Αλκιβιάδη Στεφανή για δημιουργία υπερδομής 4.000 προσφύγων.

Οπως ενημέρωσε το politischios.gr μερίδα συγκεντρωμένων στη θέα του Υφυπουργού εξαγριώθηκαν με αποτέλεσμα να πετάξουν μπουκάλια με νερό και καφέδες ενώ έσπασαν την πόρτα του Δημαρχείου Χίου κατά την προσπάθειά τους να μπουν μέσα στο κτίριο.

Η πολύωρη, σχεδόν, έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων για το μείζον θέμα του προσφυγικού είχε ως αποτέλεσμα την υπερψήφιση της πρότασης του δημάρχου Λαμιέων, η οποία πέρασε κατά πλειοψηφία.

«Λέμε “όχι” » είπε ο δήμαρχος Λαμιέων, απορρίπτοντας σχετική πρόταση της κυβέρνησης, και κατέθεσε πρόταση για δομή με συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα έχει ανταποδοτικά οφέλη στην τοπική κοινωνία και θα συζητηθεί από μηδενική βάση.

Μάλιστα, ουρές χιλιομέτρων σχηματίστηκαν την Κυριακή στην εθνική οδό Αθηνών Λαμίας λόγω διαμαρτυρίας. Κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής και της Μεγάλης Βρύσης, δύο χωριών κοντά στη Λαμία, έκλεισαν τον κόμβο της εθνικής οδού στο 214 χλμ., λίγο πριν τα διόδια της «Μαυρομαντήλας» και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, ζητώντας να ανακληθεί η απόφαση της κυβέρνησης να εγκαταστήσει κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή τους.

Στην Αρτα

Σφοδρές αντιδράσεις και στην Ηπειρο προκαλεί η απόφαση του Υπουργείου να δημιουργήσει δομή φιλοξενίας προσφύγων σε ιδιωτική έκταση στο Χανόπουλο Άρτας.

Εκεί θα μεταφερθούν 1.500 μετανάστες, γεγονός που βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετο τον Δήμαρχο Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννη, ο οποίος από τη πρώτη στιγμή με δηλώσεις του κάνει λόγο για ελλιπή σχεδιασμό και για ένα πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων που δεν μπορεί να διαχειριστεί ο Δήμος.

Ήδη έχει πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των κατοίκων στη Τ.Κ Ρόκκα, τη Κυριακή, όπου η απόφαση ήταν ομόφωνα αρνητική για δυο λόγους. Ο πρώτος αφορά την πολύ κοντινή απόσταση (5 χλμ) που βρίσκεται η δομή φιλοξενίας προσφύγων στο στρατόπεδο «Πετροπουλάκη» του Δ. Ζηρού. Ο δεύτερος λόγος αφορά τις καιρικές συνθήκες στη διάρκεια του χειμώνα που δεν επιτρέπουν την αξιοπρεπή διαβίωση των φιλοξενούμενων προσφύγων.

Σημειώνονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες με παγετό ενώ σε περίπτωση βροχοπτώσεων προκαλούνται πλημμυρικά φαινόμενα στη περιοχή.

Στην Κρήτη

Την ανάγκη ενεργοποίησης της τοπικής κοινωνίας του Ρεθύμνου και ολόκληρης της Κρήτης ώστε μαζί με τους φορείς να εκφράσουν την άποψη τους και να προτείνουν λύσεις για το Μεταναστευτικό, ζήτησε ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης ο οποίος συναντήθηκε  με το Σύλλογο Ξενοδόχων και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου.

Ο κ. Μαρινάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εμφανίστηκε ικανοποιημένος διότι υπάρχει απόλυτη συναντίληψη επί του θέματος αλλά και με όλους τους φορείς του Ρεθύμνου. «Τους έδωσα τη σκυτάλη της ευθύνης για το ζήτημα της φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, διότι μέχρι σήμερα το θέμα το πάλευα προσωπικά μαζί με ένα δύο συνεργάτες. Από δω και πέρα πιστεύω πως η ίδια η κοινωνία θα πρέπει να υπερασπιστεί το συμφέρον της, αλλά και το θέμα του υπαρξιακού της συστήματος» τόνισε.

 

 

 

σχετικα αρθρα