current views are: 7

17 Ιανουαρίου 2020
Δημοσίευση18:03

Επίσκεψη Χάφταρ: Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα η Αθήνα – Ο εκνευρισμός της Άγκυρας και τα σενάρια για θερμό επεισόδιο από το Bloomberg

Έντονη κινητικότητα 48 ώρες πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου

Δημοσίευση 18:03’

Έντονη κινητικότητα 48 ώρες πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου

Έντονη διπλωματική κινητικότητα 48 ώρες πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου, με την Αθήνα να αποτιμά την απρογραμμάτιστη επίσκεψη του Λίβυου στρατάρχη Χάφταρ η οποία ενόχλησε ιδιαίτερα την Αγκυρα. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση είναι σε διαρκή επικοινωνία με ευρωπαίους παράγοντες ενώ αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα του Bloomberg στο οποίο γίνεται λόγος για τον κίνδυνο να υπάρξει θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ελληνας πρωθυπουργό, το μεσημέρι της Παρασκευής, ο στρατάρχης Χάφταρ  ανέπτυξε αναλυτικά τον αντιπαραγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στην χώρα του, στο στρατιωτικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο. Εκτίμησε ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης, χωρίς αποκλεισμός. Ο στρατάρχης κατήγγειλε ειδικότερα τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Σάρατζ – Τουρκίας είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην λιβυκή κρίση και παρότρυνε τον κ. Χάφταρτ να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Υπογράμμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης.

«Ήρθαμε να συζητήσουμε την ειρήνη»

Εξερχόμενος της συνάντησης, ο επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού δεν έκανε κάποια δήλωση, ωστόσο προσερχόμενος έστειλε μήνυμα ειρήνης, λέγοντας πως «είμαστε ειρηνιστές, αγαπάμε τη ειρήνη και γι’ αυτό είμαστε εδώ. Όλοι εμείς αγαπάμε την ειρήνη σε αυτή την περιοχή και γι’ αυτό συνεργαζόμαστε για την ειρήνη σε αυτή την περιοχή». Παράλληλα, υπογράμμισε πως σκοπός του τετ α τετ με τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι «να συζητήσουμε τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ μας για να πραγματοποιήσουμε την ειρήνη».

Δένδιας: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα τη Λιβύη

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα τη Λιβυή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος έφτασε χθες το βράδυ αιφνιδιαστικά στην Αθήνα, εν όψει της διάσκεψης για τη Λιβύη που θα διεξαχθεί την Κυριακή στο Βερολίνο.

«Είχαμε μια μακρά και ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον Στρατάρχη Χάφταρ. Αφορούσε την κατάσταση στη Λιβύη, τη διαδικασία του Βερολίνου και την επόμενη μέρα στη Λιβύη και στην περιοχή. Εμείς από την πλευρά μας ενθαρρύναμε τον Στρατάρχη να μετάσχει με εποικοδομητικό πνεύμα στη διαδικασία του Βερολίνου και να επιχειρήσει μέσα στο πλαίσιο των συνθηκών να πετύχει και την κατάπαυση του πυρός και την αποκατάσταση της ασφάλειας στη Λιβύη, την απομάκρυνση των μισθοφόρων, την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση Σάρατζ», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Νίκος Δένδιας.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μέρκελ 

Λίγη ώρα πριν από τη συνάντηση με τον επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε στην κυρία Μέρκελ τη δυσαρέσκειά του στο ότι η Ελλάδα δεν προκλήθηκε στη διάσκεψη και επανέλαβε τις «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας.

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν σαφής σχετικά με το βέτο το οποίο προτίθεται να ασκήσει, σε οποιοδήποτε επίπεδο της ΕΕ, αν υπάρξει πολιτική λύση, η οποία δεν θα έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση του παράνομου τουρκικού και λιβυκού μνημονίου.

Εκνευρισμένος ο Ερντογάν για την επίσκεψη Χάφταρ

Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του στρατάρχη Χαλιφά Χάφταρ στην Αθήνα λίγα 24ωρα πριν τη διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο, όπως φαίνεται δεν πέρασε απαρατήρητη από την Τουρκία. Μάλιστα, τόσο η ηγεσία της γείτονος, όσο και τα ΜΜΕ, δεν έκρυψαν τον εκνευρισμό τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του έπειτα από την προσευχή της Παρασκευής χαρακτήρισε τον Χάφταρ «αναξιόπιστο». Ενώ, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων που ζητούσαν να σχολιάσει δήλωση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ ότι στο Βερολίνο στρατάρχης θα συμβιβαστεί, ο Ερντογάν δήλωσε:  «Η αλήθεια είναι πως δεν διαβάζω το σκότος. Αυτός ο άνθρωπος δεν είναι άνθρωπος αξιόπιστος. Χθες συνέχισαν να βομβαρδίζουν τη Τρίπολη. Εμείς θα το δούμε αυτό πολύ καθαρά στο Βερολίνο. Θα δούμε και τι θα κάνουν μία δύο μέρες μετά το Βερολίνο».

Τουρκικά ΜΜΕ επικαλούμενα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Λιβύης αναφέρουν ότι η Τουρκία έχει ήδη στείλει το αντι-αεροπορικό σύστημα KORKUT στη Λιβύη.

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για τη μεταφορά τουρκικών πυραύλων ΜΙΜ-23 I-HAWK σε λιβυκό έδαφος, για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής προστασίας του καθεστώτος της Τρίπολης αλλά και των τουρκικών ενισχύσεων εκεί. 

Bloomberg: Κίνδυνος για θερμό επεισόδιο Ελλάδας και Τουρκίας

Σύμφωνα με ανταπόκριση του πρακτορείου από τις Βρυξέλλες, «η ΕΕ είναι τρομοκρατημένη μπροστά σε ένα ενδεχόμενο νέο μεταναστευτικό κύμα από τις Βρυξέλλες και αυτός ο φόβος βρίσκεται πίσω από την πολιτική της Ένωσης αναφορικά με τη Λιβύη και την Τουρκία. Ωστόσο το μπλοκ ενδεχομένως θα πρέπει να επεκτείνει τη λίστα με τις ανησυχίες του. Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει άδειες για έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι θα αρχίσει εξορυκτικές εργασίες, πιθανότατα σε ύδατα που η Ελλάδα θεωρεί ως δικά της σύμφωνα με τις συμβάσεις του ΟΗΕ».

Το Bloomberg αναφέρεται στη χθεσινή δήλωση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ανακοίνωσε πως  η Άγκυρα εντός του 2020 θα ξεκινήσει σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές που συμφώνησε με τη Λιβύη. Ο ίδιος ανέφερε πως η Άγκυρα θα στείλει το σεισμογραφικό πλοίο Oruc Reis για σεισμικές έρευνες. 

«Με τη Λιβύη υπογράψαμε το μνημόνιο καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης. Στις περιοχές ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη, δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε έρευνα ή γεώτρηση ούτε να περάσει οποιοσδήποτε αγωγός χωρίς την έγκριση των δυο χωρών. Εντός του 2020 επιταχύνουμε τις διαδικασίες και ξεκινάμε τις έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές αυτές. 

Ύπατος εκπρόσωπος ΕΕ για Εξωτερική Πολιτική: Να στείλουμε στρατό στη Λιβύη

«Εάν υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εφαρμογή και παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός, ενδεχομένως και με στρατιώτες, για παράδειγμα στο πλαίσιο κάποιας αποστολής της ΕΕ», δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

«Στην ειδική σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, κατέστη πολύ σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να το κάνει αυτό», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, o oποίος ζήτησε επίσης να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για την παρακολούθηση του εμπάργκο όπλων στη χώρα αυτή της Βόρειας Αφρικής. «Εμείς οι Ευρωπαίοι, έχουμε επιφορτιστεί από τα Ηνωμένα Έθνη να το εφαρμόσουμε. Στην πραγματικότητα, το εμπάργκο όπλων είναι αναποτελεσματικό, κανείς δεν ελέγχει εκεί οτιδήποτε», όπως είπε.


σχετικα αρθρα