ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η απάντηση της Αθήνας στη νέα πρόκληση του «Γιαβούζ»: Δεν παράγει έννομα αποτελέσματα

Δημοσίευση 19 Ιανουαρίου 2020, 14:00 / Ανανεώθηκε 19 Ιανουαρίου 2020, 14:44
Η απάντηση της Αθήνας στη νέα πρόκληση του «Γιαβούζ»: Δεν παράγει έννομα αποτελέσματα
Facebook Twitter Whatsapp

Το ΥΠΕΞ καταδικάζει απερίφραστα την πρόθεση της Τουρκίας να προχωρήσει σε νέα γεώτρηση 

Μήνυμα ότι οι παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας, ακόμη και αν επαναλαμβάνονται δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα, ούτε βέβαια δημιουργούν τετελεσμένα, στέλνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Δεν εκπλήσσει η ανακοίνωση νέας παράνομης γεώτρησης από την Τουρκία εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε περιοχές αδειοδοτημένες σε ευρωπαϊκές εταιρείες. Εντάσσεται στο πλαίσιο σωρείας  παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή, που εκτείνονται από εισβολή και κατοχή εδάφους, παραβιάσεις εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων, μέχρι παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων και αποπειρών σφετερισμού υποθαλάσσιων πόρων γειτονικών και μη χωρών της. Κοινός τους στόχος είναι η εξυπηρέτηση επεκτατικών βλέψεων μέσω δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους», σχολιάζει το Υπουργείο Εξωτερικών και συμπληρώνει «Όπως έχουμε τονίσει, οι παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας, ακόμη και αν επαναλαμβάνονται παρά τη διεθνή κατακραυγή που προκαλούν, δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα, ούτε βέβαια δημιουργούν τετελεσμένα».

«Σε κάθε περίπτωση, καταδικάζονται απερίφραστα», καταλήγει.

Νέα γεώτρηση προανήγγειλε η Άγκυρα

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας το σκάφος «Yavuz» μεταφέρθηκε σε θαλάσσια περιοχή στο νότιο τμήμα της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσοϊ, τόνισε: «Το γεωτρύπανο Yavuz έφτασε στην περιοχή άδειας G, στο νότιο τμήμα του νησιού, για να πραγματοποιήσει την τρίτη δραστηριότητά του γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο την περασμένη Παρασκευή».

«Οι Τουρκοκύπριοι έχουν επίσης δικαιώματα ως συνιδιοκτήτες του νησιού» προσθέτουν οι Τούρκοι.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ακσοϊ δήλωσε ότι η πρόταση των τουρκοκυπριακών αρχών για τη δίκαιη κατανομή των πόρων και των εσόδων των υδρογονανθράκων, που υποβλήθηκε στις 13 Ιουλίου 2019, εξακολουθεί να ισχύει και αποτελεί σημαντική ευκαιρία για επίλυση.

 Μάλιστα, η Άγκυρα στρέφει τα βέλη της και κατά της ΕΕ κατηγορώντας την ότι σιωπά για τα «δικαιώματα» Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων από το 2003.

«Δεν ανέφερε τους Τουρκοκύπριους σε οποιαδήποτε δήλωσή του και αγνόησε την ύπαρξη και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», σημειώνεται χαρακτηριστικά.