ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίθεση Μπάρκα σε Γεραπετρίτη στο «Ραντάρ» για τις αναφορές στον Χίτλερ: «Αθλιότητες - Να ανακαλέσει»

Δημοσίευση 24 Ιανουαρίου 2020, 10:00 / Ανανεώθηκε 24 Ιανουαρίου 2020, 10:51
Επίθεση Μπάρκα σε Γεραπετρίτη στο «Ραντάρ» για τις αναφορές στον Χίτλερ: «Αθλιότητες - Να ανακαλέσει»
Facebook Twitter Whatsapp

«Δεν διαγράφουμε από τη μνήμη μας τις φασιστικές αηδίες του Γεωργιάδη»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην οποία θέλει να προχωρήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη σχολίασε σε αυστηρούς τόνους ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, για την τοποθέτησή του από το βήμα της Βουλής.

Για την απλή αναλογική και γιατί επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ο κ. Μπάρκας στον Alpha 98,.9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο: «Επιμένουμε γιατί ιδεολογικά και πολιτικά τασσόμαστε σε αυτή. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ένα μοντέλο στην πολιτική συνείδηση του κόσμου περί συνεργασιών των κομμάτων για τη διακυβέρνηση της χώρας. Μέσα στις δημοσκοπήσεις που βγαίνουν υπάρχει αυτός ο δείκτης και είναι υπέρ των συνεργασιών. Με την έννοια αυτή, θα μπορούσε η ΝΔ, που επικαλείται τις δημοσκοπήσεις, με βάση αυτές, να πει ότι πάμε σε ένα εκλογικό σύστημα που επιφέρει συνεργασίες. Θα ήταν λογικότερο τις δημοσκοπήσεις να τις ελέγχουμε και να τις χρησιμοποιούμε στο σύνολό τους. »

Για την εκτίμηση Τσίπρα ότι πάμε στην κατάργηση της απλής αναλογικής για να πάει ο Μητσοτάκης σε πρόωρες εκλογές μέσα στο έτος: «Ο κ. Μητσοτάκης αλλάζει τον εκλογικό νόμο ακριβώς επειδή θέλει να πάει σε διπλές εκλογές και να καταργήσει την απλή αναλογική. Η ΝΔ και οι άνθρωποι που τη στηρίζουν, προφανών και δεν θέλουν συνεργασίες κομμάτων, επειδή θέλουν να επανέλθουμε στα σκοτεινότερα σενάρια και μέρες του δικομματισμού. Ο δικομματισμός δεν έφερε την κρίση στη χώρα; Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενδιαμέσως, δεν έφεραν την κρίση στη χώρα, με μονοκομματικές ισχυρές κυβερνήσεις; Με την έννοια αυτή, εμείς βάζουμε μια άλλη συνείδηση στη συζήτηση. Λέμε ότι για να μην προκύψουν νέες κρίσεις και για να θωρακιστεί η χώρα, να συνεργαστούν τα κόμματα για το καλό της. Δεν μπορούμε να δημιουργούμε τέρατα εκεί που δεν υπάρχουν. Η συζήτηση στη Βουλή για την απλή αναλογική είναι ένα τέρας πάνω από το κεφάλι των Νεοδημακρατών».

Για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα γινόταν κυβέρνηση αν το 2015 υπήρχε απλή αναλογική: «Με το "αν" δεν γίνεται πολιτική. Δεν είχαμε απλή αναλογική και δεν μπορώ να απαντήσω με το αν. Μακάρι να είχαμε απλή αναλογική».

Για τα όσα ειπώθηκαν εκ μέρους κ. Γεραπετρίτη στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για το νέο εκλόγικό νόμο: «Πρόκειται για αθλιότητα. Είναι καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ελπίζω να μη διδάσκει στους νέους νομικούς αυτές τις αθλιότητες που είπε στη Βουλή. Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να τον κάνει υπουργό. Τέτοιοι άνθρωποι με τέτοιες απόψεις όπως αυτές του κ. Γεραπετρίτη, όπως διατυπώθηκαν χθες στο ναό της δημοκρατίας… Είπε ότι η απλή αναλογική έφερε τον Χίτλερ στην εξουσία στη Γερμανία. Πρόκειται για πολιτικές και ιστορικές αθλιότητες. Δεν ήταν ο Α’ παγκόσμιος πόλεμος που έφερε τον Β’, δεν ήταν η παγκόσμια οικονομική κρίση που περάσαμε τη δεκαετία του ’30, δεν ήταν η άνοδος του φασισμού με όλες τις εκφάνσεις της και του αντισημιτισμού, όπως τις υπηρετεί ο Άδωνις Γεωργιάδης. Οι φασιστικές αηδίες που έλεγε ο κ. Γεωργιάδης δεν διαγράφονται από τη μνήμη μας. Ο κ. Γεραπετρίτης οφείλει άμεσα να ανακαλέσει τις δηλώσεις που έκανε στη Βουλή, γιατί δεν υπηρετούν ούτε τη δημοκρατία, ούτε τον κοινοβουλευτισμό, ούτε τη χώρα μας».