current views are: 7

24 Ιανουαρίου 2020
Δημοσίευση12:36

Το κίνημα «αντιγερμανισμού» στην Ελλάδα και ο ελληνογαλλικός άξονας – Τα σημεία-κόλαφος της γερμανικής έκθεσης για την ΑΟΖ Ερντογάν-Σάρατζ – Τα μηνύματα Μητσοτάκη στο Νταβός

Ο πρωθυπουργός και στο Νταβός κατέστησε σαφές ότι το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης είναι παράνομο.

Δημοσίευση 12:36’

Ο πρωθυπουργός και στο Νταβός κατέστησε σαφές ότι το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης είναι παράνομο.

Ο αποκλεισμός της Ελλάδας από την Διάσκεψη του Βερολίνου μετά από βέτο του Ερντογάν και η γενικότερη άρνηση της Γερμανίδας καγκελαρίου να καταδικάσει ευθέως τη νέα τουρκική προκλητικότητα που απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα μιας χώρας – μέλους της ΕΕ, έχει προκαλέσει ένα κύμα αντιγερμανισμού στην Ελλάδα.

Η δημοσκόπηση της Pulse για τον «Σκάι» για πρώτη φορά καταγράφει ένα τόσο υψηλό ποσοστό δυσαρέσκειας των Ελλήνων προς την Γερμανία. Στο ερώτημα «πώς αξιολογείτε τη στάση της Γερμανίας στα ελληνοτουρκικά» απαντάει αρνητικά το 76% (42% σίγουρα αρνητικά και 34% μάλλον αρνητικά).

Σε δημοσκόπηση της Pulse για την «Καθημερινή» τον Οκτώβριο του 2018 με την οποία διερευνήθηκε η γενική αξιολόγηση των χωρών, ένα 63% έκρινε αρνητικά την Γερμανία προφανώς λόγω των μνημονίων. Είναι όμως χαμηλότερο από το σημερινό ποσοστό διότι οι Έλληνες ανησυχούν σφόδρα για τα ελληνοτουρκικά.

Τα καλά λόγια Μέρκελ για Κυριάκο

Η έκφραση δυσαρέσκειας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ίδια την κυρία Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν αλλά και από το βήμα του Νταβός για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από την διάσκεψη του Βερολίνου, ενώ η ΑΟΖ με την Λιβύη την αφορά άμεσα και μπορεί να παίξει και διαπραγματευτικό ρόλο λόγω των σχέσεων της με τον στρατάρχη Χαφτάρ, εκτιμάται ότι έπαιξε ρόλο στην έκφραση της δυσαρέσκειας. Οι Έλληνες ζητούν από τους συμμάχους μια πιο ισχυρή και με απτά αποτελέσματα στήριξη των ελληνικών θέσεων σε μια στιγμή που φοβούνται ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο Νταβός κατέστησε σαφές ότι το μνημόνιο είναι παράνομο, ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα στα νησιά και η Ελλάδα δεν θα δεχθεί πολιτική λύση που δεν θα ακυρώνει το μνημόνιο για την ΑΟΖ. Για τον αγωγό Eastmed είπε ότι θα προχωρήσει, «δεν θα ρωτήσουμε την Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά.

Η Άγκελα Μέρκελ λίγες ώρες πριν τη συνάντηση της με τον Ερντογάν επίσης από το Νταβός, αναφέρθηκε θετικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Η Ελλάδα έχει έναν νέο πρωθυπουργό που εφαρμόζει ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο» δήλωσε σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε.

Με Μακρόν

Την ώρα που υπάρχουν αποστάσεις της Αθήνας από το Βερολίνο, ενισχύεται ο Ελληνογαλλικός άξονας. Ο Μακρόν στηρίζει τις ελληνικές θέσεις και στη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και απέναντι στο μνημόνιο για την τουρκολιβυκή ΑΟΖ. Είναι ο μόνος που δεσμεύτηκε για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας σε μια εμπλοκή με την Τουρκία. Ο πρωθυπουργός στις 29 Ιανουαρίου θα βρίσκεται στα Ηλύσια Πεδία για ένα ακόμη τετ α τετ με τον Γάλλο πρόεδρο. Το 67% κρίνει θετικά τη Γαλλία στα ελληνοτουρκικά.

Πέντε σημεία – φωτιά

Κόλαφος είναι η έκθεση της νομικής επιτροπής της γερμανικής βουλής για το μνημόνιο συνεργασίας Ερντογάν – Σάρατζ.

Σε ένα εκτενές κείμενο 18 σελίδων εφτά είναι τα επίμαχα σημεία:

*Αναγνωρίζει η έκθεση ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει το εθιμικό δίκαιο των ελληνικών νησιών αρνούμενη την ελληνική ΑΟΖ στα νοτιοανατολικά της Κρήτης, δημιουργώντας μια δική του ενιαία ΑΟΖ μέχρι τις ακτές της Κρήτης και της Ρόδου.

*Η οριοθέτηση της ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο, έτσι όπως προβλέπεται από το διμερές μνημόνιο, δεν εναρμονίζεται με τις αρχές της ακριβοδίκαιης οριοθέτησης (equitable delimitation, υπό την έννοια του άρθρου 74 της Σύμβασης του Δικαίου Θαλάσσης.

*Η χάραξη ΑΟΖ στην Ανατοτολική Μεσόγειο μπορεί να γίνει μόνο «λαμβάνοντας υπόψη τις θαλάσσιες περιοχές των ελληνικών νησιών και με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας, της Κύπρου και ενδεχομένως άλλων μεσογειακών χωρών.”

*Επισημαίνεται ότι στο άρθρο 121 παράγραφος 2 της Σύμβασης των ΗΕ για το Δίκαιο Θαλάσσης εμφαίνεται σαφώς ότι οι νήσοι ανεξάρτητα του μεγέθους τους διαθέτουν υφαλοκρηπίδα.

*Αναφέρεται ότι το μνημόνιο παραβιάζει το εθιμικό Δίκαιο Θαλάσσης και κατά συνέπεια είναι παράνομο και λειτουργεί «σε βάρος τρίτων».

*Λόγω της απόρριψης του από το λιβυκό κοινοβούλιο στις 4 Ιανουαρίου του 2020, εγείρονται αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να τεθεί σε ισχύ σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

*Αναφέρεται εμμέσως και στον ισχυρισμό της Τουρκίας ότι επειδή δεν υπέγραψε την σύμβαση για το δίκαιο των θαλασσών δεν την δεσμεύει. Η έκθεση σημειώνει ότι
δεσμεύονται και αυτές οι χώρες μέσω του εθιμικού δικαίου.

Η Τουρκικής καταγωγής βουλευτής του κόμματος «Η Αριστερά», Σεβίμ Ντάγκντελεν κάλεσε την καγκελάριο να θέσει το θέμα στον Ερντογάν.

 


σχετικα αρθρα