current views are: 11

14 Φεβρουαρίου 2020
Δημοσίευση12:28

«Βόμβα» Βαρουφάκη: Κατέθεσε στη Βουλή τις ηχογραφήσεις από τα Eurogroup του 2015 – Τις επέστρεψε ο Τασούλας

Κατά τη διάρκεια της ειδικής συζήτησης στη Βουλή για τα εργασιακά

Δημοσίευση 12:28’

Κατά τη διάρκεια της ειδικής συζήτησης στη Βουλή για τα εργασιακά

Τις περίφημες ηχογραφήσεις των συνεδριάσεων των Eurogroup του 2015 κατέθεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια της ειδικής συζήτησης στη Βουλή για τα εργασιακά, βάζοντας «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Βουλής επέστρεψε τον φάκελο ως «απαράδεκτο». 

Ειδικότερα, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 κατά τη δευτερολογία του κατέθεσε έναν φάκελο στα πρακτικά της Βουλής, όπου όπως υποστήριξε, περιέχει τις ηχογραφήσεις των συνεδριάσεων των Eurogroup του 2015. Όπως είπε είναι στη διακριτική ευχέρεια της Βουλής πως θα το χειριστεί το θέμα.

«Πιστεύουμε στη διαφάνεια! Θα σας στερήσουμε το δικαίωμα να ψευδολογείτε για το συνέβαινε το ’15 στο Eurogroup, επειδή ήταν καθόλα νόμιμη η ηχογράφηση στο Eurogroup, που δεν κατέθεταν ποτέ τεχνοκρατικά άρτια πρόταση, αν θέλετε να ακούσετε τι γινόταν αφήνω στη διακριτική σας ευχέρεια τον τρόπο που θα το κοινοποιήσετε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

Σημειώνεται ότι ο κ. Βαρουφάκης επικαλέστηκε για την κίνηση του αυτή απόφαση του Αρείου Πάγου που έκρινε καθ’όλα νόμιμες αυτές τις ηχογραφήσεις. 

Επέστρεψε τις ηχογραφήσεις ο Τασούλας

Λίγη ώρα αργότερα, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας επέστρεψε τον φάκελο με τις ηχογραφήσεις ως «απαράδεκτο».

«Μου δίνει το δικαίωμα να αποφασίσω εάν θα το δώσω στους πολιτικούς αρχηγούς. Όταν κάποιος αισθάνεται πως πρέπει να λάβει μια πρωτοβουλία να ανακοινώνει κρυφές μαγνητοφωνήσεις που κάνει πρέπει να το κάνει με δική του ευθύνη. Δεν είμαι αχθοφόρος ή βαστάζος του κ. Βαρουφάκη εν προκειμένω. Επιστρέφω ως απαράδεκτη την επιστολή του κ. Βαρουφάκη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας.

Άμεση ήταν και η αντίδραση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επικρότησε την απόφαση του προέδρου της Βουλής.  «Σωστά ενεργήσατε στο συμβάν που μόλις αναφερθήκατε», τόνισε.

Την έντονη διαφωνία του με την απόφαση του προέδρου της Βουλής να επιστρέψει ως απαράδεκτη την συσκευή αποθήκευσης εξέφρασε με ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ 25, τονίζοντας ότι η κίνηση αυτή «απλά επιβεβαιώνει ότι το τείχος αδιαφάνειας των Eurogroup βόλευε και βολεύει πολλούς, ενώ η αλήθεια και η διαφάνεια, τρομάζουν».

 Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η παράδοση συνοδεύτηκε από νομική γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου (277/2014) όπου ρητά αναφέρεται ότι «οι ηχογραφήσεις μη ιδιωτικών στιγμών κατά τη διάρκεια της άσκησης καθηκόντων δημοσίου λειτουργού είναι όχι απλά νόμιμες, αλλά και ηθικά επιβεβλημένες». Προσθέτει ότι «πάγια θέση του ΜέΡΑ25 είναι πως όλοι οι πολίτες της Ευρώπης έχουν το δικαίωμα της άμεσης πρόσβασης στις τοποθετήσεις, τους διαλόγους και τις αποφάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον τους».

Οι αναφορές Βαρουφάκη στις ηχογραφήσεις

Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη αναφορά του κ. Βαρουφάκη περί ηχογράφησης συνεδρίασης του Eurogroup είχε γίνει κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην εφημερίδα New York Times στις 20 Μαΐου του 2015. Στον απόηχο της περιβόητης συνεδρίασης του Eurogroup της Ρίγας στη Λετονία, όταν οι ομόλογοί του είχαν στριμώξει τον τότε υπουργό Οικονομικών –φτάνοντας στο σημείο να τον αποκαλέσουν τζογαδόρο- ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε αποκαλύψει πως είχε βιντεοσκοπήσει την επίμαχη συνεδρίαση. Πάντως τότε ο ίδιος είχε ισχυριστεί πως δεν μπορεί να δημοσιεύσει τις ηχογραφήσεις λόγω των κανόνων εμπιστευτικότητας του Eurogroup.

Η εν λόγω αναφορά είχε προκαλέσει πλείστες και σφοδρότατες αντιδράσεις εντός και εκτός Ελλάδας, την ώρα που ο κ. Βαρουφάκης είχε εκπαραθυρωθεί από την τότε διαπραγματευτική ομάδα, τα ηνία της οποίας είχε πάρει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 24 Μαΐου, ο τέως ΥΠΟΙΚ με ανάρτηση στο προσωπικό του ιστολόγιο παραδέχεται την επίμαχη ηχογράφηση, τονίζοντας: «συχνά καταγράφω τις παρεμβάσεις μου και τις απαντήσεις μου στο κινητό μου τηλέφωνο, ιδιαίτερα όταν μιλώ εκτός κειμένου. Ο λόγος είναι φυσικά ώστε να μπορώ να ανακαλώ τις ακριβείς φράσεις μου και κατά συνέπεια να ενημερώσω τον πρωθυπουργό, το υπουργικό συμβούλιο, το κοινοβούλιο κ.λ.π. για ό, τι ακριβώς είπα. Το ίδιο έκανα στη συνάντηση στη Ρίγα και μετά, πίσω στην Αθήνα, χρησιμοποίησα αυτή την καταγραφή για να ετοιμάσω την ενημέρωση των συναδέλφων μου. Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες αντιστάθηκα στο χείμαρρο των ψεμάτων που έρεε για εβδομάδες σαν ένας υπόνομος που είναι εκτός ελέγχου. Απείχα από όλες τις προκλήσεις και αρνήθηκα να αποκαλύψω οτιδήποτε ειπώθηκε στη συνάντηση. Ούτε καν δημοσιοποίησα το κείμενο των δικών μου ομιλιών (πόσο μάλλον την εγγραφή)».

«Όλοι ηχογραφούν»

Μερικούς μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 19 Ιανουαρίου 2016, ο κ. Βαρουφάκης – εκτός ΣΥΡΙΖΑ πλέον, εκείνη την περίοδο ιδιώτευε- σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ιστορίες» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, διευρύνει τους ισχυρισμούς του, αναφέροντας πως δεν ηχογράφησε μόνο το Eurogroup της Ρίγας, αλλά όλες τις συνεδριάσεις στις οποίες συμμετείχε. «Ναι είναι αλήθεια (…) Το πρώτο κράτησε πάνω από 10 ώρες. Επειδή ήταν και το βάπτισμα του πυρός και ήταν ένα ιδιαίτερα έντονο Eurogroup, όπου έφτανες στα όρια της σωματικής εξόντωσης (…). Συνειδητοποίησα βγαίνοντας από αυτό ότι εάν πάω στο ελληνικό κοινοβούλιο, στη Βουλή και μου ζητηθεί να απαντήσω σε συγκεκριμένα ερωτήματα, τί είπε ποιός, πότε σε απάντηση του άλλου, δε θυμόμουν, ήταν αδύνατο» είπε και συνέχισε:

»Ζήτησα από τη Μ.Ε.Α, τη μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία, να μου δώσει πρακτικά και τότε συνειδητοποίησα με απίστευτη έκπληξη ότι δεν κρατούνται πρακτικά. Ήταν ηθική μου υποχρέωση ως ΥΠΟΙΚ μιας χώρας, η οποία βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού να μπορώ να απαντώ στα ερωτήματα του Πρωθυπουργού, των συναδέλφων στο Υπουργικό συμβούλιο, των βουλευτών και των δημοσιογράφων στο τί είπε ποιός, πού, εφόσον κρίνω ότι πρέπει να το πω. Οπότε είχα υποχρέωση να τα ηχογραφώ. Νομίζω ότι όλοι ηχογραφούν, αν δεν το κάνουν πράττουν πάρα πολύ άσχημα».

Μάλιστα ο κ. Βαρουφάκης τονίζει μετά το Eurogroup της Ρίγας, έδωσε τα στικάκια με την ηχογράφηση στην ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης. «Αν τα άκουσαν ή δεν τα άκουσαν, δε γνωρίζω. Αλλά εγώ τα κατέθεσα για να γνωρίζουν» επεσήμανε.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ FM, ο κ. Βαρουφάκης επανήλθε, λέγοντας πως σκέφτεται να ανεβάσει τις ηχογραφήσεις στο διαδίκτυο. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δικαιολόγησε την πρόθεσή του να κοινοποιήσει τις ηχογραφήσεις λέγοντας πως κάτι τέτοιο… «θα ήταν καλό για το ιστορικό αρχείο της Ευρώπης».

 

σχετικα αρθρα