ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Βαρουφάκης και οι ηχογραφήσεις: Η Ρίγα, τα Eurogroup, οι αντιδράσεις και οι απειλές

από Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 15 Φεβρουαρίου 2020, 08:00 / Ανανεώθηκε 15 Φεβρουαρίου 2020, 08:04
Ο Βαρουφάκης και οι ηχογραφήσεις: Η Ρίγα, τα Eurogroup, οι αντιδράσεις και οι απειλές
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Η συνέντευξη στους New York Times, η διάψευση, η παραδοχή – κωλοτούμπα και το «όλοι ηχογραφούν»

Μνήμες της περίφημης εξάμηνης διαπραγμάτευσης του 2015 και των τεταμένων συνεδριάσεων του Eurogroup ξύπνησε η αιφνιδιαστική κίνηση του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να καταθέσει στη Βουλή τις ηχογραφημένες συζητήσεις που είχε πίσω από τις κλειστές πόρτες με τους συναδέλφους του.

Για να δώσει επίφαση νομιμότητας στην ενέργειά του αυτή, ο κ. Βαρουφάκης επικαλέστηκε απόφαση του Αρείου Πάγου ο οποίος, όπως ισχυρίστηκε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, έκρινε  καθ'όλα νόμιμες αυτές τις ηχογραφήσεις. Πάντως, ο πρόεδρος της Βουλής επέστεψε τον φάκελο με τις ηχογραφήσεις ως απαράδεκτο.

Η ιστορία των ηχογραφήσεων

Η πρώτη αναφορά του κ. Βαρουφάκη περί ηχογράφησης συνεδρίασης του Eurogroup είχε γίνει κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην εφημερίδα New York Times στις 20 Μαΐου του 2015. Στον απόηχο της περιβόητης συνεδρίασης του Eurogroup της Ρίγας στη Λετονία, όταν οι ομόλογοί του είχαν στριμώξει τον τότε υπουργό Οικονομικών ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε αποκαλύψει πως είχε βιντεοσκοπήσει την επίμαχη συνεδρίαση. Πάντως τότε ο ίδιος είχε ισχυριστεί πως δεν μπορεί να δημοσιεύσει τις ηχογραφήσεις λόγω των κανόνων εμπιστευτικότητας του Eurogroup.

Η εν λόγω αναφορά είχε προκαλέσει πλείστες και σφοδρότατες αντιδράσεις εντός και εκτός Ελλάδας, την ώρα που ο κ. Βαρουφάκης είχε εκπαραθυρωθεί από την τότε διαπραγματευτική ομάδα, τα ηνία της οποίας είχε πάρει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μάλιστα, ο πρώην ΥΠΟΙΚ, βλέποντας τον σάλο που είχε προκληθεί (ο τότε επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε προχωρήσει σε οργισμένη αντίδραση), επιχείρησε να διαψεύσει το δημοσίευμα των New York Times σχολιάζοντας: «Παραμύθια, παραμύθια, παραμύθια. Μετά από τόσες εβδομάδες διαρροών, απίστευτων ψευδών για το τι υποτίθεται ότι ειπώθηκε εκεί μέσα, έχω αποδείξει έμπρακτα τον απόλυτο σεβασμό στην εμπιστευτικότητα όλων αυτών των συνομιλιών, και καταλαβαίνετε τι εννοώ».

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 24 Μαΐου, ο κ. Βαρουφάκης όμως με ανάρτηση στο προσωπικό του ιστολόγιο σε μια κωλοτούμπα- αυτοδιάψευση, παραδέχεται τελικά την επίμαχη ηχογράφηση, τονίζοντας: «Συχνά καταγράφω τις παρεμβάσεις μου και τις απαντήσεις μου στο κινητό μου τηλέφωνο, ιδιαίτερα όταν μιλώ εκτός κειμένου. Ο λόγος είναι φυσικά ώστε να μπορώ να ανακαλώ τις ακριβείς φράσεις μου και κατά συνέπεια να ενημερώσω τον πρωθυπουργό, το υπουργικό συμβούλιο, το κοινοβούλιο κ.λ.π. για ό, τι ακριβώς είπα. Το ίδιο έκανα στη συνάντηση στη Ρίγα και μετά, πίσω στην Αθήνα, χρησιμοποίησα αυτή την καταγραφή για να ετοιμάσω την ενημέρωση των συναδέλφων μου. Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες αντιστάθηκα στο χείμαρρο των ψεμάτων που έρεε για εβδομάδες σαν ένας υπόνομος που είναι εκτός ελέγχου. Απείχα από όλες τις προκλήσεις και αρνήθηκα να αποκαλύψω οτιδήποτε ειπώθηκε στη συνάντηση. Ούτε καν δημοσιοποίησα το κείμενο των δικών μου ομιλιών (πόσο μάλλον την εγγραφή)».

«Όλοι ηχογραφούν»

Μερικούς μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 19 Ιανουαρίου 2016, ο κ. Βαρουφάκης – εκτός ΣΥΡΙΖΑ πλέον, εκείνη την περίοδο ιδιώτευε- σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ιστορίες» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, διευρύνει τους ισχυρισμούς του, αναφέροντας πως δεν ηχογράφησε μόνο το Eurogroup της Ρίγας, αλλά όλες τις συνεδριάσεις στις οποίες συμμετείχε. «Ναι είναι αλήθεια (…) Το πρώτο κράτησε πάνω από 10 ώρες. Επειδή ήταν και το βάπτισμα του πυρός και ήταν ένα ιδιαίτερα έντονο Eurogroup, όπου έφτανες στα όρια της σωματικής εξόντωσης (…). Συνειδητοποίησα βγαίνοντας από αυτό ότι εάν πάω στο ελληνικό κοινοβούλιο, στη Βουλή και μου ζητηθεί να απαντήσω σε συγκεκριμένα ερωτήματα, τί είπε ποιός, πότε σε απάντηση του άλλου, δε θυμόμουν, ήταν αδύνατο» είπε και συνέχισε:

«Ζήτησα από τη Μ.Ε.Α, τη μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία, να μου δώσει πρακτικά και τότε συνειδητοποίησα με απίστευτη έκπληξη ότι δεν κρατούνται πρακτικά. Ήταν ηθική μου υποχρέωση ως ΥΠΟΙΚ μιας χώρας, η οποία βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού να μπορώ να απαντώ στα ερωτήματα του Πρωθυπουργού, των συναδέλφων στο Υπουργικό συμβούλιο, των βουλευτών και των δημοσιογράφων στο τί είπε ποιός, πού, εφόσον κρίνω ότι πρέπει να το πω. Οπότε είχα υποχρέωση να τα ηχογραφώ. Νομίζω ότι όλοι ηχογραφούν, αν δεν το κάνουν πράττουν πάρα πολύ άσχημα».

Μάλιστα ο κ. Βαρουφάκης τονίζει μετά το Eurogroup της Ρίγας, έδωσε τα στικάκια με την ηχογράφηση στην ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης. «Αν τα άκουσαν ή δεν τα άκουσαν, δε γνωρίζω. Αλλά εγώ τα κατέθεσα για να γνωρίζουν» επεσήμανε.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ FM, ο κ. Βαρουφάκης επανήλθε, λέγοντας πως σκέφτεται να ανεβάσει τις ηχογραφήσεις στο διαδίκτυο. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δικαιολόγησε την πρόθεσή του να κοινοποιήσει τις ηχογραφήσεις λέγοντας πως κάτι τέτοιο... «θα ήταν καλό για το ιστορικό αρχείο της Ευρώπης».