current views are: 13

6 Μαρτίου 2020
Δημοσίευση15:29

Στο τραπέζι το σενάριο για κλειστές δομές σε «ξερονήσια» – «Ανοησίες» κατά τον Τσίπρα τα περί ασύμμετρης απειλής- Η Τουρκία βγάζει στο …σφυρί τους μετανάστες

Ποια μέτρα εξετάζονται από την κυβέρνηση

Δημοσίευση 15:29’

Ποια μέτρα εξετάζονται από την κυβέρνηση

Σε μια στιγμή που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις επόμενες κινήσεις Ερντογάν στα σύνορα του Έβρου, όπου δημιούργησε σκηνικό πολέμου, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν κλειστές δομές σε αραιοκατοικημένα νησιά. Σύμφωνα με τις πηγές του ΝEWPOST, το σενάριο αυτό υπήρχε στο κυβερνητικό σχέδιο ως μέτρο έκτακτης ανάγκης, ανάμεσα σε άλλα μέτρα, τα οποία εντάσσονται στην διαχείριση μιας μεγάλης μεταναστευτικής κρίσης.

Εργαλειοποίηση του δράματος

Οι Τούρκοι απέδειξαν για μια φορά ακόμη ότι εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό. Αφού δημιούργησαν σκηνικό πολέμου έξω από την Ανδριανούπολη, και ανακοίνωναν χθες ακόμη «μυστικά» περάσματα στον ποταμό τα οποία μπορούσαν να διασχίσουν οι μετανάστες, τις τελευταίες ώρες τους μετακινούν με λεωφορεία από τις Καστανιές, νοτιότερα. Βρίσκονται αν αναμονή των αποφάσεων του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδριάζει στο Ζάγκρεμπ. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι «οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα εξετάσουν σήμερα αν θα δώσουν περισσότερα χρήματα στην Τουρκία για τους Σύρους πρόσφυγες».«Η Τουρκία φέρει ένα μεγάλο βάρος (…) και πρέπει να το κατανοήσουμε αυτό» τόνισε. «Όμως την ίδια ώρα δεν μπορούμε να δεχθούμε οι μετανάστες να χρησιμοποιηθούν ως πηγή πίεσης». Η Τουρκία παζαρεύει 500 εκατ. Ευρώ.

Ο Πούτιν

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις επόμενες κινήσεις του Ερντογάν ούτε σε σχέση με τις ροές από τα τουρκικά παράλια. «Ψαλιδισμένος» έφυγε από τη Μόσχα. Ο Πούτιν τον στρίμωξε σε μια συμφωνία που απέχει πολύ από τις προσδοκίες που είχε ο Ερντογάν. Τώρα αναμένει την ΕΕ, να δει τι είδους στήριξη θα του δώσει για την ζώνη που θα δημιουργηθεί στα σύνορα της Συρίας. Όλα είναι ρευστά. Η Τουρκία έχει εργαλειοποιήσει το δράμα των μεταναστών τους οποίους χρησιμοποιεί ως όπλα.

Τα «ξερονήσια»

Όπως αποκάλυψε το NEWPOST στο υπουργικό συμβούλιο της 28ης Φεβρουαρίου, μετά τα έκτροπα στη Λέσβο και τη Χίο όπου συγκρούστηκαν οι κάτοικοι με τα ΜΑΤ για τις κλειστές δομές, συζητήθηκε το ενδεχόμενο δημιουργίας κλειστών δομών σε έρημα νησιά. Ο αν. υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είπε ότι «εδώ που έφτασε η κατάσταση ας ξεκινήσει η κυβέρνηση να κατασκευάζει νέες δομές, σε ακατοίκητα νησιά για να σταλούν μηνύματα εντός και εκτός των συνόρων». Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν υπάρχει καμία ευρωπαϊκή νομοθεσία που να το απαγορεύει. «Δεν ακούμε πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο ούτε δικαιωματιστές να αντιδρούν» τόνισε. «Θέλουν ασφάλεια». Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι όντως είναι νόμιμο ένα τέτοιο μέτρο. «Εγώ δεν έχω αποκλείσει καμία επιλογή στο μυαλό μου» δήλωσε αφήνοντας να εννοηθεί όμως ότι δεν είναι της στιγμής.

Στη συνέχεια προέκυψε ο Έβρος. Ο γενικός γραμματέας Μετανάστευσης Μάνος Λογοθέτης είναι σε διαβούλευση με τις τοπικές αρχές στις Σέρρες για την δημιουργία κλειστής δομής όπου θα μεταφέρονται οι μετανάστες που περνάνε τώρα τα σύνορα και θα επιστρέφονται στην Τουρκία χωρίς το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο καθώς ο πρωθυπουργός ανέστειλε για ένα μήνα τις σχετικές διαδικασίες. Η κυβέρνηση πρότεινε το στρατόπεδο Βασιλειάδη, οι τοπικές αρχές το στρατόπεδο Καλλέργη που είναι σε απόσταση από τον αστικό ιστό και το κλίμα είναι να υπάρξει συμφωνία. Αφορά όμως κάποιες λίγες εκατοντάδες άτομα. Το πρόβλημα προκύπτει με τις μαζικές μετεγκαταστάσεις.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στον «Σκάι» είπε ότι «όλες οι προτάσεις είναι ανοιχτές, ακόμα και αυτές για τα ξερονήσια αλλά ότι γίνει θα πρέπει να γίνει με βάση τους διεθνείς κανόνες και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια που θα σέβονται πρόσφυγες και μετανάστες». Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Δεν έχει καταρτιστεί ακόμη κατάλογος με νησιά που θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα τέτοιο σχέδιο. Μία από τις προϋποθέσεις θα είναι, πάντως, να βρίσκονται κοντά σε μεγάλα νησιά.

Πολλές φωνές

Ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Βαρτζόπουλος θεωρεί το αυστραλιανό μοντέλο (που απαγορεύει να πλησιάσουν καν οι βάρκες στις ακτές κλπ) ως τη μόνη λύση. «Ειδικά τώρα, που μετά την καταφανέστατη εργαλειοποίηση των μεταναστών από την Τουρκία, αλλάζει γενικότερα ο τρόπος που θα βλέπουν και τους ήδη ευρισκόμενους εντός Ελλάδος μετανάστες οι τοπικές κοινωνίες» τόνισε στο Radio North 98. Υπέδειξε το δυτικό Αιγαίο επειδή είναι πιο κοντά στην ηπειρωτική χώρα.
Ο βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου έχει προτείνει το νησάκι Τοκμάκια κοντά στη Λέσβο. Θεωρεί ότι αυτήν τη λύση θα στήριζαν ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης και δύο δήμαρχοι. Υπέρ των δομών σε ακατοίκητα νησιά έχουν ταχθεί ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, ο βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος κ.α. Έχουν εκφράσει ενστάσεις ο αν.υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος, η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ που έθεσε το ερώτημα «ποια θα είναι η τύχη ελληνικών νησιών με αποκλειστικούς κατοίκους Μουσουλμάνους;». Έναν ανάλογο προβληματισμό εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος. «Κάποιοι σήκωσαν το λάβαρο των ξερονησιών, αλλά το να βάλεις πέντε ή δέκα χιλιάδες μουσουλμάνους, μόνους τους, σε έναν ελληνικό τόπο, είναι ένα θέμα συζήτησης και έχει εθνική διάσταση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πολιτική κόντρα

Την ώρα που το 83% των πολιτών ανησυχεί για το προσφυγικό/ μεταναστευτικό μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Pulse, για τον «Σκαϊ», θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η αναδίπλωση του Αλέξη Τσίπρα από τις αρχικές δηλώσεις του ότι και εκείνος θα έκανε το ίδιο, έκλεισε τα σύνορα το 2015.

«Είμαστε αποφασιστικά αντίθετοι στις ανοησίες για ασύμμετρη απειλή, που δικαιολογούν ασύμμετρη βία εις βάρος άοπλων ανθρώπων και γυναικόπαιδων» δήλωσε σε κομματική σύναξη. «Είμαστε αποφασιστικά αντίθετοι στην εργαλειοποίηση της δυστυχίας από την πλευρά του Ερντογάν. Αλλά είμαστε αποφασιστικά αντίθετοι και στην εσωτερική εργαλειοποίηση της από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη.»

Οι θέσεις του εν ολίγοις κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση των όσων υποστηρίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η ΕΕ που κατηγορούν την Τουρκία για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και ρίχνουν νερό στο μύλο του Ερντογάν.


σχετικα αρθρα