current views are: 7

6 Απριλίου 2017
Δημοσίευση04:53

Σε τεντωμένο σχοινί η διαπραγμάτευση: «Παζάρι» μέχρι τελικής πτώσεως – Κρίσιμη συνάντηση Σόιμπλε με Ντάισελμπλουμ

Σε τεντωμένο φαίνεται πως οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με τα «αγκάθια» να παραμένουν, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας αιφνιδιάζει βάζοντας στο τραπέζι το ενδεχόμενο Συνόδου Κορυφής

Δημοσίευση 04:53’

Σε τεντωμένο φαίνεται πως οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με τα «αγκάθια» να παραμένουν, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας αιφνιδιάζει βάζοντας στο τραπέζι το ενδεχόμενο Συνόδου Κορυφής

Σε τεντωμένο φαίνεται πως οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με τα «αγκάθια» να παραμένουν, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας αιφνιδιάζει βάζοντας στο τραπέζι το ενδεχόμενο Συνόδου Κορυφής εάν δεν υπάρξει λύση στο Eurogroup της Μάλτας, σε μια προσπάθεια απεμπλοκής.

Η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας στο Eurogroup της Μάλτας, την Παρασκευή, φαντάζει δύσκολη ύστερα και από το «ναυάγιο» στις συζητήσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των δανειστών στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, η βραδινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ των δύο πλευρών ακυρώθηκε και δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί σήμερα πριν από την αναχώρηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου για το άτυπο Eurogroup στη Μάλτα ή να υπάρξει δια ζώσης επαφή πριν από την έναρξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Συμβιβασμός με υποχωρήσεις από την κυβέρνηση

Κατά τις διαβουλεύσεις, όπως έγραψε το newpost.gr φάνηκε πως κυβέρνηση και ΔΝΤ κατέληξαν σε μια συμβιβαστική φόρμουλα για την εφαρμογή των μέτρων 2% του ΑΕΠ μετά το 2018 που ζητεί το Ταμείο για να μπει στο πρόγραμμα. Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει πως οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια, γιατί αν ανατρέξει κανείς στην πορεία της διαπραγμάτευσης θα διαπιστώσει πως πολλές φορές το ΔΝΤ μετακινούνταν σε σκληρότερες θέσεις, ζητώντας ακόμη περισσότερα από την ελληνική πλευρά, με την Αθήνα να υποχωρεί σε μια προσπάθεια να κλείσει την αξιολόγηση. Το Ταμείο εξάλλου υπαναχώρησε και από την συμφωνία των Βρυξελλών που προέβλεπε τη λήψη των μέτρων ύψους 3,6 δισ. σε δύο δόσεις, το 2019 και το 2020, απαιτώντας τα μέτρα να ληφθούν εφάπαξ το 2019, γεγονός που έφερε το τελευταίο αδιέξοδο.

Τελικά, έπειτα από πυρετώδεις διαβουλεύσεις, ο Αθήνα και ΔΝΤ φαίνεται να κατέληξαν σε μια φόρμουλα, σύμφωνα με την οποία:

  • Αν κριθεί το 2018 ότι δεν θα πιαστεί ο στόχος του πλεονάσματος (3,5%) για το 2019, τότε όλα τα μετρά θα ληφθεί το σύνολο των μέτρων το 2019.
  • Εν αντιθέσει με την αρχική συμφωνία, πρώτα θα κοπούν οι συντάξεις και μετά το αφορολόγητο.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει μια μία μεγάλη εκκρεμότητα, η οποία αφορά στον μηχανισμό επαλήθευσης των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων της Ελλάδας, ο οποίος και θα καθορίσει το πότε θα εφαρμοστούν τα μέτρα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το καλοκαίρι του 2018 θα κριθεί αν θα επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος το 2019 κι επομένως αν θα ληφθούν όλα τα μέτρα εφάπαξ. Ωστόσο, δεν έχει συμφωνηθεί το ποιος ελέγχει το μηχανισμό επαλήθευσης.

Κρίσιμη η συνάντηση Σόιμπλε – Ντάισελμπλουμ

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνάντηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. Μπορεί η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών να κάνει λόγο για μία «κανονική, εμπιστευτική συνομιλία όπως πολλές άλλες στο πλαίσιο του  Eurogroup, ωστόσο η η Deutsche Welle σημειώνει ότι παρά τις προσπάθειές της να μετριάσει τις εντυπώσεις για τη συνάντηση, είναι βέβαιο ότι το ελληνικό πρόβλημα θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο υπουργών.


σχετικα αρθρα