current views are: 4

6 Απριλίου 2017
Δημοσίευση05:50

Τζανακόπουλος: Πιθανόν να έχουμε θετική εξέλιξη στο Eurogroup – Υπήρξαν αστοχίες με το έκτακτο βοήθημα

«Είναι πιθανό να έχουμε μια θετική εξέλιξη αύριο στο Eurogroup», είπε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ANT1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος

Δημοσίευση 05:50’

«Είναι πιθανό να έχουμε μια θετική εξέλιξη αύριο στο Eurogroup», είπε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ANT1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος

«Είναι πιθανό να έχουμε μια θετική εξέλιξη αύριο στο Eurogroup», είπε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ANT1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας ότι «είμαστε για πρώτη φορά σε πορεία ολοκλήρωσης του προγράμματος». 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει σενάριο παράτασης της αξιολόγησης μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ εξήγησε ότι η αξιολόγηση δεν έχει προχωρήσει επειδή υπάρχουν παράλογες απαιτήσεις στο τραπέζι.

«Κάποιοι δεν θέλουν να προχωρήσουμε. Κάθε φορά που φτάνουμε σε ένα σημείο συμφωνίας υπάρχει και ένα νέο κόλλημα» δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, χαρακτηρίζοντας προσχηματικούς τους λόγους που επικαλούνται οι δανειστές περί διαφορετικών προβλέψεων στο δημοσιονομικό του 2019. «Παρ’ όλα αυτά κάναμε μεγάλη προσπάθεια για να γεφυρωθούν οι διαφορές» τόνισε ο ίδιος.

Παράλληλα, δήλωσε ότι οι εκλογές είναι το πλέον απίθανο σενάριο, ενώ κατηγόρησε τη Γερμανία και την Ολλανδία ότι εμμένουν στην άποψη ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. «Νομίζω ότι όλοι έχουν συνειδητοποιήσει στην Ευρώπη ότι η Ελλάδα έχει πετύχει εντυπωσιακά δημοσιονομικά αποτελέσματα» σημείωσε.

Ερωτηθείς να επιβεβαιώσει αν το σενάριο που εξετάζεται είναι να μειωθούν οι συντάξεις το 2019 και το αφορολόγητο το 2020 ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι «δεν έχω δυνατότητα να κάνω σχόλια για επιμέρους στοιχεία της διαπραγμάτευσης. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η συμφωνία του Φεβρουαρίου έχει να κάνει με 1% αρνητικά και θετικά μέτρα για το 2019 και το αντίστοιχο για το 2020. Το ποια θα είναι αυτά θα ανακοινωθεί επισήμως όταν υπάρξει τελική συμφωνία». Αναφερθείς στα μέτρα – αντίμετρα ο κ. Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε πως: «Εφαρμογή των αντίμετρων 3,5% πλεόνασμα το 2018… απίθανο να μην πιάσουμε τον στόχο».  

Σχετικά με τις αναφορές Τσίπρα για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως η κυβέρνηση επιθυμεί την εξεύρεση λύσης και πως ο Πρωθυπουργός εξήγησε ότι εάν κάποιοι επιχειρήσουν εκ νέου να βάλουν κολλήματα τότε θα πρέπει η λύση να αναζητηθεί σε στο ανώτερο επίπεδο.

«Δεν έχει αλλάξει κάτι στην πορεία», είπε ο κ. Τζανακόπουλος, «το ίδιο ισχύει και σήμερα, εάν κάποιοι βάλουν κόλλημα τότε η χώρα θα ζητήσει Έκτακτη Σύνοδο, τονίζοντας ωστόσο ότι προς το παρόν υπάρχουν ελπίδες για λύση στη σύνοδο των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης».   

Απαντώντας σε ερώτημα για το βοήθημα που δόθηκε την Πρωτοχρονιά ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε πως: «Το έκτακτο βοήθημα το πήραν 1,5 εκατ. άνθρωποι έγιναν αστοχίες και λάθη γιατί προσπαθήσαμε να προλάβουμε την αλλαγή του χρόνου». 

   «Αν δεν είχε υπάρξει η πολιτική αλλαγή του 2015 πολλά θα ήταν πολύ χειρότερα για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία» υποστήριξε ο κ. Τζανακόπουλος, ενώ χαρακτήρισε την πολιτική πλατφόρμα της ΝΔ ως «σοκ και δέος». «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε μια στρατηγική συμπόρευση, εδώ και πάρα πολύ καιρό και καλώς κάνουν και συναντώνται και παρουσιάζουν την πολιτική πλατφόρμα τους ο καθένας στον λαό, ώστε ο λαός να μπορεί να κρίνει» πρόσθεσε.


σχετικα αρθρα