current views are: 8

7 Απριλίου 2017
Δημοσίευση17:39

Μπακογιάννη: Εκτός πρόβλεψης η ανάπτυξη για το 2017

Την ανησυχία της πως η πρόβλεψη για ανάπτυξη  2,7% της ελληνικής κυβέρνησης δεν θα επιβεβαιωθεί 

Δημοσίευση 17:39’

Την ανησυχία της πως η πρόβλεψη για ανάπτυξη  2,7% της ελληνικής κυβέρνησης δεν θα επιβεβαιωθεί 

Την έντονη  ανησυχία της πως η πρόβλεψη για ανάπτυξη  2,7% της ελληνικής κυβέρνησης για το τρέχον έτος δεν θα επιβεβαιωθεί αφού τα στοιχεία του Οικονομικού Επιμελητηρίου δίνουν τελείως διαφορετικές προβλέψεις,- με βάση τα στοιχεία του Μαρτίου-, εξέφρασε η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη. 

Η κ. Μπακογιάννη με ερώτησή της προς τους αρμόδιους υπουργούς υπογραμμίζει την μεγάλη διαφορά που παρατηρείται και ζητάει διευκρινήσεις. 

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της  που συνυπογράφει και ο βουλευτής Θανάσης Μπούρας έχει ως εξής:

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Παπαδημητρίου

και τον Υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο

 
Θέμα: Στο 0,5% υποβαθμίζει το στόχο για τη φετινή ανάπτυξη το Οικονομικό Επιμελητήριο
 
Το Οικονομικό Επιμελητήριο εκτιμά ότι ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ φέτος θα κυμανθεί περί το +0,5% (πρόβλεψη Μαρτίου 2017),αντί για 1,5%, που ήταν η μέχρι πρότινος πρόβλεψή του, και 2,7%, που ήταν η πρόβλεψη της ελληνικής κυβέρνησης (Νοέμβριος 2016), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Φεβρουάριος 2017) και του ΔΝΤ (Οκτώβριος 2016). Η αναθεώρηση αυτή οφείλεται κυρίως στις χαμηλότερες κρατικές δαπάνες, στις χαμηλότερες επενδύσεις, στις χαμηλότερες εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών και στις υψηλότερες εισαγωγές σε σχέση με αυτές που αναμένονταν. Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι προβλέψεις της Bank of America / Merill Lynch, η οποία σε έκθεσή της για την Ελλάδα αναφέρει ότι είναι πολύ πιθανό όχι μόνο να χαθεί ο στόχος για την ανάπτυξη 2,7% κατά το σύνολο του τρέχοντος έτους, αλλά και να κινηθεί σε αναιμικά επίπεδα, δηλαδή κάτω από 1%.
 
Η κύρια αιτία διαφοροποίησης των προβλέψεων αποδίδεται κατ’ αποκλειστικότητα στην παράταση της αβεβαιότητας στην ελληνική οικονομία. Αυτή η αναμενόμενη επιδείνωση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη θετική εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας η οποία σημειώνει πραγματικά σημάδια ανάκαμψης. Ήδη σημειώνεται βελτίωση στις ΗΠΑ, στην Ευρωζώνη, την Κίνα, την Ιαπωνία κ.α.

Από την αρχή του έτους, διαπιστώνεται μια σειρά από αρνητικά γεγονότα:

α) Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 3,1% τον Ιανουάριο του 2017 και κατά 2,9% το Φεβρουάριο. Πρόκειται για μείωση, που τις φέρνει στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2001. Έτσι, αυξήθηκε η εξάρτηση των συστηματικών τραπεζών από τον ακριβό ELA.
 
β) Το ποσοστό ανεργίας έχει σταθεροποιηθεί πολύ υψηλά, στο 23,1%, από το Σεπτέμβριο του 2016.
 
γ) Σε δύσκολη θέση βρίσκονται 18.700 επιχειρήσεις, οι οποίες κινδυνεύουν με λουκέτο το πρώτο εξάμηνο του έτους, όπως προκύπτει από την τελευταία έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (Φεβρουάριος 2017). Σύμφωνα, πάντα, με τις εκτιμήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, τα πιθανά λουκέτα επιχειρήσεων, που βρίσκονται στο “κόκκινο”, συνεπάγονται υψηλό κίνδυνο απώλειας 33.000 θέσεων συνολικής απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί). Ήδη, με βάση τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, που επικαλείται η ανωτέρω έρευνα, το χρονικό διάστημα Αύγουστος 2016 – Ιανουάριος 2017 διέκοψαν τη λειτουργία τους 18.410 επιχειρήσεις.

δ) Με ταχύτατους ρυθμούς αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, τα οποία τον Ιανουάριο 2017 σημείωσαν άλμα 1,630 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των οφειλετών με «ανοίγματα» σε 4.173.206. Πρακτικά, ένας στους δύο φορολογούμενους χρωστά στο Δημόσιο, ενώ δύο στους δέκα (στο σύνολο των 8,5 εκατομμυρίων) είναι εκτεθειμένοι σε κατασχέσεις (ΑΑΔΕ).
 
ε) Ο ευρύτερος δείκτης οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ σημείωσε τον Φεβρουάριο την υψηλότερη μηνιαία πτώση που έχει καταγραφεί τους τελευταίους 12 μήνες. Ο επιμέρους δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτή βρέθηκε το Φεβρουάριο σε χαμηλό 10 μηνών και κατέγραψε τη δεύτερη χαμηλότερη επίδοσή του κατά τα τελευταία 3,5 έτη.
 
στ) Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το ταμιακό πρωτογενές πλεόνασμα υποχώρησε το πρώτο δίμηνο του 2017 στα 1,1 δισ. ευρώ από 2 δισ. ευρώ το αντίστοιχο δίμηνο του 2016.
 
Η αβεβαιότητα που έχει προκληθεί στη χώρα από την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει υψηλό κοινωνικό και οικονομικό κόστος, το οποίο αποτυπώνεται στην πραγματική οικονομία. Η οικονομική πολιτική θα πρέπει να εξασφαλίσει την προσδοκώμενη ανάκαμψη.
 
Κατόπιν όλων των παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
 
1. Υπάρχουν μέτρα στο κυβερνητικό πρόγραμμα για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη; Αν ναι, ποια είναι αυτά;
2. Με ποιο τρόπο θα προσελκύσετε επενδύσεις και θα στηρίξετε τις εξαγωγές;

Οι ερωτώντες βουλευτές
  
Ντόρα Μπακογιάννη
  
Θανάσης Μπούρας   
   


σχετικα αρθρα