current views are: 8

7 Απριλίου 2017
Δημοσίευση19:58

Βαρύς ο λογαριασμός των νέων μέτρων για να κλείσει η αξιολόγηση

Επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια μετά τις νέες παραχωρήσεις στη Μάλτα

Δημοσίευση 19:58’

Επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια μετά τις νέες παραχωρήσεις στη Μάλτα

Βαρύ λογαριασμό φέρνει η κατ’ αρχήν πολιτική συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup της Μάλτας, καθώς όπως έγραψε το newpost, η κυβέρνηση έδωσε περισσότερα στους δανειστές απ’ όσα πήρε, ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια, να ολοκληρωθεί το Staff Level Agreement και να αρχίσουν οι συζητήσεις για το χρέος ώστε να κλείσει η αξιολόγηση. Διόλου αμελητέες δεν είναι και οι ασάφειες στη συμφωνία, οι οποίες ίσως οδηγήσουν σε «κακοτοπιές». Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης.

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις τόσο Ευρωπαίων παραγόντων, όσο και του υπουργού Οικονομικών μετά τη συνεδρίαση της Βαλέτας, προκύπτουν μια σειρά από παραχωρήσεις, ορισμένα μικρά κέρδη και κάποιες γκρίζες ζώνες.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση:

  • Αποδέχτηκε νέα μέτρα λιτότητας ύψους 3,6 δισ., 1,8 δισ. συντάξεις, 1,8 δισ. αφορολόγητο.
  • Τα μετρά αυτά χτυπάνε τα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα που αποτελούν το κατ’ εξοχήν ακροατήριο ενός κόμματος της Αριστεράς.
  • Οι περικοπές θα γίνουν έτσι κι αλλιώς, ενώ τα αντισταθμιστικά θα εφαρμοστούν μόνο αν πιαστούν οι στόχοι του πλεονάσματος.
  • Πρώτα θα γίνουν οι περικοπές στις συντάξεις (που έχουν μεγαλύτερη κοινωνική επίπτωση) και μετά στο αφορολόγητο
  • Τα αντισταθμιστικά μέτρα δεν θα διοχετευτούν στους ίδιους ανθρώπους που θα πλήξουν οι περικοπές.
  • Υπάρχει ανοιχτό παράθυρο για να ληφθούν όλα τα μέτρα μαζί το 2019.
  • Ο μηχανισμός επαλήθευσης που θα κρίνει το καλοκαίρι του 2018 αν θα ληφθούν όλα τα μέτρα μαζί το 2019, επηρεάζεται από πολιτικές σκοπιμότητες αφού θα βγάζει πόρισμα στη βάση προβλέψεων και όχι πραγματικών οικονομικών αποτελεσμάτων.
  • Η προνομοθέτηση των μέτρων δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση και δεν συνάδει με μια κυρίαρχη Δημοκρατία.
  • Τα τεράστια πλεονάσματα του 3,5 % θα συνεχιστούν για τουλάχιστον 3 χρόνια μετά το 2018. Στο τέλος του 2021 θα έχουμε συμπληρώσει 11 χρόνια δρακόντειας λιτότητας.
  • Το 40% των παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ θα πωληθεί σε ιδιώτες. Αν και προς το παρόν θα μπει πωλητήριο μόνο σε λιγνιτικές μονάδες, είναι πολύ πιθανό να πουληθούν εντέλει και υδροηλεκτρικά.
  • Οι συλλογικές συμβάσεις επανέρχονται μετά το τέλος του προγράμματος, τον Σεπτέμβριο του 2018, και όχι από 1/1/2018 όπως ήθελε η κυβέρνηση.

 Τα κέρδη της συμφωνίας:

  • Τον Ιούνιο θα μπει στα ταμεία η νέα δόση για να εξοφληθούν οφειλές προς τους δανειστές.
  • Τελειώνει η αβεβαιότητα που είχε «παγώσει» την αγορά.
  • Ανοίγει ο δρόμος για να μπει η Ελλάδα στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ.
  • Μαζί με τις περικοπέςνομοθετούνται αντισταθμιστικά μέτρα πρόνοιας(αντιμετώπιση παιδικής φτώχειας, προγράμματα για τους ανέργουςεπιδότηση ενοικίου, επιδότηση φαρμάκων για συνταξιούχους, μείωση ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος).
  • Είναι ουδέτερο το δημοσιονομικό ισοζύγιο μέρων και αντισταθμιστικών.
  • Οι περικοπές θα γίνουν τελικά σε δύο δόσεις: 1,8 δισ. το 2019 (συντάξεις), 1,8 δισ. το 2020 (αφορολόγητο).
  • Οι νέες περικοπές δεν έχουν άμεση εφαρμογή.
  • Για να κλείσει η αξιολόγηση θα υπάρξει συμφωνία επί των μεσοπρόθεσμων ρυθμίσεων για το χρέος.
  • Δεν θεσμοθετείται το lock-out,
  • Δεν αυξάνεται το όριο των ομαδικών απολύσεων.

«Γκρίζες» ζώνες

  • Δεν έχει ξεκαθαριστεί το για πόσα χρόνια μετά το τέλος τους προγράμματος θα πρέπει να επιτυγχάνονται τα πλεονάσματα του 3,5%. Το πιο πιθανό σενάριο είναι τα 3 χρόνια (2019, 2020, 2021).
  • Το ποιες ακριβώς θα είναι μεσοπρόθεσμες ρυθμίσεις του χρέους θα συζητηθεί μετά την τεχνική συμφωνία (SLA)
  • Τσακαλώτος και Ντάισεμπλουμ έδωσαν αντιφατικές απαντήσεις για το τι είδους επιτήρηση θα υπάρχει μετά το τέλος του προγράμματος, δηλαδή αν θα είναι η κανονική επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή συνέχιση της μνημονιακής επιτήρησης.
  • Ο κ. Τσακαλώτος δεν είπε αν το υπουργικό βέτο στις ομαδικές απολύσεις θα αντικατασταθεί από άλλο μηχανισμό προέγκρισης. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι δεν θα υπάρχει μηχανισμός προέγκρισης.

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε πως τα μέτρα θα είναι δυσβάσταχτα για αρκετές κοινωνικές ομάδες. «Είναι στη φύση κάθε συμφωνίας να έχει και συμβιβασμούς, να έχει και πράγματα που θα μας στεναχωρήσουν, όχι πρωτίστως τη διαπραγματευτική ομάδα, όσο τον ελληνικό λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα επόμενα βήματα

Στο βαθμό που θα επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια – πιθανότατα τη Μεγάλη Δευτέρα- η επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας θεωρείται σχετικά απλή υπόθεση, καθώς τα μεγάλα ζητήματα φαίνεται να έχουν κλείσει. Σε αυτό το πλαίσιο, αρχίζει η επόμενη φάση της αξιολόγησης, δηλαδή η συζήτηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, που ζητά το ΔΝΤ ώστε να μπει στο πρόγραμμα. Και κατά τη συνάντηση που θα έχει τη Δευτέρα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ με την διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αναμένεται να υπάρξει κάποια συζήτηση.

Μαζικά πυρά από την αντιπολίτευση

Όπως αναμενόταν η επώδυνη συμφωνία για την επιστροφή των κλιμακίων, προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Για χαμένους μήνες που κόστισαν δισ. στην πραγματική οικονομία κάνει λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας, .

Από την πλευρά της, πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο για συμφωνία με όρους παράδοσης ηττημένου. «Η συνέχιση της παραμονής της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στην εξουσία, μόνο αδιέξοδα και καταστροφή μπορεί να προκαλέσει» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ο Τσίπρας θέλει να εξαντλήσει το χρόνο παραμονής στην εξουσία ως την τελευταία μέρα και να χρεωθεί το κόστος ο επόμενος. Σε αυτό πράγματι κάνει μεγάλη προσπάθεια. Όλα τα υπόλοιπα για ανυποχώρητες μάχες και σκληρή διαπραγμάτευση είναι λόγια του αέρα για τα non paper του Μαξίμου. Όπως και τα αντίμετρα… “αν και εφόσον” …προκειμένου να έχουν μια δικαιολογία οι βουλευτές για να σηκώσουν το βάρος άλλης μιας επιλογής που κόστισε ακριβά στους πολίτες», σχολίασε από την πλευρά του το Ποτάμι.

Η Ένωση Κεντρώων τόνισε πως  «η πολυδιαφημισμένη διαπραγμάτευση θα καταλήξει άλλη μία φορά σε αποδοχή των πάντων», ενώ εκφράζει την ελπίδα ότι «η κυβέρνηση στη νέα επίσκεψη στην Αθήνα των τεχνικών κλιμακίων και των θεσμών να πάρει την απόφαση αποδοχής των νέων μέτρων και να εγκαταλείψει τα μασημένα λόγια και τους δισταγμούς».


σχετικα αρθρα