current views are: 9

8 Απριλίου 2017
Δημοσίευση05:44

Συμφωνία της Μάλτας: Η γραμμή της κυβέρνησης, οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Λευκός καπνός βγήκε τελικά από το Eurogroup της Μάλτας

Δημοσίευση 05:44’

Λευκός καπνός βγήκε τελικά από το Eurogroup της Μάλτας

Λευκός καπνός βγήκε τελικά από το Eurogroup της Μάλτας. Μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών, τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα, κατά πάσα πιθανότητα τη Μεγάλη Δευτέρα.

Από εκεί και πέρα η ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement) θα χρειαστεί λογικά λίγα εικοσιτετράωρα. Η τυπική επικύρωση της τεχνικής συμφωνίας θα γίνει σε έκτακτο Eurogourp. Στη συνέχεια, θα ανοίξει η συζήτηση για τις μεσοπρόθεσμες ρυθμίσεις του χρέους. Όταν υπάρξει συμφωνία και για αυτές, θα κλείσει (επιτέλους!) η αξιολόγηση που έπρεπε να είχε κλείσει τον Δεκέμβριο.

Η κυβερνητική γραμμή

Η κυβέρνηση επισήμως δηλώνει «συγκρατημένα αισιόδοξη», αλλά όσοι ξέρουν πρόσωπα και πράγματα, μιλάνε για μεγάλη ικανοποίηση του κυβερνητικού επιτελείου. Φαίνεται ότι η υποχώρηση των οικονομικών δεικτών λόγω της αβεβαιότητας δημιουργούσε πλέον τεράστια πολιτική πίεση. Η συμφωνία φέρνει μια πολύ επιθυμητή αποσυμπίεση.

Η κυβερνητική γραμμή πάνω στην οποία θα οικοδομηθεί η πολιτική διαχείριση των μέτρων, έχει δύο σκέλη:

1.    Μέτρα και αντίμετρα έχουν  ουδέτερο δημοσιονομικό ισοζύγιο. Οπότε η κυβέρνηση θα ισχυριστεί ότι για πρώτη φορά έκλεισε αξιολόγηση χωρίς επιπλέον λιτότητα  Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο κυβερνητικός λόγος θα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα προνοιακά αντισταθμιστικά μέτρα.
2.    Επανέρχονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις από τον Σεπτέμβριο του 2018, τόσο με την αρχή της επεκτασιμότητας όσο και με αυτή της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων θα χρησιμοποιηθεί ως το «αριστερό αποτύπωμα» στη νέα συμφωνία.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει τις πολύ σκληρές πλευρές τις συμφωνίας που θα πλήξουν κυρίως συνταξιούχους και χαμηλόμισθους. Ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αισθάνθηκε υποχρεωμένος να πει στη συνέντευξη τύπου μετά το Eurogroup ότι: «Όπως σε όλες τις συμφωνίες υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία μας ικανοποιούν και άλλα που δεν μας ικανοποιούν. Είναι στη φύση μίας  συμφωνίας να περιέχει και συμβιβασμούς αλλά και πράγματα που στενοχωρούν τον ελληνικό λαό. Νομίζω όμως ότι η συμφωνία στα μεγάλα ζητήματα είναι για τα μέτρα και τα αντιμέτρα.»

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Όπως αναμενόταν, η αντιπολίτευση αντέδρασε με οξείς τόνους στη συμφωνία. Για χαμένους μήνες που κόστισαν δισ. στην πραγματική οικονομία μίλησε εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας. Ο κ Κικίλιας προσέθεσε ότι «τόσοι χαμένοι μήνες, που κόστισαν δις στην πραγματική οικονομία, για να ομολογήσει κυνικά η Κυβέρνηση των κ. Τσίπρα – Καμμένου, ότι κόβει συντάξεις και μειώνει το αφορολόγητο.»

Η κυβέρνηση απάντησε ότι η ΝΔ «μέχρι  χθες ήθελε να κλείσει η συμφωνία, χωρίς καμιά διαπραγμάτευση. Σήμερα που επιβεβαιώθηκε ο μηδενικός δημοσιονομικός αντίκτυπος των μέτρων και η επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας, η ΝΔ στέρεψε από επιχειρήματα και εγκαλεί την κυβέρνηση γιατί έκλεισε τη συμφωνία!» 

Από τη μεριά της, η κ. Γεννηματά δήλωσε ότι: «’Μετά από 7 μήνες τυχοδιωκτισμών, η Κυβέρνηση συμφώνησε για προνομοθέτηση νέων μέτρων ύψους 3,6 δις ευρώ με όρους παράδοσης ηττημένου .Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αποδέχθηκε την νέα περικοπή των συντάξεων και την καταβαράθρωση του αφορολόγητου, χωρίς να πάρει τίποτε για το Δημόσιο χρέος, αρκούμενη σε υποσχέσεις για δήθεν «αντίμετρα», αν και εφόσον υπερβούμε τους δυσβάσταχτους στόχους για 3,5% πλεονάσματα του ΑΕΠ.»

Ωστόσο, αν κάπου θα υπάρξει ζήτημα για την κυβέρνηση, θα είναι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Τις πρώτες ενδείξεις θα τις έχουμε στην Κεντρική Επιτροπή της Κυριακής.


σχετικα αρθρα