Υπέρ μιας βιώσιμης και συνολικής λύσης του Μεσανατολικού, η οποία θα βασίζεται στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και δημοκρατικού Παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ, τάχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, μετά τη συνάντηση που είχε, νωρίτερα σήμερα, στα Ιεροσόλυμα με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Σίμον Πέρες. Ο κ. Παπούλιας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ και στην Παλαιστινιακή Αρχή, τόνισε ότι «για την Ελλάδα, η ασφάλεια του Ισραήλ αποτελεί ουσιαστική και απαιτούμενη παράμετρο της λύσης» και σημείωσε ότι η αναβαθμισμένη σχέση Ελλάδας - Ισραήλ μπορεί να φέρει πολλαπλά οφέλη, τόσο για τους δύο λαούς όσο και για τους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ακόμη στις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο, μιλώντας για «την αρχή μίας αλλαγής που διατρέχει τα γεωπολιτικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή» και η οποία ωστόσο, όπως είπε, «δεν θα πρέπει να αποσπά τη προσοχή μας από την ανάγκη επίλυσης του Μεσανατολικού ζητήματος».

Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ο κ. Παπούλιας επισήμανε ότι πρόκειται μεν για μια άνευ προηγουμένου κατάσταση στη νεώτερη ιστορία της χώρας, αλλά διευκρίνισε ότι αντιμετωπίζουμε και «μια συστημική κρίση του ευρώ, η οποία δεν αντιμετωπίζεται με πρόχειρες λύσεις της τελευταίας στιγμής».

Ανέδειξε δε την ανάγκη οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δείξουν την πολιτική βούληση, προκειμένου «να καταλήξουν άμεσα, σε μία συνολική στρατηγική που θα αντιμετωπίσει τις εγγενείς αντιφάσεις της νομισματικής ένωσης».

Εξέφρασε πάντως την ικανοποίησή του για τη νέα δυναμική των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ, η οποία, τόνισε, «έχει σταθερά θεμέλια τα κοινά ιστορικά βιώματα και τις προκλήσεις που οι δύο λαοί μας αντιμετώπισαν και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν κατά την μακραίωνη ιστορία τους» και αναφέρθηκε στην κοινή απόφαση θεσμοθέτησης του Διακυβερνητικού Υπουργικού Συμβουλίου Συνεργασίας, του οποίου η πρώτη συνεδρίαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός των προσεχών μηνών.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις προοπτικές των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων και στην προσέλκυση επενδύσεων.