current views are: 8

10 Απριλίου 2017
Δημοσίευση15:07

Μπακογιάννη: Θα κλείσουν 19.000 επιχειρήσεις το πρώτο εξάμηνο του 2017 εξαιτίας των οφειλών

Ιδιαίτερα επικριτική για την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση στον τομέα των επιχειρήσεων εμφανίστηκε η τομεάρχης Οικονομίας

Δημοσίευση 15:07’

Ιδιαίτερα επικριτική για την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση στον τομέα των επιχειρήσεων εμφανίστηκε η τομεάρχης Οικονομίας

Ιδιαίτερα επικριτική για την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση στον τομέα των επιχειρήσεων εμφανίστηκε η τομεάρχης Οικονομίας και  Ανάπτυξης της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Συγκεκριμένα στην επιτροπή συζητιόταν σήμερα το θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων και παίρνοντας τον λόγο η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε:

Θριαμβολογείτε για ένα νομοσχέδιο που καθυστερήσατε δύο χρόνια για να το καταθέσετε. Δύο χρόνια στα οποία σας καλούσαμε, και εμείς και ο επιχειρηματικός κόσμος, να το καταθέσετε. Και το φέρνετε σήμερα που η αγορά πνέει τα λοίσθια. 

Από την αρχή του έτους, 90 επιχειρήσεις κλείνουν κάθε μέρα. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, 19.000 επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να κλείσουν το πρώτο εξάμηνο του 2017 εξαιτίας των οφειλών, της έλλειψης ρευστότητας και της αβεβαιότητας που έχετε προκαλέσει.

Από τον Ιανουάριο, έχουν κοκκινίσει δάνεια ύψους 1,5 δισ. εκ των οποίων το 80% ήταν ρυθμισμένα και έγιναν πάλι κόκκινα λόγω της κατάστασης που έχετε προκαλέσει στην οικονομία.

Εδώ και 14 μήνες καθυστερείτε να κλείσετε την αξιολόγηση, με λογαριασμό βαρύ για την κοινωνία και την οικονομία. Πανηγυρίσατε στο προχθεσινό Eurogroup, ενώ ετοιμάζετε κατάλογο σκληρών υφεσιακών μέτρων για να δώσετε το τελειωτικό χτύπημα στην επιχειρηματικότητα. 

Από το Δεκέμβριο, 3 δισ. καταθέσεων έκαναν φτερά. Επίσης, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, το πρώτο δίμηνο του έτους, αυξήθηκαν κατά μισό δισεκατομμύριο. Ξεπερνούν πλέον τα 5 δισ.

Στην συνέχεια η τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ τόνισε για το νομοσχέδιο: 

“Σήμερα παρουσιάζετε ένα νομοσχέδιο-φενάκη. Προσπαθείτε να ρίξετε στάχτη στα μάτια του επιχειρηματικού κόσμου καλλιεργώντας ψεύτικες προσδοκίες. Μιλάτε για εξωδικαστικό μηχανισμό. Αλλά εξωδικαστικός δεν είναι. Διότι ο τελικός συμβιβασμός πρέπει να επικυρωθεί από τα δικαστήρια.

Δηλαδή, ετοιμάζεστε να επιβαρύνετε περαιτέρω τα πρωτοδικεία, αντί να προβλέψετε μια τυπική επικύρωση. Αν υπολογίσουμε πόσες επιχειρήσεις θα μπουν στη ρύθμιση, τότε ένα είναι βέβαιο: ότι ο νόμος θα είναι ανεφάρμοστος.Συμφωνούμε στην αυτοματοποιημένη διαδικασία μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Όμως η πλατφόρμα δεν είναι ακόμα έτοιμη. Χρειάζονται 12 μήνες για να στηθεί το λογισμικό. Μέχρι τότε, οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέτουν εγγράφως τις αιτήσεις τους, σαν τον παλιό καλό καιρό. Πρέπει να καταθέσουν 25 έγγραφα στις Περιφερειακές Ενότητες και να περάσουν από 19 στάδια διεργασίας. Φαντάζεστε τους φακέλους που θα συγκεντρωθούν; Οι ουρές που βλέπουμε στον ΕΦΚΑ θα ωχριούν μπροστά σε αυτές που θα δούμε στις περιφέρειες.

Μετά πρέπει να συγχρονιστούν Δημόσιο, πιστωτές, οφειλέτες και συντονιστές για να φτάσουμε στο δικαστήριο, όπου θα εξετάζονται οι ενστάσεις για να βγει η απόφαση. Αν υποθέσουμε ότι 50.000 επιχειρήσεις αιτηθούν συμβιβασμού σε 2 χρόνια, η δικαιοσύνη πρέπει να εκδικάζει 68 υποθέσεις ημερησίως. Δηλαδή αδύνατον! Κι εσείς μιλάτε για fast track διαδικασία”.

Τέλος η κ. Μπακογιάννη ανέπτυξε τις προτάσεις της ΝΔ όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα

Τι θα μπορούσε να γίνει αντί αυτού που προτείνεται:

1.Να δημιουργηθεί πλατφόρμα που θα συγκεντρώνει στοιχεία οφειλών σε τράπεζες, δημόσιο και ταμεία, χωρίς να συμμετέχει η υπόλοιπη αγορά (εργαζόμενοι και προμηθευτές).  Βάσει των στοιχείων αυτών να διαμορφώνει ο μεγαλύτερος σε αξία πιστωτής πρόταση ρύθμισης.  

Να ακολουθεί, μέσω της πλατφόρμας, σύντομη διαπραγμάτευση και διαμόρφωση αντιπροτάσεων που θα τίθεται σε ψηφοφορία.  Εφόσον η πρόταση υιοθετείται από πλειοψηφία να ισχύει χωρίς ανάγκη δικαστικής επικύρωσης (με την διαπίστωση και μόνο ότι υφίσταται η απαιτούμενη πλειοψηφία).Ο μη συναινών να έχει δικαίωμα ανακοπής.

2.Η οποιαδήποτε αναστολή να ισχύει από την αποστολή των στοιχείων στους πιστωτές και για διάστημα λίγων εβδομάδων (για να γίνει η διαπραγμάτευση και η ψηφοφορία).

3.Να μην επηρεάζονται στο ελάχιστον οι λοιποί πιστωτές και να μην επιβαρύνονται τα δικαστήριο με εμπλοκή στην εξέλιξη της διαδικασίας.

4.Να παρέχεται εύλογη προστασία από ευθύνη στους συμμετέχοντες στη διαδικασία ρύθμισης, τόσο από τις τράπεζες όσο και από το δημόσιο.


σχετικα αρθρα