Θετικό χαρακτήρισε το κλίμα που επικρατεί στις συνομιλίες Ελάδας- Τουρκίας, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν πρέπει να έχουμε και την προσδοκία ότι αύριο κιόλας θα έχουμε κάτι.

«Πρέπει να στρώσουμε το δρόμο της ειρήνης” είπε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, , αναφερόμενος στα θέματα του Αιγαίου και τις διερευνητικές επαφές μεταξύ των υπουργείων εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Σε δηλώσεις που έκανε χτες στη Σαγκάη της Κίνας όπου βρίσκεται, ο Τούρκος υπουργός ρωτήθηκε για το Αιγαίο για να υπογραμμίσει ότι μετά τις πολιτικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών από τον περασμένο Μάϊο, “ξεκίνησαν και πάλι οι διερευνητικές επαφές που είχαν διακοπεί και δεν προχωρούσαν με τον επιθυμητό ρυθμό”.

“Οι συνομιλίες αυτές προχωρούν αμοιβαία με καλοπροαίρετο τρόπο και σύμφωνα με την αντίληψη συμβιβασμού. Εμείς επιθυμούμε, το Αιγαίο να είναι θάλασσα ειρήνης μεταξύ των δύο πλευρών. Αποδίδουμε σημασία όχι στο να έρχονται για διάφορους λόγους αντιμέτωπες οι αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή αυτή, αλλά στην διακίνηση ανθρώπων και αγαθών”.

Ο Νταβούτογλου είπε πως προκειμένου να οικοδομηθεί μόνιμη ειρήνη στο Αιγαίο, θα πρέπει να επικρατήσει νέα αντίληψη στην περιοχή και τόνισε τα εξής: «Είμαστε ικανοποιημένοι επειδή βλέπουμε ότι η αντίληψη αυτή έχει αρχίσει σιγά σιγά να ισχύει. Φυσικά είναι δύσκολο. Πρέπει να δεχθούμε ότι το Αιγαίο είναι μία δύσκολη γεωγραφία. Ο διασκορπισμός των νησιών και το γεγονός ότι πολλά ζητήματα είναι αλληλένδετα, καθιστούν το θέμα περίπλοκο. Εάν αντιμετωπίσουμε το θέμα με υπομονή, αμοιβαία κατανόηση και ειρηνικό όραμα, μπορούμε να οδηγηθούμε σε μία λύση που θα διασφαλίζει το μέγιστο συμφέρον για τις δύο γειτονικές χώρες, τους δύο γειτονικούς λαούς».