current views are: 4

11 Απριλίου 2017
Δημοσίευση11:27

Τζανακόπουλος: Πρώτα τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος και μετά η νομοθέτηση των μέτρων

Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για τις πρόσφατες εξελίξεις στο πεδίο της διαπραγμάτευσης πραγματοποιεί ο υπουργός 

Δημοσίευση 11:27’

Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για τις πρόσφατες εξελίξεις στο πεδίο της διαπραγμάτευσης πραγματοποιεί ο υπουργός 

Για ”συνολική συμφωνία” που κατάφερε να θέσει βάσεις για σταδιακή επαναφορά των διεκδικήσεων των εργαζόμενων μίλησε σήμερα στο Briefing των πολιτικών συντακτών ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι ”είναι η πρώτη φορά που μια αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί με μηδενική δημοσιονομική προσαρμογή”.

Όπως τόνισε ο κ. εκπρόσωπος ”η ελληνική κυβέρνηση έφτασε σε συμφωνία, στην οποία προβλέπεται και η ταυτόχρονη υλοποίηση και μέτρων κοινωνικού χαρακτήρα. Οι στόχοι θα επιτευχθούν. Το 2016 αναμένεται να κλείσει πάνω από 5% το πλεόνασμα. Όσα έχουν επιτευχθεί στα εργασιακά είναι εντυπωσιακά, ενώ συμφωνήθηκε η επαναφορά των αρχών της επεκτασιμότητας στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Αποκρούστηκαν, επίσης, οι απαιτήσεις των ομαδικών απολύσεων και της ανταπεργίας”.

Δήλωσε, χαρακτηριστικά ότι ”Η κυβέρνηση κατάφερε να θέσει τις βάσεις για τη σταδιακή επαναφορά της κανονικότητας προς όφελος των Ελλήνων εργαζομένων”.

Την ίδια στιγμή, δεν παρέλειψε να εξαπολύσει πυρά στη ΝΔ τονίζοντας ότι ”επέλεξε μια πλήρως υπονομευτική στάση καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων”, όσο, και ειδικότερα, τον πρόεδρό της, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι ”απαιτούσε μια άνευ όρων παράδοση και υποσχόταν “τόσα και άλλα τόσα μέτρα”». Και εν κατακλείδι, ”η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται για τρίτη φορά σε στρατηγικό αδιέξοδο”, αφού ”το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης ηττήθηκε για άλλη μια φορά”.

Σε σχέση με την επιστροφή των Θεσμών, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι θα φτάσουν στην Ελλάδα μετά την Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να καθοριστεί το SLA (Staff Level Agreement), ενώ τόνισε ότι τα μέτρα για το χρέος είναι προϋποθέση για να εγκρίνει το ΔΣ του ΔΝΤ την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Επίσης, όπως επισήμανε, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η τρίτη σύνοδος Κορυφής των χωρών του Νότου, σημειώνοντας ότι στα όσα συζητήθηκαν, συμπεριλαμβάνονται μια σειρά προτεραιότητες για την υπεράσπιση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι ”Είναι η πρώτη φορά που ολοκληρώνεται μια αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί με μηδενική δημοσιονομική προσαρμογή”, ενώ σε σχέση με την πιθανότητα συνολικής ψήφισης των μέτρων από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι ”η ΚΟ είναι πλήρως συμπαγής και ενιαία. Δεν θα υπάρχει πρόβλημα για την έγκριση της συμφωνίας που πέτυχε η διαπραγματευτική ομάδα”.

 


σχετικα αρθρα