current views are: 8

12 Απριλίου 2017
Δημοσίευση04:12

Επιχείρηση «αισιοδοξία» από τον Αλέξη Τσίπρα – Επιμένει για συνολική συμφωνία η κυβέρνηση

Ένα βήμα μπρος, ένα βήμα πίσω οι 53+

Δημοσίευση 04:12’

Ένα βήμα μπρος, ένα βήμα πίσω οι 53+

Εγκαινιάζοντας μεγάλα έργα υποδομών ανά την Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να κάνει ενέσεις αισιοδοξίας τόσο στην κοινωνία όσο και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα, η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς να συμφωνηθούν οι μεσοπρόθεσμες ρυθμίσεις για το χρέος.

Από τη μεριά τους, οι 53+ ξεκαθάρισαν ότι το κείμενο των 13 μελών της ΚΕ ήταν σαφώς διακριτό σε σχέση με την απόφαση του οργάνου, αλλά αρνήθηκαν ότι εισηγούνται εκλογές.

Τσίπρας: Ανοίγει ο δρόμος

Από την περιοχή Παναγούλα στην Εθνική Οδό Αθηνών-Πατρών όπου εγκαινίασε το νέο τούνελ, ο Αλέξης Τσίπρας άρχισε την επιχείρηση «αισιοδοξία»:

«Είναι σήμερα μια ημέρα χαράς, μια γιορτινή ημέρα για την Πελοπόννησο, μια γιορτινή ημέρα για την Πάτρα, για την Αχαΐα, για τη Δυτική Ελλάδα στο σύνολό της, θα έλεγα… Ανοίγει ο δρόμος που περιόριζε τη Δυτική Ελλάδα στην επαφή της με το κέντρο της χώρας, με την πρωτεύουσα. Ανοίγει, όμως, ταυτόχρονα και ο δρόμος για να μπορέσουμε σύντομα να βγούμε από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια, την πολυετή κρίση και την πολυετή οικονομική επιτροπεία.»

Το Μαξίμου θεωρεί προτεραιότητα αυτή τη στιγμή το να ανέβει το ηθικό τόσο της κοινωνίας όσο και του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ. Η γενικευμένη απαισιοδοξία, που εντάθηκε μετά τα νέα μέτρα, δεν δημιουργεί μόνο πολιτικό ζήτημα για το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχει επιπτώσεις στην οικονομία, η πορεία της οποίας εξαρτάται και από την ψυχολογία των ανθρώπων. Τις επόμενες μέρες θα ακούσουμε πολλές φορές από κυβερνητικά στελέχη ότι φάνηκε το φως στην άκρη του τούνελ, βγαίνουμε από την ύφεση κτλ.

Τζανακόπουλος: Πρώτα τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος, μετά η νομοθέτηση των μέτρων

Στο μπρίφινγκ των δημοσιογράφων ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έδωσε έμμεση απάντηση στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Υπενθυμίζεται ότι προχτές η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είχε πει ότι «Πρώτα θα πρέπει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε συμφωνήσει και ύστερα θα εξετάσουμε τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους»

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση (που θεωρητικά έχει γίνει αποδεκτή από τους δανειστές) ότι για να κλείσει η αξιολόγηση θα πρέπει να συμφωνηθούν οι μεσοπρόθεσμες ρυθμίσεις του χρέους: «Μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα ώστε να ολοκληρωθεί το Staff Level Agreement και να καταληχτούν τα προαπαιτούμενα. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία θα εγκριθεί η τεχνική συμφωνία ενώ θα προσδιοριστούν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία όπως γνωρίζετε θα τεθούν σε εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.Αυτή ακριβώς είναι και η προϋπόθεση για να εφαρμοστούν τα μέτρα τροποποίησης του δημοσιονομικού μείγματος που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσέθεσε ότι οι ρυθμίσεις για το χρέος αποτελούν προϋποθέσεις τόσο για να μείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα όσο και για να ενταχθεί η Ελλάδα στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι 53+

Στην ιστοσελίδα commonality.gr που λειτουργεί ως άτυπο όργανο των 53+, δημοσιεύτηκε το κείμενο των 13 μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που κατατέθηκε στη συνεδρίαση του οργάνου την περασμένη Κυριακή. Στην εισαγωγή που συνοδεύει το κείμενο, οι 53+ κάνουν δύο διευκρινίσεις:

1. Το κείμενο των 13 ήταν απολύτως διακριτό σε σχέση με την απόφαση της ΚΕ.

2. Είναι αυθαίρετη ερμηνεία το ότι οι 13 ζήτησαν εκλογές.

Δηλαδή ένα βήμα μπρος, ένα βήμα πίσω.


σχετικα αρθρα