current views are: 6

18 Απριλίου 2017
Δημοσίευση08:21

Σε ρυθμούς ΔΝΤ η κυβέρνηση: «Σταθμός» για το χρέος η εαρινή σύνοδος του Ταμείου

«Αγώνας δρόμου» για συμφωνία έως τις 22 Μαΐου

 

Δημοσίευση 08:21’

«Αγώνας δρόμου» για συμφωνία έως τις 22 Μαΐου

 

Μια δύσκολη πλην όμως εποικοδομητική περίοδος σηματοδοτεί για την κυβέρνηση η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ, που αρχίζει αυτή την Παρασκευή, καθώς αναμένεται να αποτελέσει «σταθμό» για τη διευθέτηση του χρέους, πριν από το τακτικό Eurogroup της 22άς Μαΐου. Την ίδια ώρα, κι ενώ ο χρόνος για την επιστροφή των θεσμών, που τοποθετείται λίγο πριν από τα τέλη Απριλίου, μετρά αντίστροφα, η Κριστίν Λαγκάρντ στέλνει ένα νέο, ηχηρό μήνυμα, προς τη Γερμανία, λίγα μόλις 24ωρα πριν από την εαρινή σύνοδο του Ταμείου.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, μια αλληλουχία γεγονότων, σε συνδυασμό με σκληρή δουλειά από την πλευρά της κυβέρνησης και των τεχνικών κλιμακίων θα κρίνουν την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης λίγο πριν μπει το φετινό καλοκαίρι, κάτι που θα κριθεί, φυσικά, και από το τι θα πράξει τελικά το Ταμείο σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα. 

Μια «γεύση» από τη στάση του ΔΝΤ έδωσε με συνέντευξή της, σε τρία ευρωπαϊκά ΜΜΕ η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία επανέλαβε ότι το ΔΝΤ δε θα δεχθεί παράλογες απαιτήσεις, ενώ προειδοποίησε εκ νέου ότι αν το χρέος δεν καταστεί βιώσιμο, βάσει των κανόνων του Ταμείου, αυτό δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Την ίδια στιγμή, αναφερόμενη στο δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδος και τις διαφορές του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους, η Λαγκάρντ τόνισε πως στόχος είναι να υπάρξει σύγκλιση των απόψεων στα βραχυπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα και στα μεσοπρόθεσμα τα οποία θα καθορίσουν και την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA).

«Μακροπρόθεσμα, πιστεύουμε ότι ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% είναι λογικό δεδομένων των όσων έχει περάσει η ελληνική οικονομία και λαμβάνοντας υπόψη την ικανότητα των Ελλήνων για μεταρρυθμίσεις. Δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε παράλογες προβλέψεις ή να κτίσουμε ένα αδικαιολόγητο μακροοικονομικό πλαίσιο», είπε συγκεκριμένα η επικεφαλής του Ταμείου.

Η Κριστίν Λαγκάρντ διευκρίνισε πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει σ’ ένα ελληνικό πρόγραμμα, όπως έχει ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, εάν σημαντικές μεταρρυθμίσεις νομοθετηθούν και εφαρμοστούν, και αν το χρέος αναδιαρθρωθεί για να προσαρμοστεί στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που θα διενεργηθεί σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ.

«Έχουμε δει πρόοδο στο πρώτο μέρος. Εάν το ελληνικό χρέος δεν καταστεί βιώσιμο, σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ και με βάση λογικές παραμέτρους, τότε το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μας ότι απαιτείται σε ένα βαθμό αναδιάρθρωση του χρέους» τόνισε.

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης και οι ημερομηνίες-σταθμοί 

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης που θα βρίσκονται σε άμεση σύνδεση με τα εξής γεγονότα: 

  • Στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, στην οποία αναμένεται να δρομολογηθεί το ζήτημα του χρέους, αλλά και να παρθούν κάποιες πρώτες αποφάσεις για την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
  • Στην επιστροφή των θεσμών, με στόχο την επίτευξη του Staff Level Agreement, προκειμένου στο προσεχές Eurogroup να υπάρξει συνολική συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση.
  • Στην νομοθέτηση των μέτρων με τα προαπαιτούμενα, με δεδομένη την πολυπόθητη πλειοψηφία από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα ανοίξει και τον δρόμο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. 

Οι ημερομηνίες-κλειδιά για το «ξεκλείδωμα» της αξιολόγησης είναι οι εξής:

  • Παρουσίαση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016 από την ΕΛΣΤΑΤ την Παρασκευή 21 Απριλίου
  • Εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ στην οποία θα συζητηθεί το ελληνικό χρεός το τριήμερο 21-23 Απριλίου
  • Επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016 από την Eurostat στις 24 Απριλίου.
  • Επιστροφή του κουαρτέτου λίγο μετά τις 25 Απριλίου
  • Ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή μέσα στο πρώτο 15θήμερο του Μαϊου
  • Το κρίσιμο Eurogroup στις 22 Μαΐου 

 


σχετικα αρθρα