current views are: 8

18 Απριλίου 2017
Δημοσίευση17:02

Σκληρή διαπραγμάτευση ΔΝΤ, Γερμανίας για το χρέος – Στην Ουάσινγκτον κλείνει η συμφωνία

Σόιμπλε και Λαγκάρντ ετοιμάζονται για «μάχη»

Δημοσίευση 17:02’
αρθρο-newpost

Σόιμπλε και Λαγκάρντ ετοιμάζονται για «μάχη»

Αφήνοντας πίσω μας τις «χαλαρές» μέρες του Πάσχα, μπαίνουμε και πάλι στα «βαθιά νερά» της διαπραγμάτευσης. Αυτή τη φορά η ημερήσια διάταξη δεν προβλέπει μέτρα, αλλά τις μεσοπρόθεσμες ρυθμίσεις που θα καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Το παζάρι ΔΝΤ – Γερμανίας είναι σκληρό, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι η συμφωνία θα κλείσει ατύπως στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον που αρχίζει την Παρασκευή 21 Απριλίου.

Κάτω από το 15% του ΑΕΠ η εξυπηρέτηση του χρέους

Στις διαπραγματεύσεις για το χρέος το μεγάλο ατού της κυβέρνησης είναι η απόφαση του Eurogroup στης 24 Μαΐου 2016. Τότε είχε συμφωνηθεί ότι μεσοπρόθεσμα το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους δεν πρέπει να υπερβαίνει μεσοπρόθεσμα το 15% του ΑΕΠ: «To Εurogroup αξιολόγησε τη βιωσιμότητα του χρέους σε σχέση με τον δείκτη των Ακαθάριστων Χρηματοδοτικών Αναγκών (GFN): Με βάση το κύριο σενάριο αυτές οι δαπάνες θα πρέπει να παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος μεσοπρόθεσμα και ακολούθως κάτω από το 20% του ΑΕΠ.»

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, το 15% θεωρείται ένα πολύ λογικό ποσοστό. Μάλιστα υπάρχουν χώρες της ΕΕ των οποίων το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους φτάνει ακόμα ι το 18%. Ανοιχτό παραμένει ακόμα το πώς θα επιμεριστεί ο λογαριασμός του χρέους, δηλαδή τι θα πληρώνει η Ελλάδα και τι θα προκύπτει από αναχρηματοδότηση. Ο επιμερισμός του λογαριασμού εξαρτάται από τα πρωτογενή πλεονάσματα. Όσο πιο ψηλά τα πλεονάσματα, τόσο πιο πολλά πληρώνει η Ελλάδα. Ο Σόιμπλε είχε ζητήσει τα θηριώδη πλεονάσματα του 3,5% να διατηρηθούν για δέκα χρόνια. Ντάισελμπλουμ, Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες και Λαγκάρντ δεν θέλουν παραπάνω από 3 χρόνια.

Το παζάρι

Πέρα από το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα υπάρχει η υποχρέωση για τα πλεονάσματα 3,5%, το σκληρό παζάρι ΔΝΤ-Γερμανίας αφορά επίσης τη σαφήνεια των διατυπώσεων που θα περιγράφουν τις μεσοπρόθεσμες ρυθμίσεις για το χρέος. Η κ. Λαγκάρντ έκανε τη μεγάλη παραχώρηση στην κ. Μέρκελ να αποδεχτεί την ενεργοποίηση των ρυθμίσεων μετά το 2018, οπότε λήγει το πρόγραμμα. Τώρα απαιτεί τη μέγιστη δυνατή σαφήνεια στις αποφάσεις. «Δεν αρκεί να συμφωνηθεί μια γενική λίστα παρεμβάσεων, αλλά πρέπει να καταγραφούν τα συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά της ελάφρυνση», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Η κ. Λαγκάρντ έστειλε σήμερα νέο αυστηρό μήνυμα προς το Βερολίνο: «Μακροπρόθεσμα, πιστεύουμε ότι ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% είναι λογικό δεδομένων των όσων έχει περάσει η ελληνική οικονομία και λαμβάνοντας υπόψη την ικανότητα των Ελλήνων για μεταρρυθμίσεις. Δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε παράλογες προβλέψεις ή να κτίσουμε ένα αδικαιολόγητο μακροοικονομικό πλαίσιο. Έχουμε δει πρόοδο σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Εάν το ελληνικό χρέος δεν καταστεί βιώσιμο, σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ και με βάση λογικές παραμέτρους, τότε το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μας ότι απαιτείται σε ένα βαθμό αναδιάρθρωση του χρέους»


σχετικα αρθρα