current views are: 7

19 Απριλίου 2017
Δημοσίευση04:08

Ο Μητσοτάκης προχωρά με όσους μπορούν… και ο ίδιος θέλει

Πολλαπλά μηνύματα περιείχε η απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας να καρατομήσει την Κατερίνα Παπακώστα από τη θέση της αναπληρώτριας τομεάρχη Υγείας

Δημοσίευση 04:08’

Πολλαπλά μηνύματα περιείχε η απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας να καρατομήσει την Κατερίνα Παπακώστα από τη θέση της αναπληρώτριας τομεάρχη Υγείας

Πολλαπλά μηνύματα περιείχε η απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας να καρατομήσει την Κατερίνα Παπακώστα από τη θέση της αναπληρώτριας τομεάρχη Υγείας, μετά την κριτική της τελευταίας στον Άδωνη Γεωργίαδη. Απόφαση που, με τη σειρά της, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις καθώς, προφανέστατα, δεν αφορά μόνον στη δυσαρέσκεια της ηγεσίας έναντι ενός στελέχους αλλά, όπως προειπώθηκε, εμπεριέχει μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.

Το πρώτο μήνυμα αφορά στην ισχυρή συμμαχία μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αδ. Γεωργιάδη. Παρά το γεγονός ότι και ο ίδιος γίνεται αποδέκτης προβληματισμών για την υπερπροβολή του κ. Γεωργιάδη, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. έδειξε ότι επενδύει σε αυτή την πολιτική σχέση, που οικοδομήθηκε ήδη πριν την κούρσα διαδοχής της Ν.Δ., και επιθυμεί να έχει ο εκ των αντιπροέδρων του κόμματος πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια προσέλκυσης και του πιο δεξιού – συντηρητικού ακροατηρίου.

Πολλώ δε μάλλον σε μία συγκυρία που ο κ. Γεωργιάδης βρίσκεται στο επίκεντρο των επιθέσεων της κυβέρνησης και του Π. Πολάκη. 

Το δεύτερο μήνυμα αφορά, κατ’ επέκταση, το ίδιο το εσωτερικό του κόμματος και την αποφυγή νέων κρουσμάτων εσωστρέφειας. Το τελευταίο που επιθυμεί ο κ. Μητσοτάκης, σε μία συγκυρία που η Ν.Δ. προηγείται μακράν του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, είναι το άνοιγμα εσωτερικών πληγών που θα μπορούσαν να στρέψουν τα φώτα της επικαιρότητας από τη δοκιμασία της κυβέρνησης απέναντι στα νέα μέτρα σε ήσσονος σημασίας γαλάζια ζητήματα. 

Το τρίτο, και σημαντικότερο, μήνυμα αφορά στην ίδια την κομματική επετηρίδα. Ο κ. Μητσοτάκης με τη χθεσινή του κίνηση αγνόησε επιδεικτικά την επετηρίδα και μάλιστα δύο φορές. Άλλωστε, η κ. Παπακώστα είναι παλαιότερη του κ. Γεωργιάδη στη Ν.Δ. και στη Β’ Αθήνας.

Ωστόσο, η βουλευτής της Β’ Αθήνας δεν «έχασε» μόνον από τον αντιπρόεδρο του κόμματος αλλά και από τον άρτι αφιχθέντα από το Ποτάμι Ιάσωνα Φωτήλα. Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε για την αντικατάστασή της όχι έναν βουλευτή που εξελέγη με τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. στις εκλογές του 2015 αλλά κάποιον που εξελέγη με άλλο ψηφοδέλτιο και προσχώρησε στο κόμμα μόλις πριν λίγους μήνες, έστω κι αν οι πολιτικές του προσεγγίσεις είναι πολύ κοντά στον κ. Μητσοτάκη. Και μάλιστα ο νεοφερμένος εξασφάλισε μία θέση ευθύνης που ανάλογη δεν κατέχει ο εκλεγμένος με τη Ν.Δ. βουλευτής του νομού Αχαϊας. 

Τί σημαίνουν όλα αυτά; Ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ναι μεν έχει εξαιρετικά καλή γνώση των ισορροπιών στο εσωτερικό του κόμματος και της ανάγκης να διατηρηθούν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με κορυφαία στελέχη του κόμματος, πλην όμως την ίδια στιγμή – νιώθοντας ισχυρός από τη δυναμική του κόμματος στις δημοσκοπήσεις – προχωρά στη σταδιακή ανανέωση της Ν.Δ., εκμεταλλευόμενος κάθε ευκαιρία. 

Και τούτο διότι στην ηγεσία της Ν.Δ. έχει διαμορφωθεί μία ισχυρή πλέον πεποίθηση: ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει μπροστά, μόνον με αυτούς που μπορούν και, φυσικά, με εκείνους που και ο ίδιος θέλει καθώς κρίνει ότι θα φέρουν εις πέρας το έργο που θα τους ζητηθεί.   


σχετικα αρθρα