current views are: 8

19 Απριλίου 2017
Δημοσίευση16:55

Η δημοσκοπική άνοδος του Μελανσόν προκαλεί αντιφατικά αισθήματα στον ΣΥΡΙΖΑ

Αμηχανία στην Κουμουνδούρου

Δημοσίευση 16:55’

Αμηχανία στην Κουμουνδούρου

Στις 23 Απριλίου θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Πρόκειται για την πιο αμφίρροπη αναμέτρηση των τελευταίων δεκαετιών με τέσσερις υποψηφίους να δίνουν σώμα με σώμα τη μάχη για να περάσουν στον δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου. Αρχικά οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι η Μαρίν Λε Πεν θα ήταν πρωταγωνίστρια αυτής της αναμέτρησης. Τις τελευταίες όμως εβδομάδες ο υποψήφιος της γαλλικής Αριστεράς Ζαν Λυκ Μελανσόν σημειώνει ραγδαία δημοσκοπική άνοδο και, προς έκπληξη όλων, διεκδικεί την είσοδό του στον δεύτερο γύρο απέναντι στους Μακρόν, Φιγιόν και Λεπέν. Θα περίμενε κανείς ότι η αναπάντεχη επιτυχία του Μελανσόν θα προκαλούσε ενθουσιασμό στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η Κουμουνδούρου στέκεται μάλλον αμήχανη

«Εγώ δεν είμαι Τσίπρας»

«Εγώ δεν είμαι Αλέξης Τσίπρας», δήλωσε χτες ο Ζαν Λυκ Μελανσόν. «Δεν διαπραγματεύομαι 17 ώρες με ανθρώπους που με προσβάλλουν. Οι Γερμανοί δεν έχουν δει ποτέ απέναντι τους μια Γαλλία που να τους λέει Όχι Πέρα από την προφανή αυτοκρατορική γαλλική έπαρση, η δήλωση Μελανσόν σηματοδοτεί την πλήρη αποστασιοποίησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η δήλωση Μελανσόν δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Ήδη από τις 13 Ιουλίου 2015 ο κ. Μελανσόν αναφερόμενος στη συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών, έκανε λόγο για «συμφωνία με το πιστόλι στο κρόταφο». Στις 24 Αυγούστου 2015 ο κ. Μελανσόν προχώρησε ένα βήμα παραπέρα οργανώνοντας κοινή εκδήλωση μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ο κ. Μελανσόν είχε δηλώσει τότε ότι «οι Έλληνες ψήφισαν όχι στο ευρωπαϊκό σχέδιο, ωστόσο, ο κ. Τσίπρας το υπέγραψε». Στις 18 Μαρτίου 2017 ο κ. Μελανσόν εισήλθε στη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωσή του στη Βαστίλη έχοντας στο πλευρό του τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Να σημειώσουμε ότι η και με το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα (το αδερφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ) είναι τρικυμιώδης η σχέση του κ. Μελανσόν. Στην ουσία, ο επικεφαλής του Αριστερού Κόμματος Μελανσόν «έσυρε» το ΓΚΚ στη στήριξη της υποψηφιότητάς του, αφού την ανακοίνωσε χωρίς προσυνεννόηση, φέρνοντας τους Γάλλους κομμουνιστές προ τετελεσμένων.

Η στάση Τσίπρα

Τόσο η αρνητική τοποθέτηση του κ. Μελανσόν απέναντι στη συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών, όσο και το φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα εξηγούν την έλλειψη ενθουσιασμού του ΣΥΡΙΖΑ για την υποψηφιότητά του. Στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στις 11 Φεβρουαρίου, ο κ. Τσίπρας είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα ήταν χρήσιμη πολιτικά η στήριξη του υποψήφιου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπενουά Αμόν από τη γαλλική Αριστερά. Την ίδια περίοδο υπήρχε έντονη διεργασία στη Γαλλία για μια κοινή υποψηφιότητα Αριστεράς-Σοσιαλιστών. Ο πρωθυπουργός είχε πει χαρακτηριστικά: «Και να επισημάνουμε, τέλος, και σε σχέση με τις εξελίξεις στη Γαλλία, ότι η ανοιχτή εκλογική διαδικασία που οργάνωσε το Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα ανέδειξε μια έκπληξη, έναν αριστερό υποψήφιο για την Προεδρία. Και ότι η συνεργασία ανάμεσα στους Σοσιαλιστές και την Αριστερά σ’ αυτή την κρίσιμη χώρα θα μπορούσε –και εδώ είναι και η ευθύνη της Αριστεράς, που πρέπει να ξεκαθαρίσει αν αναλαμβάνει την ευθύνη της διακυβέρνησης στα δύσκολα ή αρέσκεται με την καταγγελία- θα μπορούσε, λοιπόν, να δημιουργήσει μια ακόμα μεγαλύτερη δυναμική σε μια τέτοια πιθανή εξέλιξη.»

Στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου ipsos ο κ. Μελανσόν παίρνει 19% ενώ ο κ. Αμόν 8%. Στην ίδια δημοσκόπηση προηγείται ο κεντρώος Μακρόν με 23%. Ακολουθούν η ακροδεξιά Λε Πεν με 22,5% και ο συντηρητικός Φιγιόν με 19,5%.

Αντιφατικά αισθήματα

Απέναντι στη δημοσκοπική άνοδο του Ζαν Λυκ Μελανσόν τα αισθήματα της Κουμουνδούρου είναι μάλλον αντιφατικά. Από τη μια μεριά, η ενδεχόμενη επιτυχία του κ.Μελανσόν θα ενισχύσει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι θέσεις Μελανσόν είναι πολύ κοντά στις αντίστοιχες του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο το 2015. Πρόκειται για μια πλήρη απόρριψη της λιτότητας που επιβάλλει το Βερολίνο. Από την άλλη, ο κ. Μελανσόν ασκεί έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, φτάνοντας στο σημείο να τον χρησιμοποιεί ως παράδειγμα προς αποφυγή.

Κύκλοι της Κουμουνδούρου υπογραμμίζουν «τις αδελφικές σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Το ΚΚΓ υποστηρίζει την υποψηφιότητα Μελανσόν. Κατά συνέπεια, την στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά πέρα από αυτό, ένα καλό αποτέλεσμα του Μελανσόν θα ενισχύσει τις δυνάμεις που αντιστέκονται στη λιτότητα σε όλη την Ευρώπη. Ας μην ξεχνάμε επίσης το Κόμμα της Αριστεράς του Ζαν Λυκ Μελανσόν συμμετέχει μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς.»

Πιο εύγλωττη είναι η ανάρτηση στο Facebook του Γιάννη Μπουρνού, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνου Διεθνών Σχέσεων του κόμματος: «Από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας στη Γαλλία και μετά την επικράτηση του Αμόν στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, υποστήριξα με θέρμη τις πρωτοβουλίες του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος για μια κοινή προεδρική υποψηφιότητα της Αριστεράς. Τα πράγματα έκτοτε κύλησαν αλλιώς και ραγδαία. Αυτή τη στιγμή, και μπροστά στην ισχυρή πιθανότητα ενός διδύμου Μακρόν-Λεπέν στο β’ γύρο, αλλά και την πρωτοφανή δημοσκοπική επίδοση του Μελανσόν, ο Αμόν έχει ιστορικό χρέος να αποσυρθεί υπέρ του Μελανσόν, χωρίς επεξηγήσεις και αστερίσκους. Όσο για τις διαφορές μας, ως ΣΥΡΙΖΑ, με το Μελανσόν, δεν θα τις λύσουμε τώρα. Το μόνο που μας ενδιαφέρει τώρα είναι να γίνει οτιδήποτε δυνατόν για να διεκδικήσει το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς την ηγεσία της 2ης μεγαλύτερης χώρας της Ε.Ε.»


σχετικα αρθρα