Το «deal» Βερολίνου – ΔΝΤ αναφορικά με τα σκληρά μέτρα λιτότητας που θα πρέπει να προνομοθετήσει η κυβέρνηση ώστε το Ταμείο να παραμείνει στο πρόγραμμα, φαίνεται πως ήταν το εύκολο κομμάτι της διαπραγμάτευσης των «ισχυρών». Και αυτό γιατί όσο πλησιάζει η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ όπου θα συζητηθεί το ζήτημα – ταμπού για τη Γερμανία αλλά και «κόκκινη» γραμμή του Ταμείου, οι αβρότητες δίνουν τη θέση τους στις… σπόντες και τις αιχμές. Τις τελευταίες ώρες λοιπόν βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πινγκ – πονγκ μεταξύ των δύο πλευρών με αβέβαιη κατάληξη.

Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να ερμηνευθεί και η τοποθέτηση – έκπληξη του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπέρ της Αθήνας, και… κατά του ΔΝΤ. «Ατυχώς για το [Ταμείο] τα τελευταία δύο χρόνια οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστικές. Οι οικονομολόγοι κάποιες φορές πρέπει να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε μιλώντας σε εκδήλωση. Μία δήλωση η οποία για πολλούς αποτελεί σαφές μήνυμα προς τον μέχρι πρότινος σύμμαχό του στις απαιτήσεις από τις ελληνικές κυβερνήσεις για λιτότητα, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν. Ας μην ξεχνάμε πως το ΔΝΤ χθες αναθεώρησε τον στόχο του για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 στο 3,3% του ΑΕΠ ενώ μέχρι πρότινος εκτιμούσε πως αυτό θα ανέλθει μόλις στο 0,1%.

Η… επίθεση φιλίας του Σόιμπλε βεβαίως έχει λογικότατη εξήγηση. Και αυτή δεν είναι άλλη από τις συζητήσεις για το χρέος, καθώς ενώ το ΔΝΤ επιμένει σε χαμηλότερες προβλέψεις για τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας μετά το τέλος του προγράμματος, στην ουσία αυξάνει την πίεση για δραστικότερα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης χρέους, γεγονός που φυσικά αποτελεί θέμα – ταμπού για τους Ευρωπαίους, ιδίως για τη Γερμανία και τον υπουργό Οικονομικών.

Και αυτή τη στάση του ΔΝΤ, επιβεβαίωσε λίγο πριν τον Σόιμπλε η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία επέμεινε στην πάγια γραμμή του Ταμείου, ότι δηλαδή χρειάζονται μικρότεροι στόχοι για πλεονάσματα από το 2018 και έπειτα, άρα και μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, «τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα αποφασιστούν θα πρέπει να είναι πιο λογικά, διότι αυτά θα καθορίσουν το μέγεθος της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που απαιτείται, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο». Η διευθύντρια του Ταμείου, δεν παρέλειψε όμως να υπενθυμίσει πως ακόμα είναι ανοιχτά τα θέματα – κλειδιά του φορολογικού και του ασφαλιστικού.

Στη γραμμή του Σόιμπλε ωστόσο ήταν και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος επεσήμανε πως η Ελλάδα δανείζεται με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους από τον Μηχανισμό, άρα η ελάφρυνση που θα χρειαστεί δεν είναι τόσο σημαντική. «Το 50% του χρέους που έχουμε στα ταμεία μας είναι ελληνικό, με επιτόκιο μόλις 1%. Ως εκ τούτου η Ελλάδα εξοικονομεί από τον προϋπολογισμό της ετησίως το ποσό των 10 δισ. ευρώ, δηλαδή το 6% του ΑΕΠ της.(…)  Ως εκ τούτου αυτοί που ρωτούν πότε θα υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα μάλλον δεν έχουν κοιτάξει καλά τους αριθμούς. Δίνουμε δώρο 6% του ΑΕΠ της στην Ελλάδα κάθε χρόνο», υπογράμμισε. Κατά τα άλλα ανακοίνωσε πως τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα την προσεχή Δευτέρα ή Τρίτη.

Κατά τα άλλα, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση ότι θα πρέπει να υπάρξει τεχνική συμφωνία μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης και κατόπιν να ολοκληρωθεί η β' αξιολόγηση και να υπάρξει εκταμίευση της δόσης. Όλα αυτά, κατά τον κ. Μοσκοβισί, είναι εφικτό να επιτευχθούν έως τα τέλη Μαΐου.

Με άλλα λόγια οι διεργασίες στην αμερικανική πρωτεύουσα για το ελληνικό ζήτημα βαίνουν προς την κορύφωσή τους. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διεξαχθεί η μητέρα των μαχών, δηλαδή η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, με το οικονομικό επιτελείο που βρίσκεται ήδη στην Ουάσινγκτον να ετοιμάζεται για σκληρές διαπραγματεύσεις.