Την σκληρή πραγματικότητα που διέπει τη μεταναστευτική πολιτικής της χώρας και τα προβλήματα που αυτή συνεπάγεται για την εξυπηρέτηση του προσφυγικού κύματος, ανέλυσε για ακόμα μια φορά στη Βουλή, ο Γιάννης Μουζάλας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο αρμόδιος υπουργός τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση των αιτημάτων για άσυλο βάσει του πληθυσμού της και τέταρτη βάσει του καθαρού αριθμού των αιτήσεων (!). Μάλιστα όπως διευκρίνισε μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί συνολικά 56.000 αιτήσεις σε απόλυτους αριθμούς, ενώ έχουν φύγει από τη χώρα περί τους 25.000 πρόσφυγες (12.000 μετεγκαταστάσεις και 6.500 επανενώσεις οικογενειών).

Πάντως ο κ. Μουζάλας αναγνώρισε πως η χώρα αντιμετωπίζει το φαινόμενο της κατάχρησης του ασύλου και το κίνδυνο του να πρέπει να επιταχύνει τους ρυθμούς εξέτασής του αλλά και να σεβαστεί τ’ ανθρώπινα δικαιώματα. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο υπουργός παραδέχθηκε (μετά από τόσους μήνες που βρίσκεται σε εξέλιξη η προσφυγική κρίση) πως οι ρυθμοί απόδοσης του ασύλου δεν είναι αυτοί που θα έπρεπε, υποσχόμενος γι’ ακόμα μια φορά πως…καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια για βελτίωση τους.