current views are: 7

21 Απριλίου 2017
Δημοσίευση14:46

Κυβέρνηση: Θα εφαρμόσουμε αντίμετρα – Αντιπολίτευση: Το πλεόνασμα ήταν αποτέλεσμα υπερφορολόγησης

Πολιτική σύγκρουση ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αφορμή τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,9% το 2016.

Δημοσίευση 14:46’

Πολιτική σύγκρουση ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αφορμή τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,9% το 2016.

Πολιτική σύγκρουση ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αφορμή τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,9% το 2016.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε πως «οι στόχοι που θέτει το πρόγραμμα για το 2017 και το 2018 είναι πλέον βέβαιο ότι θα πιαστούν, καθώς το αποτέλεσμα του 2016 είναι τέτοιο που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβητήσεων», «τα θετικά μέτρα που συμφωνήθηκαν και θα νομοθετηθούν σε λίγο καιρό για τα έτη 2019 και 2020 δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι θα εφαρμοστούν».

Απαντώντας, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως το πρωτογενές πλεόνασμα οφείλεται στην καταστροφή της πραγματικής οικονομίας. «Σε λίγες μέρες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ θα φέρει στη Βουλή τις περικοπές των συντάξεων για πάνω από 1.000.000 Έλληνες και τη μείωση του αφορολόγητου, που πλήττει όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους και τη μεσαία τάξη», συνέχισε ο κ. Κικίλιας κα προσέθεσε: «Με αυτήν την κυβέρνηση η πορεία της χώρας είναι προδιαγεγραμμένη: Πραγματική οικονομία σε ασφυξία, Ελλάδα σε ύφεση, κοινωνία σε απόγνωση. Η χώρα χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση για να μπει σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης με γενναίες μειώσεις φόρων, περικοπές δαπανών και προσέλκυση επενδύσεων».

H πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά υποστήριξε πως το πρωτογενές πλεόνασμα δεν «είναι αποτέλεσμα μιας υγιούς προσπάθειας στην οικονομία, με ανάπτυξη, επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εξοντωτική υπερφορολόγηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Δεν συνδέεται με την καταπολέμηση της μεγάλης φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, όταν οι έλεγχοι το 2016 σημείωσαν ιστορικό χαμηλό».

Το ΚΚΕ κάνει λόγο για «ματωμένα πλεονάσματα περικοπών και φοροληστείας», ενώ καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι κρύβει πως «η πολιτική αυτή, όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά και θα ενταθεί με το νέο πακέτο μέτρων που ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση στη βουλή».

«Δεν μπορεί να πανηγυρίζει κανείς όταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών πλησιάζουν τα 100 δις ευρώ, οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία τα 18 δις ευρώ και τα κόκκινα δάνεια εκτοξεύονται στα 110 δις ευρώ» σημείωσε και συνέχισε:

«Με τέτοια προέλευση, δυστυχώς αυτές οι επιδόσεις δεν μπορούν να επαναληφθούν. Σε κάθε περίπτωση το κεντρικό ζητούμενο της χώρας είναι η ανάπτυξη που μεταξύ των άλλων καθιστά ρεαλιστικά και τα πρωτογενή πλεονάσματα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σε ανάρτησή του στο Twitter υπογράμμισε: «Ας μην πανηγυρίζει η κυβέρνηση για το πλεόνασμα 3,9%. Έχει πολύ δάκρυ μέσα. Πολλούς φόρους και πολλές στερήσεις»


σχετικα αρθρα