«Υπερφορολόγηση, εσωτερική στάση πληρωμών, μη-επαναλαμβανόμενα έσοδα, συμψηφισμοί και κατασχέσεις "έχτισαν" το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016» σημείωνε στο newpost.gr κορυφαίο στέλεχος του γαλάζιου οικονομικού επιτελείου και στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο ίδιος χαρακτήριζε το πλεόνασμα που ανακοινώθηκε «μη διατηρήσιμο».

Όπως υπενθύμιζε, τα φορολογικά μέτρα ήταν 5 φορές περισσότερα από όσα χρειάζονταν, ενώ μόνο το 2016 είχαμε περίπου 1,5 εκατ. κατασχέσεις σε πολίτες. «Ακόμη και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε "τρολάρει" την κυβέρνηση για τις "επιτυχημένες" προβλέψεις της....(ούτε μια δεν βρήκε στόχο)», έλεγε το ίδιο γαλάζιο στέλεχος. Στη ΝΔ αναρωτιούνται σχετικά με το τι κέρδισε η κυβέρνηση διαπραγματευόμενη επί ένα χρόνο.

Σημειώνουν ότι η χώρα είναι εγκλωβισμένη εξαιτίας των κυβερνητικών χειρισμών, καθώς έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, αν η διαπραγμάτευση δεν κλείσει -σενάριο που θεωρούν ότι έχει τις μικρότερες πιθανότητες - η Ελλάδα χρεοκοπεί. «Αλλά ακόμα και αν κλείσει τελικώς η χώρα θα σέρνεται», συμπληρώνουν. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βλέπουν ότι έρχεται με ευθύνη της κυβέρνησης ένα τέταρτο μνημόνιο από το παράθυρο, αφού τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις μετά το 2018 τις εκλαμβάνουν ως ένα τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης χωρίς μάλιστα να συνοδεύεται από χρήματα.

Θεωρούν μάλιστα επικίνδυνο το γεγονός ότι εξαιτίας της κυβερνητικής ολιγωρίας η συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα διεξάγεται πλέον μέσα στον κύκλο των ευρωπαϊκών εκλογών και το ότι ο κάθε ευρωπαίος αξιωματούχος έχει στο μυαλό τις κάλπες στη χώρα του όταν μιλάει για το χρέος. Την ίδια στιγμή στην ΝΔ επιχειρούν να ταυτίσουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Μαδούρο της Βενεζουέλας. Με αφορμή τα όσα γίνονται στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχουν ζητήσει τη σύγκλιση της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ενώ θυμίζουν και τις διθυραμβικές αναφορές στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τον Μαδούρο.