current views are: 7

22 Απριλίου 2017
Δημοσίευση19:15

Αχτσιόγλου: Αναχαιτίσαμε την περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας

Την αναχαίτιση περαιτέρω απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και τη νομοθέτηση για την επαναφορά από 1 Σεπτεμβρίου του 2018 των αρχών της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων

Δημοσίευση 19:15’

Την αναχαίτιση περαιτέρω απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και τη νομοθέτηση για την επαναφορά από 1 Σεπτεμβρίου του 2018 των αρχών της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων

Την αναχαίτιση περαιτέρω απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και τη νομοθέτηση για την επαναφορά από 1 Σεπτεμβρίου του 2018 των αρχών της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας (ΣΣΕ) αναφέρει, σε συνέντευξή της, ως τους δύο σημαντικούς στόχους που κατόρθωσε το Υπουργείο Εργασίας, η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου.

Όπως τόνισε ούτε το όριο των ομαδικών απολύσεων θα αυξηθεί, ούτε θα θεσμοθετηθεί η ανταπεργία. Σε συνέντευξή της στην Εφημερίδα των Συντακτών, τονίζει ότι οι δύο αυτές αρχές αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με την υπουργό η επαναφορά των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση των μισθών και των όρων εργασίας, αλλά και στον περιορισμό των ευέλικτων μορφών εργασίας.

«Η επαναφορά αυτή», υπογραμμίζει, «ούτε προβλεπόταν ούτε αυτονόητη ήταν».

Η κ. Αχτσιόγλου επισημαίνει ότι «όταν οι εκπρόσωποι της ελληνικής πλευράς υποστηρίζαμε την ανάγκη ευθυγράμμισης με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές στα εργασιακά, η απάντηση από την πλευρά του ΔΝΤ ήταν ότι η βέλτιστη πρακτική των εργασιακών σχέσεων στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι η Ελλάδα. Στη δύναμη των επιχειρημάτων που παραθέτουμε αντιμετωπίζουμε συχνά ως απάντηση το επιχείρημα της δύναμης».

Χαρακτηρίζει «βαθιά υποκριτική» τη στάση αυτών που δήθεν λυπούνται για την κατάσταση στην αγορά εργασίας «την ίδια στιγμή που υπερασπίζονται το πλαίσιο που την αποδιάρθρωσε».

Αναφέρει ότι η συμφωνία επιτρέπει να προσδιοριστούν για πρώτη φορά θετικά μέτρα, που ενισχύουν σημαντικά το κοινωνικό κράτος, στηρίζουν τη νέα γενιά, δημιουργούν θέσεις εργασίας, υποστηρίζουν την οικογένεια.

«Μεταξύ άλλων», τονίζει, «θα θεσμοθετήσουμε την επιδότηση ενοικίου για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, το ενισχυμένο επίδομα για το πρώτο και δεύτερο παιδί, τη δωρεάν πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, τη μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα τους συνταξιούχους κλπ. Μέτρα που θα ενισχύσουν τον κορμό της ελληνικής κοινωνίας και δεν θα αποτελούν απλώς ένα δίχτυ προστασίας από τη φτώχεια».

Επιπλέον, η κ. Αχτσιόγλου σημειώνει ότι τα έσοδα του ΕΦΚΑ το πρώτο τρίμηνο του 2017, με πραγματικό πλεόνασμα που υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ, «μάς επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για την ομαλή πορεία του ασφαλιστικού συστήματος».


σχετικα αρθρα