current views are: 12

25 Απριλίου 2017
Δημοσίευση15:12

Τραμπ για Ελλάδα: Βρίσκονται σε τόσο άθλια κατάσταση εκεί, είναι φρικτό

Δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου σε δημοσιογράφους

Δημοσίευση 15:12’

Δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου σε δημοσιογράφους

Πριν περάσουν 24 ώρες από τη λήξη της τετραήμερης συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα το βράδυ στο Newsmax ότι θα αποκαλύψει σύντομα την πολιτική του όσον αφορά το Ταμείο.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Newsmax, αν και ο πρόεδρος δεν πρόσφερε λεπτομέρειες, έστειλε σήμα – με το να αποκαλύψει νωρίτερα αντί αργότερα τις προθέσεις του για το Ταμείο – ότι πιθανότατα θα ταχθεί υπέρ της διατήρησης της υφιστάμενης οικονομικής στήριξης των ΗΠΑ προς το ΔΝΤ.

«Θα έχουμε κάτι για το ΔΝΤ σε λίγες ημέρες» ανέφερε ο κ. Τραμπ στον Tζον Γκίζι του πρακτορείου Newsmax, κάτι που όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι γνώριζε τα ερωτήματα για το ποια θα είναι η πολιτική του μεγαλύτερου μετόχου του Ταμείου υπό την ηγεσία του.

Ο πρόεδρος έκανε τις παραπάνω δηλώσεις κατά τη διάρκεια συνάντησης κεκλεισμένων των θυρών με συντηρητικούς δημοσιογράφους στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με το Newsmax, ο κ. Τραμπ έδειξε συμπάθεια για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα. «Η Ελλάδα!» ανέφερε ο κ. Τραμπ. «Βρίσκονται σε τόσο άθλια κατάσταση εκεί. Είναι φρικτό» σημείωσε.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου έγιναν ένα μήνα μετά την τοποθέτηση του Ντέιβιντ Μάλπας στο υπουργείο Οικονομικών, ο οποίος είναι επικριτής του ΔΝΤ. Στη συνέχεια επέλεξε έναν ακόμα επικριτή του Ταμείου, τον Άνταμ Λέρικ, ως αναπληρωτή του Μάλπας.

Άλλωστε σε συνέντευξή του πριν μια εβδομάδα, στους Financial Times, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, διέψευσε τις εκτιμήσεις περί πιθανού αμερικανικού βέτο στην περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας από το Ταμείο.

Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν για κάποιους στην κυβέρνηση ένα τέτοιο βέτο αποτελούσε κρυφή ελπίδα προκειμένου να απαλλαγούν από τις πιέσεις του Ταμείου για σκληρά μέτρα.

Παρότι χαρακτήρισε το ελληνικό ζήτημα –όπως και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο παρελθόν– «κυρίως ευρωπαϊκό θέμα», ο κ. Μνούτσιν πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ενθαρρύνουν το ΔΝΤ να συζητήσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο ίδιος εξήγησε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν το ελληνικό ζήτημα σημαντικό για την παγκόσμια οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Εξέφρασε, μάλιστα, την ελπίδα ότι θα υπάρξει λύση στο προσεχές μέλλον.

Όπως σχολίασαν και οι Financial Times, οι δηλώσεις αυτές δεν δείχνουν ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να θέσουν εμπόδια σε μια πιθανή συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Όλα συγκλίνουν λοιπόν πως το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα και μάλιστα με την σημερινή του βασική θέση και όχι ως τεχνικός σύμβουλος όπως είχε ακουστεί παλιότερα. 


σχετικα αρθρα