current views are: 7

25 Απριλίου 2017
Δημοσίευση15:06

«Ναι» της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στις πρωτοβουλίες για έκτακτο συνέδριο

Στην αναμενόμενη όσο και επιτακτική κίνηση της ομόφωνης έγκρισης της πρωτοβουλίας της Φώφης Γεννηματά για διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου με ταυτόχρονο έμμεσο «ξήλωμα» του γραμματέα του κόμματος προχώρησε η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Δημοσίευση 15:06’

Στην αναμενόμενη όσο και επιτακτική κίνηση της ομόφωνης έγκρισης της πρωτοβουλίας της Φώφης Γεννηματά για διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου με ταυτόχρονο έμμεσο «ξήλωμα» του γραμματέα του κόμματος προχώρησε η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Στην αναμενόμενη όσο και επιτακτική κίνηση της ομόφωνης έγκρισης της πρωτοβουλίας της Φώφης Γεννηματά για διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου με ταυτόχρονο έμμεσο «ξήλωμα» του γραμματέα του κόμματος προχώρησε η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Σε σύσκεψη που συμμετείχαν όλοι οι βουλευτές (απουσίαζε ο Βαγγέλης Βενιζέλος που βρίσκεται στο εξωτερικό) συμφωνήθηκαν να ακολουθηθούν τα βήματα έτσι ακριβώς όπως τα είχε νωρίτερα περιγράψει η πρόεδρος: έκτακτο συνέδριο του κόμματος που θα ξεκαθαρίσει τη κατάσταση, το οποίο αναμένεται να διεξαχθεί το προσεχές Φθινόπωρο. Νωρίτερα, περί τα τέλη του Ιουνίου θα διεξαχθεί το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και εφόσον και τα δύο αυτά εγχειρήματα στεφθούν με επιτυχία θα προχωρήσει η δημιουργία ενδεχομένως ενός νέου πολιτικού φορέα.

Σε κάθε περίπτωση μετά το πέρας της κλειστής συνεδρίασης, οι βουλευτές ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, αποχώρησαν από την αίθουσα έχοντας ως μόνιμη επωδό την ανάγκη της ενότητας και ομόφωνης (όπως μάλιστα οι ίδιοι έλεγαν στάσης). « Δεν μπορεί καμία Κεντρική Επιτροπή ή άλλο όργανο να αποφασίσει για το τέλος του ΠΑΣΟΚ! Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο ένα συνέδριο», έλεγε με νόημα αναφερόμενος στα γεγονότα του Σαββάτου βουλευτής, με συνάδελφό του να προσθέτει: «ούτε μια μειοψηφία που κανείς δεν ξέρει πόση ήταν, να αποφασίζει για το τι θα κάνουμε».

Ωστόσο οι παραπάνω δηλώσεις δε σημαίνει πως στη ΚΟ δεν υπήρχαν μέλη που να υποστήριξαν πιο μετριοπαθείς στάσεις. Από το «προβοκατόρικες ενέργειες» που ακούστηκε κάποια στιγμή στην αίθουσα ως το «να μην φτάσομε στα άκρα, δεν χρειάζονται διαγραφές, ούτε υπάρχει δούρειος ίππος», προκύπτει μια απόσταση που στη ΚΟ του ΠΑΣΟΚ έχουν μάθει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να τη διανύουν…

Τι δήλωσε η Γεννηματά

Κατά την τοποθέτησή της η Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε στα όσα έγιναν τις προηγούμενες ημέρες στην Κεντρική Επιτροπή, τα οποία, όπως τόνισε «δημιούργησαν προβληματισμό στo ευρύτερο ακροατήριο που απωθείται από εσωκομματικές διενέξεις. Κανένας μηχανισμός ακόμα και αν φορά προβιά του “νέου” δεν μπορεί να κρύψει ότι χαρακτηρίζεται από παλιές καταδικασμένες αντιλήψεις και πρακτικές».

Ενώ άφησε αιχμές για τους διαφωνούντες με τις διαδικασίες. «Όσοι δεν έχουν δύναμη επιχειρημάτων κρύβονται πίσω από θλιβερές τακτικές μηχανισμών. Η βάση μας θεωρεί ως ηθικά και πολιτικά απαράδεκτο την ώρα που η παράταξη σηκώνει και πάλι κεφάλι, κάποιοι να υπονομεύουν αυτή την πορεία. Άλλο η διαφωνία, άλλο η ανοιχτή υπονόμευση σε ό,τι δεν ελέγχεται ή δεν εξυπηρετεί προσωπικούς στόχους και αυτό να παρουσιάζεται ως δήθεν νέο. Είναι θλιβερό να βλέπουμε στελέχη τη μια στιγμή να κόπτονται για τα σύμβολα και την ιστορία και σε μια νύχτα να επιδιώκουν τη διάλυση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο ζήτημα του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είχε αναφερθεί στην εκπομπή «Ακραίως» με τους Τάκη Χατζή και Γιώργο Παπαχρήστο στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής της παράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου: «Θα προχωρήσουμε σε προγραμματικό συνέδριο, μάλλον τον Ιούνιο. Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη υπάρχουν μόνο αιρετοί. Αυτό έχει να κάνει με τον χαρακτήρα του συνεδρίου που είναι μόνο πολιτικών θέσεων».

Την ίδια ώρα, ο Στέφανος Ξεκαλάκης, πρώην πλέον γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, απάντησε στην καρατόμησή του. Σε συνέντευξή του στον 9.84 ο κ. Ξεκαλάκης τόνισε με αιχμηρό τρόπο ότι «Είμαι γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, όχι της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και αυτό τον ρόλο τον τιμώ, διότι μπορώ να κοιτάζω στα μάτια από την πρόεδρο μέχρι το τελευταίο μέλος μας, με τη δουλειά που έχω κάνει»

Αλλά και σε νέα του δήλωση, ο κ. Ξεκαλάκης επέμεινε στα όσα είπε. «Συμφωνώ και επικροτώ την απόφαση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου» για να προσθέσει αμέσως μετά: «Λέω «ναι» σε ένα συνέδριο δημοκρατικό, διαφανές και ανοιχτό στην κοινωνία, όπου ΟΛΟΙ ΜΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΕΔΡΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ. Αλλά, «όχι» στην επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης».

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην σημερινή της συνεδρίαση  με ομόφωνη απόφαση της :

1)  στηρίζει και θα αγωνιστεί για την επιτυχία του πολιτικού και προγραμματικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του κεντρικού συντονιστικού συμβουλίου μετά την εισήγηση της επικεφαλής της  Φώφης  Γεννηματά

2)  συμφωνεί και θα υποστηρίξει την πρωτοβουλία και την απόφαση της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την διεξαγωγή έκτακτου ενωτικού συνεδρίου του κινήματος.

3)  Θα συνεχίσει να συμβάλει στην επεξεργασία και την εξειδίκευση των θέσεων και των προτάσεων της παράταξης για κρίσιμα θέματα που απασχολούν την Ελληνική Κοινωνία 


σχετικα αρθρα