current views are: 13

26 Απριλίου 2017
Δημοσίευση06:44

Ανησυχία για το αν θα τα βρουν Σόιμπλε και Τόμσεν για το χρέος – Το κακό σενάριο

Συνεχίζονται για δεύτερη μέρα οι συνομιλίες 

Δημοσίευση 06:44’

Συνεχίζονται για δεύτερη μέρα οι συνομιλίες 

Συνεχίζονται για δεύτερη μέρα στο οι συνομιλίες της κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών στο Hilton. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιδιώκει να ολοκληρώσει το συντομότερο τις διαπραγματεύσεις με τους Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM), ώστε να διαμορφωθεί η τεχνική συμφωνία μέχρι τις αρχές Μαΐου.

Στη συνέχεια, το Eurogroup της 22ης Μαΐου θα βάλει τη σφραγίδα της επικύρωσης στη συμφωνία. Η διαπραγματευτική ομάδα εμφανίζεται σίγουρη ότι η τεχνική συμφωνία θα επιτευχθεί εντός του χρονοδιαγράμματος.  Ωστόσο, η συνεχιζόμενη εκκρεμότητα με το χρέος δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στην κυβέρνηση.

Αν δεν επιτευχθεί η συμφωνία Γερμανίας – ΔΝΤ, καθίσταται πιθανό ένα σενάριο το οποίο οι κυβερνητικοί αξιωματούχου δεν θέλουν καν να το συζητήσουν.

Το καλό σενάριο

Το καλό σενάριο είναι ότι στις πρώτες μέρες του Μαΐου κλείνει η τεχνική συμφωνία. Στη συνέχεια, Γερμανία και ΔΝΤ βρίσκουν τη χρυσή τομή σε ό,τι αφορά τις μεσοπρόθεσμες ρυθμίσεις του ελληνικού χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία θέλει τη μικρότερη δυνατή ρύθμιση του χρέους και τη μεγαλύτερη δυνατή ασάφεια στην περιγραφή των μέτρων που θα ληφθούν. Αντιθέτως, το ΔΝΤ επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή ρύθμιση του χρέους και τη μικρότερη δυνατή ασάφεια στις διατυπώσεις.

Αφού συναφθεί και η συμφωνία για το χρέος, το της 22ης Μαΐου επικυρώνεται τυπικά το κλείσιμο της β αξιολόγησης. Έχοντας στα χέρια του τη ρύθμιση του χρέους, ο Μάριο Ντράγκι εντάσσει την Ελλάδα στο QE (Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης) στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στις 8 Ιουνίου. Ακολουθεί η εκταμίευση της δόσης των 7 δισ. για να πληρωθούν ένα ομόλογο 2 δισ. κι ένα 4 δισ. που λήγουν αντιστοίχως στις 17 και 20 Ιουλίου.

Μετά τη συμμετοχή στο QE η κυβέρνηση αναμένει τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, την αλματώδη αύξηση των ξένων επενδύσεων και την επιστροφή στην ανάπτυξη που μπορεί να φτάσει στο 2%.

Το κακό σενάριο

Τι θα συμβεί όμως αν δεν τα βρουν Τόμσεν και Σόιμπλε; Αν δηλαδή ο καθένας τραβήξει τόσο το σκοινί ώστε δεν καταστεί εφικτός ο συμβιβασμός για το ελληνικό χρέος; Σε αυτήν την περίπτωση, η κυβέρνηση (και μαζί της η χώρα) θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα σενάριο  το οποίο ξορκίζει το οικονομικό επιτελείο.

Αν λοιπόν δεν επιτευχθεί η συμφωνία για το χρέος, το ΔΝΤ είτε θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα ή θα αφήσει να κλείσει η αξιολόγηση βάζοντας «αστερίσκο», επιφυλασσόμενο για τις οριστικές αποφάσεις του. Είναι βέβαιο ότι ο Ευρωπαίοι δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και θα εκταμιεύσουν τη δόση προκειμένου να πληρωθούν τα ομόλογα που λήγουν τον Ιούλιο. Ωστόσο, αν και οι δανειακές ανάγκες της χώρας θα καλυφθούν, εντούτοις, δεν θα καταστεί δυνατή η συμμετοχή της Ελλάδας στο QE. Ο Μάριο Ντράγκι έχει καταστήσει σαφές ότι η βιωσιμότητα του χρέος αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο QE .

Επομένως, χωρίς συμφωνία για το χρέος, δεν θα υπάρξει απόφαση για το QE. Και χωρίς QE, δεν θα υπάρξει σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, αύξηση των ξένων επενδύσεων και ανάπτυξη 2%. Δηλαδή δεν σημειώνεται χρεοκοπία, αλλά η οικονομία παραμένει στην εντατική χωρίς την παραμικρή προοπτική.

Η ερώτηση λοιπόν του ενός εκατομμυρίου ευρώ (ή δραχμών) είναι τι ακριβώς έχουν στο μυαλό τους οι κκ Σόιμπλε και Τόμσεν…


σχετικα αρθρα