ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυγενάκης: Εισφορές «βόμβα» στον ΕΦΚΑ για συνταξιούχους αγρότες

του Σταύρου Μαρίνη - Δημοσίευση 26 Απριλίου 2017, 16:16 / Ανανεώθηκε 26 Απριλίου 2017, 16:50
Αυγενάκης: Εισφορές «βόμβα» στον ΕΦΚΑ για συνταξιούχους αγρότες
Facebook Twitter Whatsapp

Στις υψηλές εισφορές στον ΕΦΚΑ για τους συνταξιούχους ετεροεπαγγελματίες αγρότες, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ - Βουλευτής Ηρακλείου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στις υψηλές εισφορές στον ΕΦΚΑ για τους συνταξιούχους ετεροεπαγγελματίες αγρότες, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ  Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Έφη Αχτσιόγλου και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι:

«Εισφορές – «βόμβα» των συνταξιούχων ετεροεπαγγελματιών αγροτών στον ΕΦΚΑ φαίνεται ότι σχεδιάζει η Κυβέρνηση σε δεύτερη εγκύκλιο του αρμόδιου Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που βρίσκεται στα σκαριά. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, η εν λόγω εγκύκλιος θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, την επιβολή εισφορών στον ΕΦΚΑ για τους συνταξιούχους που από 1/1/2017 αποκτούν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα. Δηλαδή, οι 150.000 και πλέον συνταξιούχοι ετεροεπαγγελματίες αγρότες που ενεργοποιούν δικαιώματα θα βιώσουν δύο περαιτέρω επιβαρύνσεις: και την επιβολή εισφορών υπέρ του ΕΦΚΑ και την υπό όρους ποινή μείωσης της κύριας και επικουρικής τους σύνταξης κατά 60%, σε εφαρμογή του Ν.4387/2016. Μάλιστα, οι εισφορές στον ΕΦΚΑ είναι πιθανό να επιβάλλονται και στους κατ’ επάγγελμα αγρότες, εφόσον μετά τη συνταξιοδότησή τους συνεχίζουν την αγροτική ενασχόληση και αποκτούν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα.

Η Κυβέρνηση, προσπαθώντας να «χρυσώσει το χάπι», ισχυρίζεται ότι οι εισφορές αυτές θα προσμετρηθούν για να βελτιώσουν τη σύνταξη. Το ποσοστό όμως είναι πολύ μικρό, μόλις 0,075% της ετήσιας εισφοράς τους θα επιστρέφεται στη σύνταξη! 

Και όλα αυτά, ενώ αδιευκρίνιστα παραμένουν ακόμη τα θέματα των συντάξεων, των επιδοτήσεων, των μεταβιβάσεων δικαιωμάτων των αγροτών που καλούνται, με βάση τον Νόμο Κατρούγκαλου, να επιλέξουν είτε να παραμείνουν αγρότες με τη σύνταξη κατά 60% ψαλιδισμένη λόγω του ασφαλιστικού νόμου είτε να μεταβιβάσουν την αγροτική τους περιουσία εκχωρώντας τα δικαιώματα της ενιαίας ενίσχυσης, βάσει των οποίων λαμβάνουν τις επιδοτήσεις, κινδυνεύοντας ακόμα και να χάσουν την περιουσία τους.

Είναι απορίας άξιο γιατί οι με αριθ. πρωτ. 4208/16.03.2017 και 2684/18-1-2017 σχετικές Ερωτήσεις μου δεν έχουν ακόμα απαντηθεί από τους αρμόδιους Υπουργούς!». 

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα: 

«1. Προτίθεται η Κυβέρνηση να επιβαρύνει τους συνταξιούχους ετεροεπαγγελματίες αγρότες με εισφορές-«βόμβα» στον ΕΦΚΑ; Αν ναι, ποιο είναι το ποσό αυτής της επιβάρυνσης; Τι θα ισχύσει για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες;
2. Ποια τα δημοσιονομικά οφέλη από μια τέτοια επιβάρυνση;
3. Σκοπεύει η Κυβέρνηση να τροποποιήσει το υπάρχον πλαίσιο και να λάβει μέτρα που, επιτέλους, θα προστατεύουν τους συνταξιούχους αγρότες;
».