current views are: 8

26 Απριλίου 2017
Δημοσίευση13:46

Τα μέτρα θα ψηφιστούν ανεξαρτήτως της συμφωνίας για το χρέος – Υπό αίρεση η εφαρμογή τους – Εντείνεται η ανησυχία για το QE

Το μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους δανειστές

Δημοσίευση 13:46’

Το μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους δανειστές

«Τα μέτρα που θα συμφωνηθούν με τους δανειστές στο πλαίσιο της β’ Αξιολόγησης, θα ψηφιστούν από τη Βουλή, ανεξαρτήτως αν έχει επιτευχθεί συμφωνία ΔΝΤ-Γερμανίας για το χρέος», δήλωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας

Στη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου και τον ANT1, ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει τα (ψηφισμένα) μέτρα αν δεν πάρει τη ρύθμιση του χρέους και τη λήξη της μνημονιακής επιτροπείας.

Η δήλωση αυτή του κ. Τσίπρα εντείνει την ανησυχία ότι μπορεί να μην υπάρξει συμφωνία για το χρέος. Σε μια τέτοια περίπτωση χάνεται το τρένο του QE (Προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης), κάτι που θα έχει οδυνηρές συνέπειες για την ελληνική οικονομία.

Μέτρα και αντισταθμιστικά

Στη χθεσινή συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι περικοπές και τα αντισταθμιστικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για τα δύο πρώτα έτη μετά τη λήξη του προγράμματος (2019-2020), είναι μηδενικού δημοσιονομικού αθροίσματος

Ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά: 

«Φέρνουμε μια συμφωνία η οποία έχει μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο. Όσα ευρώ είναι η επιβάρυνση άλλα τόσα ευρώ είναι και η ελάφρυνση που θα φέρει».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε επίσης ότι τα αντισταθμιστικά θα ενεργοποιηθούν μόνο εάν πιαστούν οι στόχοι του πλεονάσματος. Εξέφρασε, ακόμα, την πεποίθηση ότι οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν.

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι τα αντισταθμιστικά μέτρα δεν θα διοχετευτούν στα ίδια ακριβώς πρόσωπα που θα πληγούν από τις περικοπές: 

«Ένα ευρώ επιβαρύνουμε, ένα ευρώ ελαφρύνουμε. Αλλά όχι στον ίδιο άνθρωπο». 

Επίσης, παραδέχτηκε τον επώδυνο χαρακτήρα των μέτρων:

«Δεν θέλω να υπεκφύγω, γιατί παραδέχομαι εγώ πρώτος ότι για το συνταξιούχο δεν είναι ευχάριστο τούτο που συμβαίνει».

Ψήφιση, αλλά όχι εφαρμογή

Η μεγάλη είδηση που έδωσε χθες, ο κ. Τσίπρας ήταν ότι τα μέτρα που θα συμπεριληφθούν στην τεχνική συμφωνία (SLA) θα ψηφιστούν ανεξαρτήτως του αν έχει επιτευχθεί η συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ σχετικά με τις μεσοπρόθεσμες ρυθμίσεις του χρέους.

Η κυβέρνηση όμως δεν θα εφαρμόσει τα (ψηφισμένα) μέτρα, αν δεν κλείσει το ζήτημα του χρέους και δεν λήξει η μνημονιακή επιτροπεία. 

Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης από την απομαγνητοφώνηση της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού:

«ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, να τελειώσω το ερώτημά μου. Η ερώτηση είναι απλή: Θα τα ψηφίσετε χωρίς να υπάρχει λύση για το χρέος; Αυτή είναι η ερώτηση.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Προφανώς θα τα ψηφίσουμε για να πάρουμε τη λύση για το χρέος. Δεν την καταλαβαίνετε την απάντηση;

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και αν δεν την πάρετε; Στη συνέχεια, θέλετε να σας θυμίσω το 2012 τι μας έλεγε η κυβέρνηση Σαμαρά…

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μα, αυτή είναι η προϋπόθεση. Πολύ απλά, το έχω δηλώσει ευθαρσώς και δεν φοβάμαι να το ξαναπώ. Δεν θα εφαρμοστούν, κύριε Χατζηνικολάου αν δεν πάρουμε τη λύση για τον χρέος.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πώς θα γίνει αυτό, αφού θα τα έχετε ψηφίσει;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αλήθεια; Μία κυρίαρχη κυβέρνηση, δηλαδή δεν μπορεί να παίρνει πίσω κάτι το οποίο έχει ψηφίσει αν δεν τηρείται η συμφωνία; Ή θεωρείτε ότι δεν το έχω ξανακάνει;»

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος με τον οποίο επικοινώνησε σήμερα το Newpost επιβεβαίωσε ότι τα μέτρα θα ψηφιστούν έτσι κι αλλιώς.

Εντείνεται η ανησυχία για το QE

Η δήλωση του πρωθυπουργού ενέτεινε την ανησυχία ότι μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς συμφωνία για το χρέος. 

Σε αυτήν την περίπτωση, το ΔΝΤ είτε θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα είτε θα επιφυλαχτεί για τις τελικές αποφάσεις του, όπως είχε κάνει στην πρώτη αξιολόγηση.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι χωρίς τη ρύθμιση για το χρέος, δεν πρόκειται να ενταχθεί η Ελλάδα στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ΕΚΤ έχει καταστήσει σαφές ότι δέχεται στο QE μόνο χώρες με βιώσιμο χρέος.

Αν δεν επιτευχθεί η ένταξη στο QE, η ελληνική οικονομία θα μπει στη ζώνη του λυκόφωτος. Δηλαδή, ενώ δεν θα χρεοκοπήσει γιατί οι Ευρωπαίοι θα χορηγήσουν τη δόση του Ιουνίου, εντούτοις, δεν θα μπορέσει να «πιάσει» τους στόχους της ανάπτυξης για το 2017. 

Υπενθυμίζεται ότι οι μνημονιακές προβλέψεις για την ανάπτυξη και τα πλεονάσματα έχουν προϋπόθεση την ένταξη στο QE. Χωρίς την επίτευξη των στόχων, μπαίνουμε πια κανονικά στην τροχιά του τέταρτου Μνημονίου.


σχετικα αρθρα