current views are: 9

27 Απριλίου 2017
Δημοσίευση04:06

Αισιοδοξία για τεχνική συμφωνία πριν την 1η Μαΐου – «Πυρά» Βερολίνου κατά Τσίπρα

Συνεχίζονται οι συνομιλίες στο Hilton 

Δημοσίευση 04:06’

Συνεχίζονται οι συνομιλίες στο Hilton 

Συνεχίζονται σήμερα οι συνομιλίες κυβέρνησης – τεχνικών κλιμακίων στο Hilton, με τη συμμετοχή των κκ Τσακαλώτου, Χουλιαράκη και Αχτσιόγλου. Η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη ότι μπορεί να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία ακόμα και πριν την 1η Μαΐου. Ωστόσο, το Βερολίνο εξαπέλυσε πυρά χθες κατά του Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τη δήλωσή του ότι τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν αν δεν ρυθμιστεί το χρέος.

Σε ανώτερο επίπεδο

Χθες οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-δανειστών διεξήχθησαν σε επίπεδο τεχνοκρατών. Σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο, «οι τεχνοκράτες δούλεψαν σε πέντε διαφορετικές ομάδες με στόχο να προχωρήσουν τη διαπραγμάτευση όσο πιο πολύ γινόταν. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο.» Βάση της συζήτησης είναι το σχέδιο Μνημονίου 40 σελίδων που έχουν στείλει οι Ευρωπαίοι, καθώς και το αντίστοιχο (5 σελίδων) που έχει αποστείλει το ΔΝΤ.

Σήμερα αναμένεται ότι στις συνομιλίες θα συμμετάσχουν από ελληνικής πλευράς οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης κι Έφη Αχτσιόγλου. Από την πλευρά των δανειστών θα είναι οι Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Ντέλια Βελκουλέσκου (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), Φραντσέσκο Ντρούντι (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας-ESM).

Ο ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η τεχνική συμφωνία μπορεί και να κλείσει πριν την Πρωτομαγιά. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θεωρεί δεδομένο ότι θα υπάρξει συμφωνία τις πρώτες μέρες του Μαΐου.

Πυρά από το Βερολίνο

Εντωμεταξύ χθες το Βερολίνο έβαλε κατά του Αλέξη Τσίπρα. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Ντένις Κόλμπεργκ δήλωσε ότι: «Το πακέτο των μέτρων συγκεκριμενοποιείται αυτές τις ημέρες στις διαπραγματεύσεις που γίνονται στην Αθήνα με τους επικεφαλής των δανειστών και υπολογίζουμε πως θα εφαρμοστούν. Υπάρχει ένα σημείο στη συμφωνία του 2016 που αναφέρει πως μόνο όταν εφαρμοστούν όλα τα μέτρα και υλοποιηθεί με επιτυχία το σύνολο του τρέχοντος προγράμματος δηλαδή το 2018, το Eurogroup θα εξετάσει τα μέτρα για το ελληνικό χρέος, εφόσον κριθεί πως είναι αναγκαίο για να είναι βιώσιμο το χρέος.»

Η δήλωση του Γερμανού αξιωματούχου έρχεται ως απάντηση στην προειδοποίηση του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να εφαρμόσει τα μέτρα αν δεν πάρει τη ρύθμιση του χρέους. Ο πρωθυπουργός είχε πει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου: «Το έχω δηλώσει ευθαρσώς και δεν φοβάμαι να το ξαναπώ. Δεν θα εφαρμοστούν, κύριε Χατζηνικολάου αν δεν πάρουμε τη λύση για τον χρέος. Μια κυρίαρχη κυβέρνηση, δηλαδή δεν μπορεί να παίρνει πίσω κάτι το οποίο έχει ψηφίσει αν δεν τηρείται η συμφωνία; Ή θεωρείτε ότι δεν το έχω ξανακάνει;» Το Βερολίνο δηλαδή λέει το αντίστροφο. Ρύθμιση χρέους μπορεί να υπάρξει μόνο αν εφαρμοστούν τα μέτρα.


σχετικα αρθρα