current views are: 7

27 Απριλίου 2017
Δημοσίευση04:20

Τα «Ιερά» στηρίγματα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Από το 1833 που ανακηρύχθηκε το Αυτοκέφαλον της Εκκλησίας της Ελλάδος και απεκόπη ο «ομφάλιος λώρος» με το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Δημοσίευση 04:20’

Από το 1833 που ανακηρύχθηκε το Αυτοκέφαλον της Εκκλησίας της Ελλάδος και απεκόπη ο «ομφάλιος λώρος» με το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Από το 1833 που ανακηρύχθηκε το Αυτοκέφαλον της Εκκλησίας της Ελλάδος και απεκόπη ο «ομφάλιος λώρος» με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όλοι όσοι κάθησαν στον αρχιεπισκοπικό θρόνο αλλά και η πλειονότητα των ανώτερων κληρικών, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο, έπαιξαν ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Η πνευματική δύναμη της εκκλησίας είναι τεράστια και λαμβάνονταν πάντα υπόψη από τους πολιτικούς, αν και οι επεμβάσεις της Πολιτείας στα εκκλησιαστικά πράγματα ήταν και είναι συχνές.

Η άνοδος της «πρώτης φορά αριστερά» στην εξουσία, δημιούργησε νέα δεδομένα στη σχέση κράτους – Εκκλησίας, καθώς οι ιδεοληψίες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ τη μετακινούσαν συνεχώς μεταξύ προσέγγισης και ρήξης, ανάλογα με το ποιος μιλούσε και τι σκοπούς είχε. Αυτές οι παλινωδίες γκρέμισαν κάθε πιθανότητα να υπάρξει μια ξεκάθαρη σχέση μεταξύ της σημερινής κυβέρνησης με τον πνευματικό θεσμό της χώρας, με αποτέλεσμα ο δρόμος για τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι ανοικτός προς αυτή την κατεύθυνση.

Η πρόσφατη επίσκεψή του στο φιλανθρωπικό Οργανισμό της Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή», επισφράγισε τις ήδη καλές σχέσεις που είχε ο ίδιος με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Οι δυο άντρες έχουν συναντηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν και μάλιστα το περασμένο καλοκαίρι ο κ. Μητσοτάκης με τη σύζυγό του είχαν επισκεφθεί τον κ. Ιερώνυμο στο ησυχαστήριό του στο μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων στη Ζάλτσα Βοιωτίας. Επίσης, μόλις πριν ενάμιση μήνα, στις 14 Μαρτίου, το ζεύγος Μητσοτάκη ήταν καλεσμένο σε δείπνο που παρατέθηκε προς τιμήν του στην έδρα της Αρχιεπισκοπής στην Αθήνα.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει άριστες σχέσεις και με τον Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, ο οποίος ήταν μία από τις πρώτες συναντήσεις που είχε όταν εκλέχθηκε πρόεδρος της ΝΔ και αναμένεται να παίξει ρόλο στα εκκλησιαστικά πράγματα, αλλά και με τον εκπρόσωπο Τύπου του Αρχιεπισκόπου Χάρη Κονιδάρη , με τον οποίο είναι συναπόφοιτοι από το Κολλέγιο Αθηνών και από το Χάρβαρντ.  Άριστες σχέσεις με την Αρχιεπισκοπή διατηρούν και ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του κ. Μητσοτάκη Μιχάλης Μπεκίρης αλλά και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου Μακάριος Λαζαρίδης.

Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του προέδρου της ΝΔ, τα όσα ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην «Αποστολή», εκτός από την έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου και της προσφοράς της Εκκλησίας, αποτυπώνουν και το πλαίσιο των σχέσεων που θέλει να οικοδομήσει με όλους τους θεσμικούς φορείς και κυρίως με τους Έλληνες πολίτες. «Ένα πλαίσιο που ορίζεται από τις έννοιες της ειλικρίνειας, της εντιμότητας και του αμοιβαίου σεβασμού», έλεγε ο ίδιος στο Newpost.gr.

Στον αντίποδα, σημείωναν από τη ΝΔ, υπάρχει ο κ. Τσίπρας. «Ο οποίος τη μια επιτίθεται στην Εκκλησία και την άλλη καρατομεί υπουργούς για χάρη της. Τη μια παριστάνει τον άθεο και την άλλη εκκλησιάζεται. Ο Κυριάκος είναι το ακριβώς αντίθετο είδος πολιτικού, Δεν θα σε «γλείψει», αλλά και δεν θα σε κοροϊδέψει» τόνιζε ο ίδιος στενός συνεργάτης του. 


σχετικα αρθρα