current views are: 12

27 Απριλίου 2017
Δημοσίευση17:27

Επεισοδιακή εξέλιξη: Ονομαστική μετ’ εμποδίων στην τροπολογία για λαθρεμπόριο

Οργισμένες αντιδράσεις, αντεγκλήσεις και απειλές προκάλεσε στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής η απόφαση του υπουργού Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου να κάνει δεκτή τη βουλευτική τροπολογία για το λαθρεμπόριο.

Δημοσίευση 17:27’

Οργισμένες αντιδράσεις, αντεγκλήσεις και απειλές προκάλεσε στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής η απόφαση του υπουργού Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου να κάνει δεκτή τη βουλευτική τροπολογία για το λαθρεμπόριο.

Την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας όχι μόνο επί της επίμαχης βουλευτικής τροπολογίας για το λαθρεμπόριο αλλά για το σύνολο του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, αποφάσισε τελικά η Ολομέλεια της Βουλής μετά την κατάθεση τριών ξεχωριστών σχετικών αιτημάτων!

Για να συμβεί ωστόσο αυτό χρειάστηκε να διεξαχθεί άλλο ένα θέατρο του παραλόγου καθώς το Σώμα ανέμενε για ώρα προκειμένου να συλλεχθούν οι αναγκαίες υπογραφές και να κατατεθεί και επίσημα το αίτημα. Ο λόγος της καθυστέρησης ήταν η απουσία των βουλευτών, καθώς οι περισσότεροι είχαν ήδη αποχωρήσει από το κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, την αρχή έκανε ο κ.ε. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος που απείλησε το προεδρείο πως αν δεν επιτρέψει να κατατεθεί η ονομαστική το κόμμα του θα αποχωρήσει από τη ψηφοφορία. Στη συνέχεια επικράτησε ένταση μεταξύ του προεδρεύοντα Γ. Βαρεμένου και του Κ.Ε. της ΝΔ, Νίκου Δένδια λόγω της αρχικής απόπειρας του πρώτου να εκκινήσει τη διαδικασία της ψηφοφορίας. « Μη μου κουνάμε έτσι το χέρι, να το κάνετε στο σχολείο στους μαθητές σας», είπε σε έντονο ύφος ο κ. Δένδιας για να λάβει την απάντηση: « δε θα μου πείτε τον τρόπο που θα απευθύνομαι στην Ολομέλεια. Λειτουργώ με σεβασμό στο Σώμα. Λείπατε από την αίθουσα».

 «Έλειπα γιατί έπρεπε να συνεννοηθώ για την ονομαστική! Σας ρωτάμε εδώ και ώρες αν θα κάνετε αποδεκτή τη τροπολογία και δε μας λέτε! Αν δεν είναι αυτό μεθόδευση τότε τι είναι», αντίτεινε ο ΚΕ της ΝΔ.

Τελικά μετά από πολύ ώρα και ένα απίστευτο αλαλούμ κατατέθηκαν τρία ξεχωριστά αιτήματα από τον ΣΥΡΙΖΑ (για το σύνολο του νομοσχεδίου!!!), τη ΝΔ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Η δε ψηφοφορία θα διεξαχθεί το πρωί της Παρασκευής πριν από τη διαδικασία των επικαίρων ερωτήσεων.

 Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Κρεμαστινός ο οποίος ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για τις διαμαρτυρίες αναφορικά με τον τρόπο λήξης της αποψινής συνεδρίασης της Ολομέλειας δήλωσε ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, μετά την ολοκλήρωση μιας συνεδρίασης, ο προεδρεύων ερωτά το Σώμα εάν με ομοφωνία, όλων των πτερύγων, δέχεται να λυθεί η συνεδρίαση.

Ο κ. Κρεμαστινός ανέφερε ότι στην αποψινή συνεδρίαση, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε ομοφωνία, οπότε στην περίπτωση αυτή ο προεδρεύων ερωτά τα κόμματα εάν συμφωνούν να λυθεί η συνεδρίαση κατά πλειοψηφία.

«Τα κόμματα που συμφώνησαν δια των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων στη λύση της ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η ΝΔ.

Μετά και την ανάγνωση των ονομάτων των βουλευτών που υπέβαλαν αιτήματα ονομαστικής ψηφοφορίας, διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε πλέον αντικείμενο συνέχισης της συζήτησης και έλυσα τη συνεδρίαση» κατέληξε ο αντιπρόεδρος της Βουλής.

Έγινε δεκτή η τροπολογία από τον υπουργό 

Ο νέος γύρος της αντιπαράθεσης ξέσπασε όταν ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου έκανε δεκτή την βουλευτική τροπολογία για το λαθρεμπόριο.

Οργισμένες αντιδράσεις, αντεγκλήσεις και απειλές προκάλεσε στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής η απόφαση του υπουργού Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου να κάνει δεκτή τη βουλευτική τροπολογία για το λαθρεμπόριο.

«Θα έπρεπε να ντρέπεστε», φώναζαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης τη στιγμή που ο υπουργός ανακοίνωσε από το βήμα την απόφασή του, λέγοντας ότι « ακούστηκαν πολλά περί φωτογραφικής διάταξης ότι υπάρχουν υποψίες διαφθοράς. Δε γνωρίζω τίποτα ούτε υποψιάζομαι. Διάβασα την αιτιολογική έκθεση και βασισμένος σε αυτή, την αποδέχομαι»

Λίγο νωρίτερα ο ίδιος ο προτείνων βουλευτής κ. Δημητριάδης είχε υπερασπιστεί τη τροπολογία δηλώνοντας πως αφορά την επιχειρηματικότητα και τους κανόνες δικαίου και διαφάνειας που αυτή πρέπει να διέπεται. «Μακριά από μας η εμπλοκή με πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με τη πραγματικότητα ούτε με την επίλυση πραγματικών προβλημάτων», δήλωσε.

Ωστόσο από την ανακοίνωση και μόνο της αποδοχής της τροπολογίας οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ξέσπασαν οργισμένοι, κάνοντας λόγο όχι μόνο για τον φωτογραφικό χαρακτήρα της αλλά και για την ανάγκη διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας προκειμένου ο κάθε βουλευτής να τοποθετηθεί.

« Η τροπολογία αφορά συγκεκριμένο επιχειρηματία ή περισσότερους;», αναρωτήθηκε αρχικά ο Ανδρέας Λοβέρδος, υπογραμμίζοντας: «γιατί η κυβέρνηση δε φέρνει η ίδια τη ρύθμιση με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους; Εσείς πρέπει να πάρετε την ευθύνη, κρύβεστε πίσω από βουλευτή; Πόσα λεφτά είναι αυτά που θα χάσει το δημόσιο;». Μάλιστα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σήκωσε ακόμα περισσότερο τους τόνους λέγοντας ότι το κόμμα του θα καταθέσει πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας. « Θα σηκώσετε τα χεράκια σας. Μπαμπεσιές δε δεχόμαστε! Αν η κυβέρνηση δε το κάνει αυτό είναι απολύτως εκτεθειμένη. Τέτοιες κομπίνες δε θα περάσουν!», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση δεν πρέπει μόνο να είναι τίμια- αν είναι- αλλά να φαίνεται κιόλας. Τέτοιες μεθοδεύσεις δεν βοηθούν και μας δημιουργούν άλλες σκέψεις. Να αποσύρετε τη τροπολογία», δήλωσε από τη πλευρά του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, ενώ ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι σημείωσε: « έχουν βγει στοιχεία στο φως για το ποιους αφορούν! Εταιρίες με αποθήκες καυσίμων στη Βόρειο Ελλάδα. Αποσύρετε τη τροπολογία ή πείτε μας ποιους αφορά».

 


σχετικα αρθρα