current views are: 12

27 Απριλίου 2017
Δημοσίευση20:11

Συνέχεια στην επιθετικότητα από τους Τούρκους – Δέσμευσαν με NAVTEX το μισό Αιγαίο

Προκλητική ανακοίνωση και από το υπουργείο Εξωτερικών

Δημοσίευση 20:11’
Παραβιάσεις

Προκλητική ανακοίνωση και από το υπουργείο Εξωτερικών

Τον… χαβά τους συνέχισαν για ακόμη μια ημέρα οι Τούρκοι, συνεχίζοντας να «σηκώνουν» την ένταση με επιθετικές κινήσεις σε αέρα και θάλασσα, καθώς επίσης και να προκαλούν μέσω δηλώσεων.

Για πολλοστή φορά τον τελευταίο καιρό λοιπόν, η Άγκυρα εξέδωσε NAVTEX με την οποία δεσμεύει σχεδόν το… μισό Αιγαίο. Πιο συγκεκριμένα, η νέα NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία δεσμεύει εκτεταμένη περιοχή στο Κεντρικό και Ανατολικό Αιγαίο για τη διεξαγωγή άσκησης Έρευνας και Διάσωσης (Search And Rescue-SAR) για προάσκηση του Τουρκικού στόλου, ενώ η κανονική άσκηση θα πραγματοποιηθεί από τις 3 μέχρι τις 5 Μαΐου. 

Παράλληλα συνεχίστηκαν και οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Σήμερα μαχητικά της γειτονικής χώρας προχώρησαν σε 11 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Σχηματισμός τεσσάρων τουρκικών F-16 προέβη επίσης σε μία παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Λεκτικά πυρά

Αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, η Άγκυρα συνέχισε την επιθετική της ρητορική. Το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε με σκληρή γλώσσα στο αντίστοιχο ελληνικό μετά τις δηλώσεις του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ.

«Οι απόψεις μας σχετικά με τις δηλώσεις και τη στάση του Έλληνα Υπουργού Άμυνας που απειλούν την ειρήνη και την ηρεμία στο Αιγαίο έχουν εκφραστεί παλαιότερα και αρκετές φορές. Η Τουρκία ​πάντοτε βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, το οποίο σέβεται. Από την άλλη, όπως άλλωστε έχουμε δηλώσει και προηγουμένως, υπάρχουν μια σειρά προβλημάτων μεταξύ της Ελλάδας και ημών στη θάλασσα του Αιγαίου που συνδέονται το ένα με το άλλο» ανέφερε το τουρκικό ΥΠΕΞ απαντώντας στα όσα ανέφερε χτες η Αθήνα.

Η αντιπαράθεση αφορούσε τα όσα ανέφερε χτες ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ που , όχι μόνο αμφισβήτησε την κυριότητα του Αγαθονησίου, αλλά και εξαπέλυσε επίθεση κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος επισκέφτηκε το νησί το Πάσχα. «Το  Αγαθονήσι ανήκει στην Τουρκία. Είναι τουρκικό έδαφος. Δεν είναι σοβαρή κίνηση πολιτικού αυτό που έκανε ο Καμμένος το Πάσχα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως ήταν φυσικό, οι προκλητικές δηλώσεις των Tούρκων καταδικάστηκαν με τον πιο έντονο τρόπο από το υπουργείο Εξωτερικών. «Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας που προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις αμφισβήτησης των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί ιστορικά και κατοχυρωθεί από το Διεθνές Δίκαιο τον προηγούμενο αιώνα. Καταγγέλλουμε στη Διεθνή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική και επικίνδυνη αυτή συμπεριφορά της Τουρκίας», ενώ σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στηλίτευσε την επιθετική στάση της Άγκυρας.


σχετικα αρθρα