Στη σύγκληση Συνόδου Κορυφής προχώρησε η ΕΕ για την ερχόμενη Παρασκευή, 15 Ιουλίου, με το ζήτημα της κρίσης χρέους των χωρών της ευρωζώνης να τεθεί στο επίκεντρο, ενώ την ίδια ώρα η ΕΚΤ φέρεται να έχει ενεργοποιήσει εκ νέου το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της περιφέρειας της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η πίεση των αγορών στην Ιταλία και η γενικότερη πίεση που δέχεται ο ευρωπαϊκός νότος θα είναι το κύριο θέμα της συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών.

Η αδυναμία εξεύρεσης λύσης σχετικά με τη χρηματοδότηση του ελληνικού δημοσίου τα επόμενα χρόνια, αλλά και τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, υπό τον κίνδυνο της επιλεκτικής χρεοκοπίας, έχει οδηγήσει στα ύψη την αβεβαιότητα για τις επερχόμενες εξελίξεις.

Βελτιώνεται το κλίμα στις αγορές

Βελτιώνεται το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τον πρωινό συναγερμό. Εντυπωσιακό comeback σημειώνει το Μιλάνο και αντισταθμίζει τις απώλειες άνω του 4%.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει πτώση 0.60%. Ο γερμανικός DAX υποχωρεί σε ποσοστό 0,90%, ενώ στο Παρίσι ο CAC-40 κινείται στο 0,75%.

Απώλειες 0,15% σημειώνει ο IBEX στην Ισπανία, σε ποσοστό 1,10% ενισχύεται ο ιταλικός MIB, ενώ στην Πορτογαλία ο PSI καταγράφει άνοδο 0,78%. Ο ελβετικός SMI υποχωρεί 0,76%.

Αρνητικά πρόσημα εμφανίζουν οι δείκτες στη Ρωσία, με τον RTS στο -0,22% και τον Micex στο -0,12%. Στην Τουρκία ο δείκτης ISE υποχωρεί σε ποσοστό 0,26%.

Προσπάθεια αντίδρασης  επιχειρείται στην ελληνική  χρηματιστηριακή αγορά, με τις τιμές των μετοχών να έχουν ανακτήσει ένα μεγάλο μέρος από τις αρχικές σημαντικές απώλειες.

Ανακάμπτουν τα spread των χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης μετά τα ιστορικά υψηλά που χτύπησαν το πρωί. Το ευρώ σταμάτησε την ελεύθερη πτώση του και πλέον κινείται σε θετικό έδαφος


Πηγή: Το Βήμα-capital -newpost.grΣχετικά θέματα: «Σαφάρι» για συμμάχους στην Ευρώπη

Eurogroup: «Αγκάθια» για την Ελλάδα η συμμετοχή ιδιωτών και οι εγγυήσεις