current views are: 17

22 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση11:37

Τζανακόπουλος: Έχουμε την απαιτούμενη πλειοψηφία για τα μέτρα – Να μην μιλούν οι δανειστές επί του Συντάγματος

«Στόχος να φτάσουμε σε συμφωνία, αν είναι δυνατόν μέσα στον Απρίλιο», είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δημοσίευση 11:37’

«Στόχος να φτάσουμε σε συμφωνία, αν είναι δυνατόν μέσα στον Απρίλιο», είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Στόχος να φτάσουμε σε συμφωνία, αν είναι δυνατόν μέσα στον Απρίλιο», είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Σαπέν και Σόιμπλε ο κ. Τζανακόπουλος, επιχείρησε να κλείσει όλα τα σενάρια τονίζοντας πως: «Η κυβέρνηση διαθέτει την από το Σύνταγμα απαιτούμενη πλειοψηφία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης». Ενώ υπογράμμισε: «Eπί του ελληνικού Συντάγματος δεν δικαιούνται να έχουν λόγο οι δανειστές».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να ζητηθεί από το ΔΝΤ, γραπτή δέσμευση από την αντιπολίτευση για τα μέτρα, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε πως: «Δεν αποκλείω κανένα ενδεχόμενο. Το τι θα ζητήσει το ΔΝΤ από τη ΝΔ, είναι ζήτημα που αφορά το ΔΝΤ και τη ΝΔ και δεν έχει καμία νομική ισχύ».   

Όπως επεσήμανε ο κ. Τζανακόπουλος: «Στο Eurogroup της Δευτέρας αναγνωρίστηκε η πρόοδος που έχει συντελεστεί στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης. Προτείναμε και έγινε αποδεκτό, οι διαβουλεύσεις να συνεχιστούν στις Βρυξέλλες καθώς οι διαφορές δεν είναι τεχνικού αλλά πολιτικού χαρακτήρα».

«Στόχος η γεφύρωση των διαφορών με τη λήψη αποφάσεων ώστε τα τεχνικά κλιμάκια να δουλέψουν εντός καθορισμένου πλαισίου & χρονοδιαγράμματος. Ευελπιστούμε ότι αυτή μας η πρωτοβουλία θα επιταχύνει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων & θα τερματίσει την πρακτική της άσκοπης κωλυσιεργίας», είπε ο κ. Τζανακόπουλος. 

“Πυρά” κατά της ΝΔ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε πυρά κατά της Νέας Δημοκρατίας, κατηγορώντας τη ότι υπονομεύει την πορεία της διαπραγμάτευσης, καθώς «επιλέγει να επιρρίπτει την αποκλειστική ευθύνη για τις καθυστερήσεις στην ελληνική κυβέρνηση».

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του, υποστήριξε ότι «η Ν.Δ. φροντίζει να υπενθυμίζει την προθυμία της στους πιο ακραίους εκ των δανειστών, καμιά φορά δε, ζητάει και “τόσα και άλλα τόσα μέτρα“, δηλώνει με απύθμενο θράσος ότι δεν θα στηρίξει τη συμφωνία, επιδίδεται σε μια εκ του ασφαλούς κριτική ή αλλιώς, σε “τζάμπα μαγκιά”».

«Επαναλαμβάνουμε στη ΝΔ: Η κυβέρνηση διαθέτει την από το Σύνταγμα απαιτούμενη πλειοψηφία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης» συμπλήρωσε.

Άστοχη η δήλωση Ντέισελμπλουμ

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup ότι χώρες του Νότου σπατάλησαν χρήματα σε «ποτά και γυναίκες» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι, εφόσον αληθεύουν τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, είναι πλήρως άστοχη, υιοθετεί στερεότυπα που διευρύνει το χάσμα βορρά και νότου, «και στρώνουν το χαλί για ακραίες απόψεις και για να μην αναφερθούμε και στη σεξιστική πλευρά».

«Δηλώσεις που διευρύνουν τα χάσματα δεν βοηθούν κανέναν» υπογράμμισε.

Για τη Διακήρυξη της Ρώμης

Ερωτηθείς για τη Διακήρυξη της Ρώμης και το αίτημα της Αθήνας να συμπεριληφθεί πρόβλεψη για την προστασία των εργαζομένων ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι ο διάλογος συνηθίζεται πριν τη σύνταξη κοινών ανακοινωθέντων και Διακηρύξεων όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση.

«Θεωρούμε ότι η Διακήρυξη της Ρώμης είναι σημαντική και προτείναμε κάποιες διορθώσεις στο κείμενο» και εκτίμησε ότι θα υπάρξει στο τέλος συμφωνία των κρατών – μελών προκειμένου να συμπεριληφθεί το ζήτημα των εργαζομένων. Πάντως αναγνώρισε ότι τα κοινά ανακοινωθέντα δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.

 


σχετικα αρθρα