current views are: 10

3 Μαΐου 2017
Δημοσίευση04:25

Οι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη και το παρασκήνιο της συνεδρίασης των τομεαρχών

Η απαισιόδοξη για την ελληνική οικονομία, έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, επιβεβαίωσε τις προβλέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

Δημοσίευση 04:25’

Η απαισιόδοξη για την ελληνική οικονομία, έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, επιβεβαίωσε τις προβλέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η απαισιόδοξη για την ελληνική οικονομία, έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, επιβεβαίωσε τις προβλέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και των στελεχών της ΝΔ. Τα όσα αναφέρονται, σύμφωνα με τους στενούς συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δικαιώνουν την επιλογή του προέδρου της ΝΔ να επιμείνει στο αίτημα για τη διεξαγωγή εκλογών άμεσα, ώστε να προκύψει νέα κυβέρνηση που θα διαχειριστεί τις τύχες της χώρας.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Βουλής, η ελληνική οικονομία παραμένει σε μια ασταθή κατάσταση που απειλεί να μετατραπεί σε νέα ύφεση, ενώ προειδοποιούν ότι «φαίνεται πλέον απίθανη η ανάπτυξη 2,7% που πρόβλεπε ο Προϋπολογισμός για το 2017».

Στην έκθεση αναλύεται πως η κατάσταση στις επενδύσεις, οι εξαγωγές που αδυνατούν να παίξουν τον ρόλο ατμομηχανής, η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο «έρχονται σε αντίθεση με τις προσδοκίες που επενδύθηκαν στο τρέχον μνημόνιο και επομένως μπορεί να οδηγήσουν σε ολική ανατροπή των δεδομένων του με απρόβλεπτες συνέπειες».

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους, αποδίδει την «απογοητευτική» εικόνα της οικονομίας, μεταξύ άλλων σε εσφαλμένους χειρισμούς (π.χ. κατάργηση του νόμου για τη «μικρή ΔΕΗ») και στις καθυστερήσεις στην κοινωνική πολιτική, την ανάπτυξη – ιδιωτικοποιήσεις και τη φορολογία. Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει σε ένα άλλο μείγμα πολιτικής, με λιγότερους φόρους, μείωση των κρατικών δαπανών, αλλά κυρίως γρήγορες και τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές για την προσέλκυση επενδύσεων. Το στίγμα αυτό δόθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση με τους τομεάρχες του κόμματος.

Ο ίδιος βεβαίως γνωρίζει πως οι συμφωνίες που έχει υπογράψει η σημερινή κυβέρνηση δεσμεύουν και την επόμενη. Ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι η δέσμευση αυτή αφορά μόνο τους στόχους και όχι τα μέσα με τα οποία θα επιτευχθούν. Ένα άλλο μείγμα πολιτικής, θεωρεί ο πρόεδρος της ΝΔ, μπορεί να βάλει μπρος, όπως λέει, τη μηχανή της ανάπτυξης και να επιτρέψει τη διεκδίκηση στο μέλλον μικρότερων πλεονασμάτων και δημοσιονομικού οξυγόνου για τη χώρα.

Οι εισηγήσεις των τομεαρχών

Μεταξύ αυτών που έλαβαν το λόγο στη χθεσινή συνεδρίαση της «σκιώδους» κυβέρνησης της ΝΔ, ήταν και ο επικεφαλής του τομέα Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε πως από τη στιγμή που συμφωνήθηκαν στόχοι και μέτρα για μετά το 2018, οπότε ολοκληρώνεται το τρίτο πρόγραμμα, ουσιαστικά μιλάμε για ένα τέταρτο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση.

Σχετικά με τα αντίμετρα, ο τομεάρχης Οικονομικών ανέφερε ότι αυτά θα εφαρμοστούν, αφού πρώτα τεθούν σε εφαρμογή τα σκληρά μέτρα που θα πλήξουν τους πολίτες, αφού υπάρξει υπερκάλυψη του δημοσιονομικού στόχου και αφού η υπερκάλυψη είναι μόνιμη και για το 2020-2021. Μια σειρά προϋποθέσεων δηλαδή που οδηγεί είτε στο να μην εφαρμοστούν ποτέ τα αντίμετρα είτε ένα μικρό ποσοστό τους. Επομένως η λιτότητα, σημείωσε ο κ. Σταικούρας, επεκτείνεται (και μετά το 2018) και διευρύνεται (πιάνει και το αφορολόγητο).

Υπό τα δεδομένα αυτά η θέση της ΝΔ ενόψει της ψήφισης των νέων μέτρων παραμένει σταθερή. Ούτε μέτρα, ούτε αντίμετρα. «Το τέταρτο μνημόνιο αποτελεί κοινό επίτευγμα των κ. Τσίπρα και Καμμένου και φέρει ανεξίτηλη την υπογραφή τους. Στη χθεσινή συνεδρίαση πήρε το λόγο και ο τομεάρχης εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος τόνισε ότι στο συνταξιοδοτικό, αυτά που ζητούνται στη συμφωνία είναι πέρα από το νόμο Κατρούγκαλου και το τρίτο μνημόνιο και αφορούν νέες μειώσεις στις συντάξεις.

Ο κ. Βρούτσης, με βάση τις πληροφορίες του newpost.gr, προσδιόρισε την επιβάρυνση ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο κομμάτι περίπου στα 10 δις ευρώ (1,8 δις είναι οι νέες μειώσεις, 3,7 οι παλιές άμεσες μειώσεις και 4,5 δις ο ασφαλιστικός κύκλος του νόμου Κατρούγκαλου). Στα εργασιακά, ανέφερε πως αυτό επικαλούνται στην κυβέρνηση ως επίτευγμα για την επικράτηση των κλαδικών συμβάσεων ορίζονταν στο άρθρο 37 του νόμου 4024/2011, που έπρεπε να ισχύσει από το 2015 και δεν εφαρμόστηκε ποτέ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Εισηγήσεις στη συνεδρίαση των τομεαρχών υπό τον κ. Μητσοτάκη, έκαναν επίσης, η Νίκη Κεραμέως για την Παιδεία και ο Μάνος Κόνσολας για τον τουρισμό, ενώ μίλησαν και άλλοι όπως ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος ζήτησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βγει δυναμικά μπροστά και να «αποδομήσει» τη συμφωνία Τσίπρα – Καμμένου ενώ παράλληλα σημείωσε ότι από τι στιγμή που το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών απομακρύνεται, ο μόνος στόχος για την ΝΔ πρέπει να είναι η αυτοδυναμία.


σχετικα αρθρα