Απολύτως βέβαιο εμφανίζεται το Μαξίμου ότι τα νέα μέτρα θα περάσουν στη Βουλή χωρίς απώλειες για την κυβερνητική πλειοψηφία. 

Η αισιοδοξία του Μαξίμου ενισχύθηκε από το σημερινό άρθρο του Νίκου Φίλη, στο οποίο ο πρώην υπουργός εκφράζει την πρόθεσή του να ψηφίσει τα νέα μέτρα όταν έρθουν στη Βουλή. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε χθες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι το νομοσχέδιο με τα νέα μέτρα πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και να ψηφιστεί αμέσως μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Κίνα.

Το άρθρο Φίλη

Η μέρα άρχισε με ευχάριστα νέα για το Μαξίμου. Με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο Νίκος Φίλης δηλώνει εμμέσως ότι παρά τις διαφωνίες του, θα ψηφίσει τα μέτρα.

Ο κ. Φίλης εκφράζει διαφωνία με την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης ότι η συμφωνία με τους δανειστές σηματοδοτεί μια πορεία εξόδου της χώρας από το μνημονιακό πλαίσιο. Ο πρώην υπουργός γράφει χαρακτηριστικά: 

«Η προκαταρκτική συμφωνία για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης, σηματοδοτεί την παραμονή της χώρας στο ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο. Τα αντίμετρα, που για πρώτη φορά συμφωνήθηκαν, είναι αναμφίβολα θετικά, δεν είναι σίγουρο όμως ότι αρκούν για να θεραπεύσουν τον πόνο που θα συνεχίσουν να υφίστανται τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι επί θύραις η γ' αξιολόγηση, με την εμπειρία να δείχνει ότι και σε αυτή οι δανειστές θα πιέσουν για επιπλέον μέτρα λιτότητας και απορρύθμισης του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών σχέσεων».

Η τοποθέτηση Φίλη βρίσκεται σε πολύ μεγάλη απόσταση από την επίσημη κυβερνητική γραμμή έτσι όπως την εξέφρασε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο «κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι στις 22 Μαΐου να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος. Είναι ακριβώς αυτή η συνολική συμφωνία που θα ανοίξει το δρόμο για την ανάκτηση της πρόσβασης της χώρας μας στις αγορές χρήματος και την οριστική έξοδο από την επιτροπεία».

Διαφωνεί, αλλά θα ψηφίσει

Ωστόσο, παρά τις διαφωνίες του ο Νίκος Φίλης δηλώνει στο άρθρο του ότι προτίθεται να ψηφίσει τα μέτρα γιατί θεωρεί μείζονα προτεραιότητα την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. 

Το απόσπασμα του άρθρου δεν αφήνει αμφιβολίες: «Στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται, η παραμονή της κυβέρνησης της Αριστεράς στην εξουσία συνεχίζει να είναι κρίσιμη προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την επιτροπεία».

Προσθέτει δε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις υποχωρήσεις και τους συμβιβασμούς στους οποίους υποχρεώθηκε, παραμένει μια δύναμη έτοιμη να εκμεταλλευτεί ανά πάσα στιγμή τις ρωγμές στο φρούριο της ατέρμονης λιτότητας που ροκανίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ενισχύοντας αποσταθεροποιητικές τάσεις και την Ακροδεξιά».

Εν ολίγοις, ο κ. Φίλης δεν θα σπάσει την κομματική πειθαρχία.

Ικανοποίηση στο Μαξίμου

Στο Μαξίμου δεν έκρυβαν σήμερα την ικανοποίησή τους για την παρέμβαση Φίλη. Τη θεωρούν μάλιστα πρόκριμα για τη στάση του συνόλου των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ Αξιωματούχος του Μαξίμου είπε στο Newpost

«Μετά και το σημερινό άρθρο του Νίκου Φίλη, ο οποίος εμφανιζόταν από τα ΜΜΕ ως αντάρτης αλλά ήταν βέβαιο ότι ποτέ δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα στην κυβέρνηση και των πρωθυπουργό, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα έχει καμία απώλεια στη ψηφοφορία για την προκαταρκτική συμφωνία». Ο αξιωματούχος προσέθεσε: 

«Μην εκπλαγείτε αν δείτε και ορισμένους από την αντιπολίτευση να απέχουν από την ψηφοφορία».

Στο ίδιο μήκος κύματος, πήγες του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούσαν ότι δεν θα υπάρξουν απώλειες στην ψηφοφορία. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι το πλαίσιο της συμφωνίας έχει ήδη υπερψηφιστεί από την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος.

Πάντως, σύμφωνα με έμπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αν υπάρξουν απώλειες στην ψηφοφορία δεν θα είναι από τους «συνήθεις υπόπτους», αλλά από περιφερειακούς βουλευτές που για τους δικούς τους λόγους δεν αντέχουν να ψηφίσουν πάλι μέτρα λιτότητας. Αν υπάρχουν τέτοιες προθέσεις, δεν πρόκειται να εκδηλωθούν πριν από την ψηφοφορία.

Όπως και να έχει, ο κ. Τσίπρας δεν φαίνεται να ανησυχεί για την πειθαρχία των βουλευτών του.