current views are: 13

4 Μαΐου 2017
Δημοσίευση07:52

Μετά τον σάλο η Κονιόρδου ανακαλεί το αίτημά της για το Ελληνικό

Ζητούσε να ανακηρυχθούν διατηρητέα τρία κτίρια

Δημοσίευση 07:52’

Ζητούσε να ανακηρυχθούν διατηρητέα τρία κτίρια

Στην ανάκληση της αναπομπής προς το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) της επανεξέτασης τριών κτηρίων του Ελληνικού ως προς τον χαρακτηρισμό τους ή μη ως μνημείων προχώρησε η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, ύστερα από τον σάλο που προκλήθηκε.

Σε ανακοίνωσή της, η κυρία Κονιόρδου σημειώνει πως «ανακαλείται η αναπομπή προς το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) της επανεξέτασης τριών κτηρίων του Ελληνικού ως προς τον χαρακτηρισμό τους ή μη ως μνημείων. Η ανάκληση έγινε ύστερα από ενδελεχή έλεγχο του σχετικού φακέλου κατά τον οποίο διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχουν νέα στοιχεία τα οποία δεν συνεκτιμήθηκαν στην αρχική εξέταση ώστε να αιτιολογείται η αναπομπή του θέματος». 

«Υπενθυμίζεται ότι μετά από γνωμοδότηση του ΚΣΝΜ και Υπουργική Απόφαση του περασμένου Δεκεμβρίου (ΥΠΠΟΑ ΓΔΑΜΤΕ/ΔΠΑΝΣΜ/418724/38577/5515/14-12-2016), είχε αποφασιστεί ο μη χαρακτηρισμός ως μνημείων των συγκεκριμένων κτηρίων. Η απόφαση ήταν σαφής για το κέλυφος του αρχικού κτηρίου του Δυτικού Αεροσταθμού, για τον παλαιό Πύργο Ελέγχου του Αεροσταθμού καθώς και για τον αρχικό πυρήνα του συγκροτήματος του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Αθηνών», αναφέρει ακόμη η κυρία Κονιόρδου και προσθέτει:

«Η γνωμοδότηση ήταν ομόφωνη ως προς το κτήριο του Δυτικού Αεροσταθμού καθώς κρίθηκε πως «έχει υποστεί σοβαρές αλλοιώσεις, και η αυθεντικότητά του έχει απολεσθεί λόγω των πολλών επεμβάσεων που έχει δεχτεί». Ως προς τα άλλα δύο κτήρια κρίθηκε πως δεν διαθέτουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που επιβάλλει ο νόμος 3028/2002, άρθρο 6, παρ 1γ, για τον χαρακτηρισμό ως μνημείων, κτηρίων νεώτερων των 100 ετών».

Σάλος από την απόφαση της Κονιόρδου

Υπενθυμίζεται ότι η πρωτοβουλία της Λυδίας Κονιόρδου να ανοίξει και πάλι το θέμα των διατηρητέων μνημείων στο παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το Μητροπολιτικό Πάρκο, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Συγκεκριμένα η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου είχε προχωρήσει σε αναπομπή προηγούμενης απόφασης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, ζητώντας να επανεξεταστούν οι περιπτώσεις άλλων τριών κτιρίων. Υπενθυμίζεται ότι με την προηγούμενη απόφαση είχε κριθεί διατηρητέο μόνο ένα κτίριο, του αγγλικού υποστέγου «Παγόδα».

Το αίτημα για αναπομπή είχε κατατεθεί ύστερα από την αίτηση θεραπείας που είχε καταθέσει η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, στις 5 Ιανουαρίου 2017, κατά της υπουργικής απόφασης για τον μη χαρακτηρισμό των ανωτέρω κτιρίων ως νεωτέρων μνημείων. 

Μάλιστα, η Επιτροπή, στις 13 Φεβρουαρίου κατέθεσε για το ίδιο θέμα αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στο κείμενο της αναπομπής (13 Απριλίου 2017)  το οποίο υπογράφει η Λυδία Κονιόρδου, αναφέρονται τα εξής: 

«Έχοντας υπόψη την υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΠΑΝΣΜ/418724/38577/5515/14.12.2016 Υπουργική Απόφαση με την οποία δεν χαρακτηρίσθηκαν ως μνημεία σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3028/2002: 1) Το κέλυφος του αρχικού κτηρίου του Δυτικού Αεροσταθμού (αίθουσα αφίξεων – αναχωρήσεων), 2) Ο παλαιός πύργος ελέγχου του Αεροσταθμού, 3) Ο αρχικός πυρήνας του συγκροτήματος του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων Αθηνών (νυν κτήρια ΥΠΑ), του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, φερομένης ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου και ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε., την από 05-01-2017 Αίτηση Θεραπείας (υπ’ αριθμ. πρωτ.ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΠΑΝΣΜ/3288/317/51/09.01.2017) της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού κατά της ανωτέρω Υ.Α, διαβιβάζουμε το φάκελο της υπόθεσης, που αναφέρεται στο θέμα, προκειμένου να γνωμοδοτήσει το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων».

Η ημερομηνία συζήτησης του θέματος στο ΚΣΝΜ (Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων) δεν έχει ακόμα γνωστοποιηθεί, ενώ παράλληλα εκκρεμεί η συζήτηση της κήρυξης-οριοθέτησης των σημαντικών αρχαιοτήτων της περιοχής στο ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο).

Γίνεται άμεσα αντιληπτό πως η πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση επένδυση στο Ελληνικό που θα δημιουργούσε 90.000 νέες θέσεις εργασίας πάει πίσω, αφού η νέα εμπλοκή εκτός από χρονοβόρα δείχνει και τις “τάσεις” μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο αφού μάλλον κάποιοι δεν ξέχασαν την πολεμική τους απέναντι σε αυτή την μεγάλη επένδυση όταν ήταν στην αντιπολίτευση. 

Ποια είναι τα τρία κτίρια για τα οποία ζητούσε επανεξέταση η Κονιόρδου

Τα κτίρια που ήθελε η υπουργός Πολιτισμού να ανακηρυχθούν διατηρητέα ήταν σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς αλλά και της σημερινής τοπικής αυτοδιοίκησης αμφιλεγόμενης αξίας.

Για παράδειγμα, το κτίριο του Δυτικού Αεροσταθμού προέκυψε από διαδοχικές παρεμβάσεις, αλλοιώσεις, καταστροφές και μεταπλάσεις αρχής γενομένης το 1948 όταν ανεγέρθηκε και έως το 1985, οπότε και οι πιο πρόσφατες προσθήκες. Το 2005 το κτίριο κάηκε και σήμερα έχει τη γνωστή στους διερχομένους εικόνα.

Η θέση της «Επιτροπής Αγώνα» είναι ότι το αρχικό κτίσμα του 1948 είναι έργο του σημαντικού αρχιτέκτονα Θουκυδίδη Βαλεντή. Αλλά εκείνο το κτίριο του 1948 δεν υπάρχει.

Τα ίδια ισχύουν και για τον παλαιό Πύργο Ελέγχου, που κατασκευάστηκε το 1948 σε σχέδια Θ. Βαλεντή, αλλά η αρχική κατασκευή ενσωματώθηκε σε νεότερα ογκώδη κτίρια και ο αρχικός πυρήνας απλώς δεν υπάρχει.

Το δε συγκρότημα του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων αποτελεί κτίριο του Μεσοπολέμου χωρίς αξιόλογα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και θεωρείται ήσσονος σημασία έργο του αρχιτέκτονα της Γενναδίου, Στιούαρτ Τόμσον.

Ποια ήταν τα κίνητρα της Λυδίας Κονιόρδου; 

Εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς για ποιο λόγο η υπουργός μιας κυβέρνησης που διαφημίζει αυτή την επένδυση και ισχυρίζεται πως επιθυμεί την υλοποίησή της προέβη σε μια τέτοια ενέργεια. Και βέβαια τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι πολλά και ζητάνε απαντήσεις. 

Προφανώς εγείρεται ζήτημα νομικής εγκυρότητας αυτής της κίνησης, καθώς για να ζητήσει υπουργός αναπομπή πρέπει να συντρέχουν δύο λόγοι:

πρώτον, να έχει διαπιστωθεί πλάνη του Συμβουλίου και δεύτερον, να έχουν προκύψει νέα στοιχεία προς αξιολόγηση. Κανένας από τους δυο παραπάνω λόγους δεν συντρέχει και μένει στην κ. Κονιόρδου να μας εξηγήσει το κίνητρο μιας τέτοιας ενέργειας. Από την άλλη πλευρά βάζει σε μπελάδες και το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο πρέπει να λάβει σαφή θέση στο πλαίσιο πάντα της νομικής επιχειρηματολογίας. 

Το newpost.gr επικοινώνησε με το ΤΑΙΠΕΔ για το θέμα που είχε ανακύψει ,όπου μας ενημέρωσαν πως δεν επιθυμούν να κάνουν κανένα σχόλιο. 


σχετικα αρθρα