«Δύσκολη επιλογή που έχει όμως μπορούμε να ισχυριστούμε με επιχειρήματα ότι έχει τις λιγότερες δυνατές πληγές για το κοινωνικό σώμα», χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνεδριάζει και αναμένεται να είναι πολύωρη.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, με την οποία άνοιξε η συνεδρίαση, αναφέρθηκε στην διαπραγμάτευση, ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της αντιπολίτευσης και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη χαρακτήριζοντάς τον «απεγνωσμένο και τσάμπα μάγκα».

Επίσης υποσχέθηκε «όταν θα έρθει η ώρα, η κυβέρνηση αυτή θα διανείμει όταν πρέπει, εκεί που πρέπει και με ασφάλεια έναντι στόχων την υπεραπόδοση των πλεονασμάτων. Στο τέλος του 2017 θα πράξουμε ό,τι πράξαμε και στο τέλος του 2016»

«Δεν ξεχνάμε ότι ο ελληνικό λαός εμπιστεύτηκε εμάς για να βγούμε από τα μνημόνια, γιατί ήξερε ότι δεν θα την λεηλατήσουμε», είπε ο πρωθυπουργός. «Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε μία ισορροπημένη συμφωνία» επανέλαβε ο κ. Τσίπρας, παραδεχόμενος ωστόσο ότι «κάθε συμφωνία περιέχει και το στοιχείου του συμβιβασμού».

«Υπάρχουν σημεία που δεν αποτελούσαν επιλογή μας. Σε κάποια σημεία κερδίσαμε πράγματα που θα δώσουν ανάσα σε εκατομμύρια συμπολίτες μας και σε κάποια αναγκαστήκαμε να υποχωρήσουμε» είπε.  Σημείωσε ωστόσο ότι το πιο σημαντικό είναι ότι «για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια υποσχέσεων οι δανειστές βρίσκονται μπροστά στην υποχρέωση να προχωρήσουν σε ουσιαστικά μέτρα για την απομείωση του χρέους που θα δώσει τη δυνατότητα στη χωρα να σταθεί σύντομα στα δικά της πόδια».

Υποχρέωση των δανειστών να προχωρήσουν σε απομείωση του χρέους

Όπως είπε ο πρωθυπουργός για τα μέτρα για το χρέος: «Μετά από πέντε χρόνια υποσχέσεων για πρώτη φορά οι δανειστές βρίσκονται μπροστά στην υποχρέωση να προχωρήσουν σε ουσιαστικά μέσα απομείωση του χρέους που θα δώσει το δικαίωμα στη χώρα να σταθεί στα δικά της πόδια, να μην έχει ανάγκη τον δανεισμό από τους θεσμικούς δανειστές και θα μπορεί να βγει στις αγορές μόνη της». Σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζουν βασικοί παίχτες, όπως ο Σόιμπλε. 

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας 

Οι εκλογές θα γίνουν κανονικά στο τέλος της θητείας μας, στο τέλος της τετραετίας, σημείωσε ο πρωθυπουρηός, Αλέξης Τσίπρας. Στο ίδιο πλαίσιο τόνισε ότι τα αντίμετρα αυτά εμείς τα καταφέραμε, εμείς τα φέραμε, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την εργασιακή κανονικότητα, τα μέτρα για το χρέος εμείς τα φέραμε, και εμείς θα τα εφαρμόσουμε. Την έξοδο από την επιτροπεία εμείς θα την καταφέρουμε.

«Ξαναστήνουμε τη χώρα στα δικά της πόδια, απέναντι σε αυτούς που τη λεηλάτησαν και τη γονάτισαν», υπογράμμισε κ. Τσίπρας.

"Απεγνωσμένος και τσάμπα μάγκας ο Μητσοτάκης"

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι ακόμα αμφισβητούν πως θα υπάρξει συνολική συμφωνία και τους κατηγόρησε ότι χαρακτηρίζουν τα αντίμετρα «ψίχουλα». «Κάπου εκεί έχουν αρχίσει να χάνουν τη μπάλα», είπε, κατηγορώντας τους ότι έχουν ξεκινήσει μια πλειοδοσία τώρα εκ του ασφαλούς.

Χαρακτήρισε «απεγνωσμένο» τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή την πρότασή του για απόδοση του πλεονάσματος στους πολίτες τώρα, και ανέφερε πως λέει ψέματα επειδή είναι «απελπισμένος».

«Μέσα στην απελπισία του ο άνθρωπος που καταψήφισε την εφάπαξ 13η σύνταξη ήρθε να μας προτείνει να δώσουμε τώρα άλλο τόσο από αυτό που δώσαμε. Τι έγινε ξαφνικά και έγινε τόσο κουβαρντάς ο κ. Μητσοτάκης;», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Ωραίος μάγκας ο κ. Μητσοτάκης, εύκολη η πλειοδοσία. Αλλά όπως είπε ένας πιστός στρατιώτης της παράταξης του: Τζάμπα μάγκας», σχολίασε. Ο κ. Τσίπρας, ανακοίνωσε επίσης πως «όταν θα έρθει η ώρα, η κυβέρνηση αυτή θα διανείμει όταν πρέπει, εκεί που πρέπει και με ασφάλεια έναντι στόχων την υπεραπόδοση των πλεονασμάτων. Στο τέλος του 2017 θα πράξουμε ό,τι πράξαμε και στο τέλος του 2016».

Επίθεση στις προηγούμενες κυβερνήσεις 

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων και κυρίως της ΝΔ, τονίζοντας ότι «μας πίεζαν να κλείσουμε, όπως όπως τη διαπραγμάτευση». 

«Πιάσαμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 οκτώ φορές μεγαλύτερο από ό,τι υπολόγιζαν οι θεσμοί και 42 φορές παραπάνω από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, που κυβερνούσαν τα πέντε χρόνια της λεηλασίας, μας λένε ότι το πιάσαμε επειδή ήταν πολύ σκληρά αυτά τα μέτρα που πήραμε. Ενώ τα μέτρα που είχαν πάρει αυτοί ήταν ελαφριά» σχολίασε.

Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση κατάφερε να πιάσει την υπεραπόδοση στόχων, σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. «Γιατί αυτοί δεν έπιασαν την υπεραπόδοση; Γιατί στα δύο χρόνια διακυβέρνησής μας εμείς κόπηκε η μίζα, η φοροδιαφυγή, η λοβιτούρα και η σπατάλη του δημοσίου χρήματος» υποστήριξε.

«Είναι ορατό πλέον -και αυτό φέρνει ταραρχή στα άλλα στρατόπεδα- ότι πολύ σύντομα θα είμαστε η κυβέρνηση που έβγαλε την Ελλάδα από την κρίση, από τα μνημόνια, τη διαρκή λιτότητα και την ταπεινωτική επιτροπεία. Γι' αυτό αξίζει τον κόπο αυτή η προσπάθεια και αυτός ο αγώνας», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ολοκληρώνοντας την ομιλία του στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

"Έχουμε να διαβούμε ένα ακόμη δύσκολο μονοπάτι"

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι έχουμε να διαβούμε ένα ακόμη δύσκολο μονοπάτι, αλλά για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό γνωρίζουμε πού βγάζει αυτό το μονοπάτι. Κάθε δύσκολη απόφαση που πήραμε έχοντας πλήρη επίγνωση του κόστους, μας έφερε κοντά στον στόχος, τόνισε.

«Η ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης μας βγάζει - όπως αρέσει και στον Ευκλείδη να λέει- σε έναν καθαρό διάδρομο δεκαετίας σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες της χώρας να μπορεί να αποληρώνει με τις δικές της δυνάμεις την αναχρηματοδότηση των χρεών της», επισήμανε. Πρόσθεσε ότι έτσι θα μπορέσει η χώρα να αναπτύξει τις δυνατότητές της χωρίς καταναγκασμούς.

«Από εκεί και πέρα έναι στα χέρια μας να δικαιώσουμε την εμπιστοσύνη που μας έδειξε ο λαός και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να δικαιώσουμε αυτήν την εμπιστοσύνη». Γιατί, όπως σημείωσε, πάνω απ' όλα «είμαστε κομμάτι του λαού που μας έφερε σ' αυτήν τη θέση, δεν είμαστε πορφυρογέννητοι, ούτε νεροκουβαλητές των συμφερόντων». «Δεν είμαστε εμείς που λεηλατήσαμε, χρεοκοπήσαμε και βάλαμε τη χώρα στα μνημόνια», τόνισε ο κ. Τσίπρας.