Χωρίς σοβαρές παραφωνίες αλλά με προβληματισμό για τα όσα προκύπτουν από τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους/δανειστές, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Βασικό θέμα της μαραθώνιας συνάντησης υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ήταν οι διευκρινήσεις πάνω «μικρά γράμματα» της συμφωνίας αλλά και ο σχεδιασμός των επόμενων βημάτων της κυβέρνησης. Οι υπουργοί μάλιστα που πήραν το λόγο επιχείρησαν- και κατά πολλούς πέτυχαν- να μεταφέρουν τη συζήτηση στα λεγόμενα αντίμετρα και τον τρόπο με τα οποία αυτά θα εφαρμοστούν στη πράξη.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος διευκρίνισε πως μέχρι τα μέσα του Ιούνη θα έχει υπάρξει αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση για το χρέος, εξέλιξη που θα προσδιορίσει και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα τεθούν ως στόχοι το επόμενο διάστημα. Ο κ. Τσακαλώτος ανέλυσε και τα επόμενα βήματα που αφορούν στη ρύθμιση του χρέους, την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές.

Η δε Έφη Αχτσιόγλου αφού ανέφερε πως οι αρχικές απαιτήσεις του ΔΝΤ αφορούσαν σε μείωση συντάξεων 45% παρουσιάζοντας σχεδόν ως επιτυχία την αυτή του 18% (ως ψηλότερο ποσοστό), απάντησε σε ερωτήσεις βουλευτών λέγοντας μεταξύ άλλων πως η μέση σύνταξη του ΙΚΑ δεν πρόκειται να μειωθεί. Η υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε κέρδος την επεκτασιμότητα της καλύτερης σύμβασης και την αποφυγή της εφαρμογής του lock out.

Η συζήτηση πάντως σύμφωνα με την ενημέρωση έγινε σε καλό κλίμα χωρίς πολιτικές εντάσεις αλλά με τις γνωστές «πολιτικές αποχρώσεις» που οδήγησαν στην «ομόφωνη» στήριξη της κυβερνητικής προσπάθειας. Οι υπουργοί διευκρίνισαν ακόμα ότι για να εφαρμοστούν τα αντίμετρα (αποτέλεσε και ένα τμήμα του προβληματισμού των βουλευτών) δεν θα χρειαστεί υπέρβαση του στόχου του 3,5%.

Η κριτική

Σε κάθε περίπτωση και παρά το κλίμα που βγήκε προς τα έξω, δεν αποφεύχθηκαν και οι τοποθετήσεις πάνω σε κριτικό πνεύμα. Βασικός εκφραστής τους ήταν ο Νίκος Φίλης ο οποίος κινήθηκε πάνω στη λογική των τοποθετήσεων που έχει κάνει κατά καιρούς. Μάλιστα πληροφορίες λένε ότι υπήρξε και μια μικρή αντιπαράθεση με τον υπουργό των Οικονομικών όταν ο βουλευτής επέκρινε τη κυβέρνηση για την επιλογή της να υπερκαλύψει το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016, αγγίζοντας το 4%. Σε αυτό μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος έδειξε να αντιλαμβάνεται το προβληματισμό, εξηγώντας ωστόσο πως κανείς δεν μπορούσε να γνωρίζει εκ των προτέρων το πρωτογενές αποτέλεσμα (πρόκειται για στοιχείο που εμφανίζεται στο τέλος του χρόνου και προφανώς η κυβέρνηση δεν θέλησε να ρισκάρει μια ενδεχόμενη αποτυχία).

Τον προβληματισμό τους ακόμα εξέφρασαν τόσο ο Θ. Δρίτσας όσο και η Τ. Χριστοδουλοπούλου με τη τελευταία να δηλώνει, σύμφωνα με πληροφορίες που όμως δεν επιβεβαιώνονται, ανοιχτά πως διαφωνεί με την ασκούμενη πολιτική.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με τη δευτερολογία του . Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως οι εκλογές θα γίνουν το 2019 τονίζοντας πως με τη λήξη της 4ετούς κυβερνητικής θητείας, κυβέρνηση και κόμμα θα χρεωθούν τα αρνητικά και θα πιστωθούν τα καλά.