Στα πλαίσια μιας επικοινωνιακής τακτικής που θέλει πλέον τους βουλευτές κοντά στα οικονομικά προβλήματα του πολίτη ( όσο κοντά σε αυτά μπορεί να είναι ένας έλληνας βουλευτής) ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη χτες σε μια κίνηση αδιανόητη για πολλούς συναδέλφους του. Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, δήλωσε ότι παραιτείται από τις βουλευτικές απολαβές από τη σωρεία εν μέσω κρίσης Επιτροπών της Βουλής, ενώ επέστρεψε και το βουλευτικό του αυτοκίνητο. Αν και το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν θα λυθεί με αυτή την συνδρομή, αν και  οι πολίτες δεν αισθάνθηκαν «πλουσιότεροι» από χτες, το κοινό αίσθημα ωστόσο το «κέρδισε». Ας μην ξεχνάμε όμως ότι ο κ. Μητσοτάκης λειτούργησε εκ του ασφαλούς προερχόμενος από ένα ισχυρό οικονομικά «τζάκι». Διότι είναι πιθανόν ασύλληπτο για εκείνον να αδυνατεί να εξοφλήσει το λογαριασμό της ΔΕΗ, όπως ο μέσος ψηφοφόρος και οι παραπάνω απολαβές μόνο ως οικονομική απώλεια δεν μπορούν να εκληφθούν, οπότε και μείον ένα βουλευτικό αυτοκίνητο μηδέν εις το πηλίκο του βγαίνει του κ. Μητσοτάκη.

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να παραδώσει στη βουλή το αυτοκίνητό του  και να μην εισπράττει την αμοιβή των επιτροπών στις οποίες συμμετέχει έχει προκαλέσει την οργή πολλών συναδέλφων του στη ΝΔ και όχι μόνο οι οποίοι βλέπουν ότι ίσως αναγκαστούν, κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης που ζητεί περικοπές στις αμοιβές των βουλευτών, να κάνουν το ίδιο. Στο καφενείο της Βουλής από το πρωί βουλευτές όπως ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο Νίκος Δένδιας, ο Κώστας Τζαβάρας κατηγορούν σε υψηλούς τόνους τον κ.Μητσοτάκη για λαϊκισμό και κινήσεις εκ του ασφαλούς επειδή ο ίδιος έχει λεφτά και δεν χρειάζεται το βουλευτικό αυτοκίνητο ή τα 240 ευρώ αμοιβής για κάθε επιτροπή.

Οι αντιδράσεις όμως φαίνεται να παίρνουν και διακομματικό χαρακτήρα καθώς και οι κ. Δρίτσας και  Μουλόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο Νίκος Τσούκαλης της Δημοκρατικής Αριστεράς κατηγορούν τον Κυριάκο για υπέρτατο λαϊκισμό. Μάλιστα κάποιοι έριξαν την ιδέα να πάρει πίσω η Βουλή τα αυτοκίνητα που παραχωρεί  στους Βουλευτές και να τους δίνει επίδομα οδοιπορικών η βενζίνης.

Τι απαντά σε όλες αυτές τις επιθέσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης ; Όπως έλεγε σε συναδέλφους του «Ένταξει εγώ είμαι πλούσιος αλλά υπάρχουν και άλλοι πλούσιοι στη Βουλή, πολύ πιο πλούσιοι από μένα . Ας κάνουν λοιπόν αυτοί αυτό που έκανα και εγώ».      


Ο βουλευτής της ΝΔ, πέρα από το όνομα βαρύ σαν ιστορία που φέρει, πράγματι προέρχεται από ένα πολύ εύπορο οικογενειακό περιβάλλον που του επιτρέπουν να διαβιεί και δίχως τον μισθό του απλού βουλευτή. Μετέχει με ισχυρό κεφάλαιο στην εφημερίδα της Κρήτης «Κήρυκας», διαθέτει ένα ταπεινό μικρό παραθαλάσσιο οικοπεδάκι, 8 στρεμμάτων, σε δημοφιλές νησί, και σύμφωνα με το πρόσφατο πόθεν έσχες διαθέτει μόνον… 15 ακίνητα στο όνομα του και δύο τζίπ μεγάλου κυβισμού. Φυσικά είναι άγνωστο το ποσό των καταθέσεων του στις τράπεζες και το ρευστό που διαχειρίζεται αλλά με μια γρήγορη ματιά στο βιογραφικό του, οι συνειρμοί για μια ζηλευτή περιουσία είναι αναπόφευκτοι.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης το 1986 αποφοίτησε αριστούχος από το Κολλέγιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στην Αμερική. Σπούδασε κοινωνικές επιστήμες στο Harvard από όπου αποφοίτησε τo 1990 με διατριβή του με θέμα την αμερικανική Εξωτερική Πολιτική απέναντι στην Ελλάδα. Συνέχισε τις σπουδές του στο Stanford στον τομέα των διεθνών οικονομικών σχέσεων και τις ολοκλήρωσε στο Harvard Business School στον τομέα της Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Ήδη με μικρούς υπολογισμούς η εκπαίδευση του Κυριάκου πρέπει να κόστισε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στην οικογένεια του. Οι σπουδές όμως είναι σπουδές.

Αφού εργάστηκε ως οικονομικός αναλυτής στην Chase Investment Bank και ως σύμβουλος στην McKinsey and Company στο Λονδίνο επέστρεψε στην Ελλάδα. Εργάστηκε ως ανώτατο στέλεχος επενδύσεων στην Alpha Ventures, θυγατρική εταιρία Venture Capital της Alpha Βank, με αντικείμενο τις επενδύσεις σε γρήγορα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Στη συνέχεια ανέλαβε για τρία χρόνια τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών, θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας.

Τον Απρίλιο του 2003 παραιτήθηκε προκειμένου να πολιτευθεί με τη Νέα Δημοκρατία στη Β΄ Αθηνών. Στις εκλογές του 2004 και του 2007 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας και στις εκλογές του 2009 εξελέγη για τρίτη φορά βουλευτής. Στη Νέα Δημοκρατία έχει οριστεί Τομεάρχης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του κόμματος.

Απολαβές όμως απολαμβάνει μέχρι σήμερα και από την έκδοση του βιβλίου του «Οι Συμπληγάδες της Εξωτερικής Πολιτικής».

Σε αυτά λοιπόν τα οικονομικά δεδομένα του κ. Μητσοτάκη στηρίχτηκε και η εμπρηστική επιστολή της ΔΑΚΕ αποκαλώντας τον ''παιδί του μπαμπά'' και ''πλουσιόπαιδο''.

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και πρόεδρος της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα, Νίκος Κουτσιούκης, χαρακτήρισε τον βουλευτή της ΝΔ  «πλουσιόπαιδο του μπαμπά» δηλώνοντας δημοσίως ότι: «Όποιος διαβάσει την δήλωσή μου, αντιλαμβάνεται -κι ας μην γνωρίζει καλά Ελληνικά- ότι δεν υπάρχει καμία ύβρις στο πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη. Εκτός αν θεωρεί ύβρη την λέξη «πλουσιόπαιδο». Αυτό όμως είναι μια πραγματικότητα, είναι η αλήθεια.
Προτρέπω λοιπόν, τον κ. Μητσοτάκη, εάν θέλει να πουλήσει κάτι, συμφωνώντας με την κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου, ας διαθέσει μέρος της περιουσίας του ή εάν θέλει ολόκληρη την περιουσία του, η οποία βάσει δημοσιευμάτων είναι αρκετά μεγάλη (15 ακίνητα), για να βοηθήσει έτσι το Ελληνικό Δημόσιο.

Σε ό,τι αφορά τα κροκοδείλια δάκρυά του για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ας μας πει μια παρέμβασή του και τι έπραξε, όταν οι μισθοί των νέων μειώθηκαν από τα 740 στα 590, όταν η ανεργία ξεπέρασε το 16%, όταν η εκ περιτροπής απασχόληση έχει ξεπεράσει την σταθερή εργασία, όταν η διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι πάγια πρακτική των μεγαλοεπιχειρηματιών».

 Αν και η επίθεση της ΔΑΚΕ στον Κυριάκο Μητσοτάκη πυροδοτήθηκε στην ουσία από τον ίδιο όταν έκανε λόγο για αφίσες της ΔΑΚΕ που παραπέμπουν περισσότερο στο ΠΑΜΕ παρά στη ΝΔ, ο βουλευτής είναι ιδιαίτερα γνωστός για την αστάθεια των απόψεων του. Ενώ ο ίδιος καταψήφισε το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα εκ των υστέρων βρέθηκε να δηλώνει στα ΜΜΕ ότι αν ήταν ο 151ος  βουλευτής του ΠΑΣΟΚ θα ψήφιζε θετικά σπεύδοντας έπειτα να μαζέψει τα ασυμμάζευτα των δηλώσεων του.

Και ενώ έχει προτείνει από τα έδρανα της Βουλής τη μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200, την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, το κλείσιμο του καναλιού της Βουλής, και την κατάργηση στην πράξη της βουλευτικής ασυλίας, είναι ίσως ο πιο ένθερμος υποστηρικτής των περικοπών σε μισθούς και την πώληση δημόσιας περιουσίας.

Μέχρι και σημεία σύμπλευσης με τις απόψεις του ΚΚΕ βρήκε ο Κυριάκος  κατά τη διάρκεια συνέντευξης του τις περασμένες εβδομάδες στον Κυριακάτικο Τύπο.
Είναι να απορεί ο ψηφοφόρος της ΝΔ μετά από κάθε δήλωση Μητσοτάκη σε ποια παράταξη ανήκει τελικά.


Αναστασία Γαλάνη