current views are: 9

6 Μαΐου 2017
Δημοσίευση05:25

Ο Τσίπρας παίρνει πάνω του τη συμφωνία

Δεν πρέπει να υπάρχει πλέον αμφιβολία ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει πάνω του τη συμφωνία κυβέρνησης -δανειστών. 

Δημοσίευση 05:25’

Δεν πρέπει να υπάρχει πλέον αμφιβολία ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει πάνω του τη συμφωνία κυβέρνησης -δανειστών. 

Δεν πρέπει να υπάρχει πλέον αμφιβολία ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει πάνω του τη συμφωνία κυβέρνησης -δανειστών.

Μετά την τηλεοπτική συνέντευξη στον ANT1, προχτές είχαμε την ομιλία στο Υπουργικό Συμβούλιο και χτες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ο πρωθυπουργός δεν χρησιμοποιεί τις συνεδριάσεις των οργάνων μόνο για κάνει πολιτικό μασάζ στους βουλευτές του, αλλά και για να απευθυνθεί σε μια πολύ δύσπιστη κοινή γνώμη. Παρά την επίδειξη ευφορίας του κυβερνητικού επιτελείου, το Μαξίμου έχει πλήρη συνείδηση τόση της μεγάλης συρρίκνωσης της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και του πλήγματος που έχουν επιφέρει τα νέα μέτρα στο προφίλ της κυβέρνησης. Αναλαμβάνοντας προσωπικά την ευθύνη της υπεράσπισης της (επώδυνης) συμφωνίας, ο πρωθυπουργός επιδιώκει να σταματήσει την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσει στη συνέχεια να αντιστρέψει το πολιτικό κλίμα.

Η επιλογή του πρωθυπουργού είναι υψηλού ρίσκου γιατί αν δεν του βγει, δεν θα έχει πολιτικό plan B για τη συνέχεια.

Η υπεράσπιση της συμφωνίας

Στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την επιχειρηματολογία υπεράσπισης της συμφωνίας την οποία είχε εκτυλίξει στο Υπουργικό Συμβούλιο. Συγκεκριμένα:
·    Επέμεινε ότι με τη συμφωνία, παρά τα επώδυνα μέτρα, ανοίγεται νέα προοπτική για την οικονομία: «σήμερα έχουμε μπροστά μας μια συμφωνίαπου δίνει προοπτική εξόδου, μια συνολική συμφωνία, γιατί περιλαμβάνει και το χρέος, που κανείς δεν θα ισχυριστεί ότι δεν έχει δυσκολίες. Κανείς δεν θα ισχυριστεί ότι είναι μια εύκολη επιλογή.»
·    Απέδωσε την υπερκάλυψη του στόχου του πλεονάσματος στην πάταξη της διαφθοράς: «τα δύο χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης, με εμάς στην κυβέρνηση κόπηκε η μίζα, η φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο, η λοβιτούρα, η σπατάλη δημόσιου χρήματος.»
·    Επανέλαβε ότι λόγω των αντισταθμιστικών μέτρων, η συμφωνία δεν προβλέπει περισσότερη λιτότητα: «εξασφαλίσαμε αντίμετρα με μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο απέναντι στην εμμονική επιλογή που ήταν στο τραπέζι.»
·    Υποστήριξε ότι με την συμφωνία «κερδίσαμε με την επαναφορά της χώρας στην εργασιακή κανονικότητα.»
·    Παρουσίασε αναλυτικά τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα ληφθούν αν επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος.
·    Εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο κατηγόρησε ότι «το μόνο που ενδιαφέρει τον ίδιο και την παράταξή του έτσι όπως έχει καταντήσει το τελευταίο διάστημα ως ένα κόμμα διαμαρτυρίας, είναι να πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες και να κάνει φτηνή αντιπολίτευση». 

Κάλυψη σε Τσακαλώτο

Θα καταφέρει να πείσει την κοινωνία ο κ. Τσίπρας; Αμφίβολο. Ωστόσο, αυτό που είναι βέβαιο ότι παίρνοντας πάνω του τη συμφωνία, ο πρωθυπουργός δίνει πλήρη πολιτική κάλυψη στον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών φερόταν να φοβάται μήπως επωμιστεί μόνος του το πολιτικό κόστος των μέτρων. Πλέον η συμφωνία εξελίσσεται σε προσωπικό στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα.


σχετικα αρθρα