current views are: 9

7 Μαΐου 2017
Δημοσίευση05:45

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις αν δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος

Το κυβερνητικό επιτελείο έχει αναλύσει πολλές φορές τον «οδικό χάρτη» της οικονομίας μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 

Δημοσίευση 05:45’

Το κυβερνητικό επιτελείο έχει αναλύσει πολλές φορές τον «οδικό χάρτη» της οικονομίας μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 

Το κυβερνητικό επιτελείο έχει αναλύσει πολλές φορές τον «οδικό χάρτη» της οικονομίας μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Τι θα συμβεί όμως αν Γερμανία και ΔΝΤ δεν συμφωνήσουν στις μεσοπρόθεσμε ρυθμίσεις του ελληνικού χρέους; Το κακό σενάριο, που ξορκίζει το Μαξίμου, θα προκαλέσει αναμφίβολα ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Το καλό σενάριο

Η κυβέρνηση έχει «βάλει όλα τα λεφτά της στη συμφωνία για το χρέος. Η εκτίμηση των κκ Τσίπρα και Τσακαλώτου είναι ότι η ρύθμιση του ελληνικού χρέους θα λειτουργήσει «λυτρωτικά» για την κυβέρνηση σε δύο επίπεδα:

·    Στο πολιτικό, γιατί θα αποτελέσει τον άξονα του αφηγήματος του ΣΥΡΙΖΑ, λειτουργώντας ως αναδρομική δικαιολόγηση για όλες τις περικοπές και τις «κωλοτούμπες».
·    Στο οικονομικό, γιατί θα επιτρέψει την ένταξη της Ελλάδας στο QE. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι το QE εκτός του ότι θα σταθεροποιήσει το τραπεζικό σύστημα, θα δώσει θετικό σήμα στους ξένους επενδυτές και θα διευκολύνει τον δανεισμό από τις χρηματαγορές. Αν και δεν λέγεται δημοσίως, η επίτευξη των στόχων για την ανάπτυξη και το πλεόνασμα εξαρτάται από το QE.

Κατά συνέπεια, όλος ο πολιτικός και οικονομικός σχεδιασμός της κυβέρνησης εξαρτάται από τη ρύθμιση του χρέους και το QE.

Το κακό σενάριο

Τι θα συμβεί όμως αν «τα σπάσουν» Σόιμπλε και Τόμσεν; Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν θέλουν καν να συζητήσουν αυτό το σενάριο. Το σίγουρο είναι ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα αφήσουν τη χώρα να χρεοκοπήσει. Θα βρεθεί λοιπόν μια φόρμουλα για να χορηγηθούν τα 7 δισ. που χρειάζονται για να καλυφθούν οι ελληνικές δανειακές υποχρεώσεις του Ιουλίου. 

Σε μια τέτοια περίπτωση, το ΔΝΤ δεν θα είναι μέσα στο ελληνικό πρόγραμμα ή η συμμετοχή του θα τεθεί σε αναστολή. Το μείζον πρόβλημα όμως θα είναι ότι χωρίς ρυθμισμένο χρέος, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να μπει στο QE. Αν τώρα αντιστρέψουμε το «καλό σενάριο», χωρίς το QE δεν θα πιαστούν οι στόχοι για το πλεόνασμα και την ανάπτυξη. Για τη δε έξοδο στις αγορές δεν μπορεί να  γίνει καν λόγος. Οπότε αναγκαστικά πάμε σε 4ο Μνημόνιο ή και σε ακόμα πιο περιπετειώδεις καταστάσεις.

Χωρίς επίτευξη των στόχων και πηγαίνοντας ολοταχώς για 4ο Μνημόνιο, πολύ δύσκολα μπορεί να σταθεί πολιτικά μια κυβέρνηση που έχει στηρίξει όλο το σχεδιασμό της στην επιστροφή στην οικονομική «κανονικότητα». Κατά συνέπεια, οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. 

 


σχετικα αρθρα